czwartek, 29 kwietnia 2021

Kaszotto z bakłażanem i pomidorami

 Moja ulubiona kasza pęczak w odsłonie z warzywami. 

Kaszotto z bakłażanem i pomidorami
Składniki:


1 szkl kaszy pęczak
1 bakłażan
2 pomidory
1 czerwona cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz
zioła prowansalskie
2 szkl bulionu
papryczka chili

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy surową kaszę pęczak, dodajemy pokrojoną w kostkę  cebulę oraz zioła prowansalskie. Kiedy kasza się zeszkli a cebula zrumieni, zalewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 20 minut. W międzyczasie pomidory i bakłażana  kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryczką chili. Gotowe danie możemy wykorzystać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięsa. Przed podaniem możemy posypać natką piuetruszki i/lub startym grana padano. 

Tarta z łososiem

Wytrawna tarta z wędzonym łososiem, pomidorkami, brokułem.
Tarta z łososiem

Tarta z łososiem
Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
1 jajko
150 g schłodzonego masła
sól

Składniki na nadzienie:

5 jajek
150 g wędzonego łososia
kilka ugotowanych różyczek brokułu
120 ml śmietany 30%
kilka pomidorków cherry
sól, pieprz czarny
koperek
ewentualnie rukola

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było za suche i nie chciało się łączyć możemy dolać łyżkę zminej wody. Ciasto schładzamy a następnie wałkujemy na okrąg i wyklejamy nim wysmarowaną formę na tartę. Ciasto podpiekamy w piekarniku w 180°C. 
Na cieście układamy  kawałki łososia, pomidorki oraz brokuł. W misce mieszamy śmieatnkę z jajkami, koperkiem i przyprawami. Masą jajeczną  wylewamy na tartę.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 25 minut. Jeśli liublimy możemy pod koniec posypać starą mozzarellę. Tartę możemy też udekorować liśmi rukoli lub bazylii.

 

Glazurowana marchewka baby

Pyszne, lekko słodkie marcheweczki baby, idealne jako dodatek do drugiego dania.
Glazurowana marchewka baby

 Składniki:


500 g marchewek baby
1 czubata łyżka miodu
1/2 łyżeczki octu winnego
1 czubata łyżka masła

Wykonanie:

Marchewki gotujemy w wodzie przez 15 minut. Odcedzamy. Mieszamy je z miodem i octem winnym. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy marchewki. Mieszamy je smażąc aż do lekkiego  zbrązowienia. Marchewki wykładamy do miski i dekorujemy natką pietruszki.

Printfriendly