czwartek, 6 grudnia 2018

Salatka śledziowa

Sałatka śledziowa to świetna propozycja na zbliżające się święta, i nie tylko.
Sałatka śledziowa
Składniki:

4 płaty śledziowe w oleju
1/2 czerwonej papryki
2 ogórki kiszone
3 ugotowane ziemniaki
1 awokado
1/2 puszki kukurydzy
1/2 jabłka
sól, pieprz czarny
majonez


Wykonanie:

Filety śledziowe kroimy w paski, ziemniaki, ogórki, paprykę, jabłko i awokado w kostkę. Dosypujemy kukurydzę z puszki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz łączymy z majonezem. Sałatka lepiej smakuje, jak się "przegryzie". 




Kalafior zapiekany

Zapiekany kalafior stanowi ciekawy dodatek do mięs. Przygotowanie nie trwa długo a zawsze to jakaś alternatywa do surówek.
Kalafior zapiekany
Składniki:

1 kalafior
30 g stopionego masła klarowanego
szczypta soli, chili, kurkumy

Wykonanie:

Kalafior płuczemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Piekarnik nagrzewamy do 190°C  na funkcji grill. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy odcedzonego kalafiora. Stopione masło łączymy z przyprawami i polewamy nim kalafiora. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na na ok 8 min. Zapiekamy  i podajemy ciepłe.

Bogracz

Dziś na obiad zupa, która z powodzeniem nas rozgrzeje i nasyci.
Bogracz
Składniki:

1 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 czerwona papryka
40 dag ziemniaków
25 dag pieczarek
1 spora marchewka
1 puszka pomidorów
czosnek granulowany
sól, pieprz czarny
ziele angielskie, liść laurowy
5 ziaren jałowca
majeranek
cząber
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
kminek
pieprz cayenne

Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem, polewamy odrobiną oleju. Możemy zamarynować dzień wcześniej i odstawić do lodówki. Szynkę obsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę i marchewkę. Dusimy chwilę. Mięso przekładamy do większego garnka, zalewamy gorącą wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, puszkę pomidorów, słodką i ostra paprykę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę w krótkie paski a pieczarki w plasterki. Pieczarki dusimy na patelni do odparowania. Gdy mięso jest już prawie miękkie, dodajemy ziemniaki, pieczarki a paprykę dopiero na koniec aby się nie rozpadła.
Pod koniec gotowania doprawiamy majerankiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem czarnym i cayenne, ewentualnie solą. Zagotowujemy.
Do bograczu możemy dodać także małe kluseczki. 



Printfriendly