Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
środa, 27 stycznia 2021
Zupa ramen
Tradycyjny, japoński ramen to długo gotowany wywar z mięsa wieprzowego i kości wieprzowych z dodatkiem specjalnego makaronu. To wersja podstawowa, bo zupa ramen to także dodatek warzyw – kapusty pekińskiej, białej rzodkwi daikon, pędów bambusa, cebuli, kiełków, jajka na twardo lub półpłynnego, fermentowanej soi lub pasty miso, wodorostów, ryby lub owoców morza.
Przygotowanie tej japońskiej zupy nie jest trudne, ale z pewnością wymaga sporo czasu. Tajemnicą jest mięsny (wieprzowy – bardzo intensywny lub dla złagodzenia smaku wieprzowo-drobiowy) wywar gotowany przez kilka godzin, połączony z cebulą, grzybami shitake oraz wodorostami kombu.
Choć ramen bywa nazywany japońskim rosołem, a sposób jego przygotowania przypomina gotowanie rosołu, to w rzeczywistości smak zupy ramen jest zupełnie inny niż polskiego rosołu, a wielość dodatków sprawia, że to naprawdę bardzo sycąca zupa.
![]() |
Zupa ramen |
Składniki:
niedziela, 24 stycznia 2021
Sernik miodowy na orzechowym spodzie
Sernik miodowy na orzechowym spodzie |
Składniki na spód: