piątek, 31 marca 2017

Kruche ciasteczka

Wczoraj wieczorem dzieci prosiły mnie o coś słodkiego. Godzina była już póżna a więc odpadało czasochłonne ciasto. Wtedy pomyślałam o tych błyskawicznych ciasteczkach. Na dodatek dzieci miały frajdę bo czynnie brały udział w wyrabianiu ciasta i wyciskaniu stempelkiem wzoru. Ciasteczka są wspaniale kruche o delikatnym aromacie cynamonu. Idealnie do chrupania i bardzo wciągające.
Kruche ciasteczka
Składniki:

250 g margaryny (może być masło)
2 jajka
szczypta soli
500 gr mąki pszennej lub orkiszowej
2 łyżeczki cynamonu (ewentualnie kardamonu)
4 łyżki mleka
200 gr cukru pudru

Wykonanie:

Masło miksujemy na puszysta masę, dodać cukier puder.. Dodajemy sól, jajka i stopniowo dosypujemy mąkę. Wlewamy mleko. Ciasto krótko wyrabiamy i schładzamy w lodówce.( ja ten etap pominęłam - miało być szybko!). Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na 3 mm, wycinamy dowolne kształty wykrawaczką, możemy użyć stempelka. Ciasteczka wykładamy ciasno na blasze i pieczemy na złoty kolor ok. 15 minut. Te ciasteczka możemy również wykonać w wersji wytrawnej, bez cukru, ze zwiększoną ilością soli. Najlepiej przechowywać je w hermetycznym pojemniku. Z podanej porcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek.

środa, 29 marca 2017

Zapiekanka z kaszy jaglanej z truskawkami

To wspaniała zapiekanka na słodko. Uważam, że może równie dobrze konkurować z niejednym deserem. Ja podałam ją na kolację.
Zapiekana kasza jaglana z truskawkami

Zapiekana kasza jaglana z truskawkami
Składniki:

2 szkl. kaszy jaglanej
5 szkl, wody
sól
słoik dżemu truskawkowego
wiórki kokosowe
mielone migdały

Wykonanie:

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Nastawiamy w garnku wodę, lekko ją solimy. Gdy woda zawrze dosypujemy kaszę i gotujemy ok 10 min. Do naczynia żaroodpornego wykładamy co najmniej połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Na nią wykładamy dżem truskawkowy (ewentualnie jak ktoś ma może być mus truskawkowy). Posypujemy mielonymi migdałami. Kładziemy kolejną warstwę kaszy a na nią można dać jeszcze cienką warstwę dżemu albo konfiturę truskawkową. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C aby wiórki lekko się zezłociły. Podajemy gorące!

Twarożek ze szypiorkiem

Wiosna pełną parą, wiosna w ogrodzie, wiosna w kuchni. Dzień już dłuższy a zajęć i obowiązków wciąż przybywa. Mnie to cieszy bo za tym idzie więcej ruchu a jak wszem i wobec wiadomo "ruch to zdrowie". Te dodatkowe zajęcia pochłaniają mój czas a rodzinę trzeba wykarmić, więc szukam dań szybkich w wykonaniu, lżejszych niż to zimą bywało no i oczywiście kolorowych. Dziś na śniadanie zapraszam na twarożek ze szczypiorkiem.
Twarożek ze szczypiorkiem
Składniki:

400 g twarogu półtłustego
300 g jogurtu greckiego
pęczek szczypiorku
sól himalajska

Wykonanie:

Do miski przekładamy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jogurt i dokładnie wszystko mieszamy. Twarożek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Printfriendly