sobota, 22 października 2016

Brukselka z boczkiem

Już dawno  widziałam  w sieci przepis na brukselkę z boczkiem, więc gdy tylko spotkałam na targu świeżą brukselkę, postanowiłam go wypróbować. Wędzony boczek zdziałał cuda, brukselka nabrała zupełnie nowego charakteru i smaku. Tylko nie wiem, czy dalej traktować ją jako dodatek do obiadu czy samodzielne danie?
Brukselka z boczkiem
Składniki:

1/2 kg brukselki
200 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
pieprz czarny

Wykonanie:

Brukselkę oczyszczamy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrycia. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni, Powinien nam się wytopić tłuszczyk. Pod koniec dorzucamy pokrojony czosnek. Dokładamy odcedzoną brukselkę, doprawiamy pieprzem. Raczej nie powinno brakować soli, gdyż wędzony boczek jest dość słony. Dusimy razem przez kilka minut po czym wykładamy na talerz.

piątek, 21 października 2016

Pasta z makreli

Już kilka dni leżała w lodówce makrela co prawda pakowana hermetycznie, ale kiedyś termin ważności się kończył. Miałam nadzieję, że może Młody się skusi, on tak bardzo pragnie białka na przyrost masy mięśniowej. Jakoś nie było amatorów, nikt nie chciał się skusić. Cóż, trzeba było przemycić tę makrelę tak, żeby się prawie nie zorientowali. Pasta to idealne rozwiązanie.

Pasta z makreli
Składniki:

1 duża makrela
1 cebula
3 jajka
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:

Makrelę oddzielamy od ości i rozdrabniamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Łączymy składniki ze sobą, dodajemy majonez i przyprawy.

czwartek, 20 października 2016

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Uwielbiam polędwiczki wieprzowe, są mięciutkie, kruche, smakowite i takie delikatne. Połączenie z grzybami chyba najbardziej mi odpowiada.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
300 g pieczarek
1/2 cebuli
1 łyżka masła
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
maggi w płynie
2 łyżki mąki
natka pietruszki
ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Polędwiczki płuczemy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry  2 cm grubości, rozpłaszczamy lekko dłońmi i doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron i przekładamy do garnka. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i dusimy razem, pod koniec dodajemy łyżkę masła, sól i pieprz. Podduszone pieczarki łączymy z  mięsem, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy przez 10 min. Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą. Zaciągamy śmietaną kremówką, doprawiamy i zagotowujemy do zagęszczenia się sosu. Można podać z kaszą, ziemniakami lub pieczywem i surówką.

Kopytka z masłem i parmezanem

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na obiad bez mięsa. Padło na kopytka, proste i szybkie w wykonaniu, polane roztopionym masłem i dopieszczone startym parmezanem.
Kopytka z masłem i parmezanem
Składniki:

350 g ziemniaków ugotowanych
150 g mąki
1 jajko
5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
sól
masło
parmezan

Wykonanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy jajko, obie mąki i dobrze wyrabiamy. Stolnicę podsypujemy mąka, przekładamy masę i rozwałkowujemy 3 cm średnicy wałek, lekko spłaszczamy ręką i kroimy pod lekkim skosem kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Ja swoje kopytka odsmażyłam na drugi dzień, polałam roztopionym masłem i przykryłam kopczykiem startego parmezanu.

Brukselka z bułką tartą

Dla wielbicieli brukselki, warzywko w sam raz do obiadu.
Brukselka z bułką tartą
Składniki:

1/2 kg brukselki
100 g masła
bułka tarta
sól

Wykonanie:

Brukselkę oczyszczamy, płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy bez pokrycia przez ok 5 min, jeśli brukselki są większe, wymagają dłuższego gotowania. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Większe brukselki kroimy na pół i przekładamy do salaterki. Polewamy zrumienioną na maśle bułką tartą.

wtorek, 18 października 2016

Tortilla z kurczakiem

Na hasło "tortilla" cieszą się buzie u mnie w domu. Nie robię ich często, bo to dość pracochłonne danie, tym bardziej, że sama robię placki. Ale, od wielkiego dzwonu, jak zwykła mówić moja mama, można się poświęcić dla dobra rodziny.
Tortilla z kurczakiem
Składniki:

6 tortilli
1 pierś kurczaka
pół małej kapusty pekińskiej
1 pomidor
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
koperek
oliwa
ocet jabłkowy

Wykonanie:

Kapustę siekamy w paski, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Łączymy razem, dodajemy koperek, mieszamy i skrapiamy oliwą i octem jabłkowym, dodajemy sól i pieprz. Pierś sprawiamy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanej patelni.  Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy z solą, przekładamy do miseczki z jogurtem i majonezem. Mieszamy sos czosnkowy. Na suchej, gorącej patelni podgrzewamy z obu stron placki. Tortillę wykładamy na talerz, wzdłuż przez środek wykładamy część sałatki, na nią układamy podsmażonego kurczaka, którego polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę w rulon lub rożek. Końcówkę możemy zabezpieczyć folią aluminiową. 

poniedziałek, 17 października 2016

Makaron z tuńczykiem

Jestem z dziewczynkami na zajęciach  baletu a tu dzwoni syn z pytaniem, co na obiad? No cóż, zupa w lodówce by zaspokoić pierwszy głód a drugie danie zrobię po przyjeżdzie do domu. Jestem juz w domu, odgrzewam zupę, nastawiam wodę na makaron a na patelni robię sos.....
Makaron z tuńczykiem
Składniki:

1 paczka makaronu
2 puszki tuńczyka w puszce w kawałkach
1 puszka krojonych pomidorów
pól cebuli
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól, pieprz
bazylia i oregano
parmezan

Wykonanie:

Na patelni podgrzewam olej, dorzucam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Szklę przez chwilę, po czym dodaję tuńczyka, pomidory i przyprawy. Gotuję całość do redukcji i zagęszczenia sosu. Polewam nim ugotowany al dente makaron i ścieram parmezan. Gotowe.


Printfriendly