wtorek, 27 czerwca 2017

Sałatka grecka z serem mozzarella


Lekka, aczkolwiek dosyć pożywna sałatka grecka, tym razem z dodatkiem mozzarelli zamiast sera feta.
Sałatka grecka z serem mozzarella
Składniki:

1/2 główki sałaty masłowej lub lodowej
1 opakowanie sera mozzarella
2 pomidory
1 duży ogórek
1 cebula
ewentualnie oliwki

Składniki na sos:

4 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól ziołowa i pieprz czarny

Wykonanie:

Sałatę myjemy i rwiemy lub kroimy na części, przekładamy do saterki. Cebulkę siekamy drobno i sypiemy ją na sałatę. Ogórka, pomidora oraz ser kroimy w sporą kostkę i wykładamy na wierzch sałatki. Z podanych składników przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę z wierzchu.


Dewolay z piersi kurczka

Klasyczny i prosty sposób przygotowania mięsa z kurczaka.  Istnieje wiele wariacji na temat przygotowania kurczaka dewolay ale tradycja jest jedna i stanowi, że właściwym nadzieniem jest samo masło.
Dewolay z piersi kurczaka
Składniki:

4 filety z piersi kurczaka
ok. 100 g masła 82%
bułka tarta i mąka do panierowania
jajko
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Piersi kurczaka rozbijamy delikatnie na desce i przyprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone masło kroimy w długie paski i kładziemy na jednym krótszym końcu fileta. Mięso zawijamy ściśle formułując rulonik. Gotowe zawijasy obtaczamy najpierw w  jajku a potem bułce tartej wymieszanej z niewielką ilością maki. Smażymy  z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Ciekawym pomysłem jest podkręcenie dania poprzez dodanie do masła ziół i czosnku. Wtedy smak i aromat mięsa jest bardziej wyrazisty i zdecydowany. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wafle z masa krówkową

Wafle, które uwielbiają dzieci i dorośli. Proste  i szybkie w przygotowaniu oraz pyszne w smaku.
Wafle z masą krówkową
Składniki:

1 paczki wafli
1 masa krówkowa toffi
150 g margaryny

Wykonanie:

Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na puch a następnie dodajemy po łyżce masy krówkowej. Ucieramy na gładką masę i przekładamy nią suche wafle.  Wafle  delikatnie obciążamy, ja to robię  używając dużej i grubej deski kuchennej. Gotowe wafle kroimy  w romby i podajemy. 

niedziela, 25 czerwca 2017

Printfriendly