Cała nasza rodzina uwielbia skrzydełka z kurczaka. Często je piekę ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
sobota, 10 września 2016
Sałatka z pomidorów
Paszteciki z ciasta filo z serem feta
Wreszcie znalazłam ciasto filo z markecie w naszym mieście. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności wykorzystania go w mojej kuchni. Użyję prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują. Będzie to świetna przekąska na zbliżającą się imprezkę.
Paszteciki z ciasta filo z serem feta |
1 opakowanie ciasta filo
1,5 opakowania sera feta
kminek lub czarnuszka do posypania
olej do smarowania
Wykonanie:
Jeden arkusz ciasta filo wykładamy na zwilżoną ściereczkę i smarujemy olejem (lub zamiennie roztopionym masłem), w ten sposób układamy kilka warstw. Następnie wzdłuż krótszego brzegu układamy paski sera feta, zawijamy i odcinamy nadmiar ciasta. Czynimy tak do wykorzystania ciasta. Kroimy na dowolną długość, smarujemy z wierzchu olejem i posypujemy kminkiem bądż czarnuszką. Układamy na wysmarowanej blasze i pieczemy 25 min w 180 C.
Faszerowana papryka
Zawsze chętnie korzystam z sezonowych darów natury. Mamy wrzesień, czas na paprykę!
Składniki:
6 średnie papryki
2 małe pomidory
1 cebula
1,5 szkl. suchego ryżu
60 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Papryka faszerowana |
Składniki:
6 średnie papryki
2 małe pomidory
1 cebula
1,5 szkl. suchego ryżu
60 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ryż ugotować. Papryki umyć, osuszyć, ściąć czapeczki od strony ogonka, wyciąć gniazda nasienne.
Osobno w misce połączyć ze sobą składniki na farsz: ryż, mięso, jajko, sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Dobrze wyrobić i nadziewać farszem papryki, wstawić je do naczynia żaroodpornego, przykryć z wierzchu czapeczkami i piec w 180 C ok 45 minut.
W taki sam sposób możemy faszerować pomidory a środek po ich wydrążeniu zużyć do farszu.
Faszerowane pomidory |
Fasolka po bretońsku
Gdy tylko będąc na targu zobaczyłam świeżą fasolę Jaś, już wiedziałam, co będzie na obiad.
Nalewka z aronii
Jak obiecałam ciąg dalszy przetworów dorodnej w tym roku aronii. Tym razem będzie to wyrób alkoholowy.
Składniki:
1,5 kg aronii
3 l wody
400 liści wiśniowych
1,5 kg cukru
5 dag kwasku cytrynowego
1 l spirytusu
Wykonanie:
Nalewka z aronii |
1,5 kg aronii
3 l wody
400 liści wiśniowych
1,5 kg cukru
5 dag kwasku cytrynowego
1 l spirytusu
Wykonanie:
Aronię najlepiej przemrozić, wystarczy 48 godzin. Do wysokiego garnka wsypujemy aronię, opłukane liści z wiśni i wlewamy wodę. Całość gotujemy 15-20 minut. Następnie odcedzamy. Sok przelewamy do garnka i zagotowujemy z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Gotujemy 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy sok już będzie zimny wlewamy do niego spirytus i mieszamy. Rozlewamy do butelek. Z podanej porcji wyjdzie ok. 4,5 litra nalewki. Po dwóch tygodniach "przegryzania się" nalewka jest gotowa i smaczna. Ja robię podwójną porcję, część wypijamy a drugą część rozdaję znajomym i rodzinie.
piątek, 9 września 2016
Tort Barbie dla córeczki
Kotlety z cukinii
Placki z cukinii cieszą się u nas w domu sporym powodzenie. Cała nasza Wielka Piątka wcina je z apetytem.
Fasolka szparagowa z bułką tartą
To już zdecydowanie ostatni zbiór fasolki szparagowej w tym roku. Podam ją tak, jak lubimy:
Fasolka szparagowa z bułką tartą |
Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej
150 g masła 82%
bułka tarta
1 łyżka cukru
sól
Wykonanie:
Fasolkę oczyścić, pokroić na dowolną wielkość, umyć i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić. Na patelni rozpuścić masło i dodać taką ilość bułki aby "zabrała" całe masło. Zrumienić ją na złoto. Fasolkę przełożyć do salaterki i posypać bułką tartą. Ewentualnie dosalamy jeszcze do smaku na talerzu.
Fasolka szparagowa jest żródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, K oraz kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży a także minerały jak magnez, wapń, cynk. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit. Jest niezastąpiona w diecie dla cukrzyków, ponieważ jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowane strączki fasolki działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu a prawidłowy przepływ moczu sprzyja pozbywaniu się toksyn z organizmu. Dobrze, że można szparagówkę mrozić na zimę i cieszyć się jej właściwościami prozdrowotnymi również w zimowe wieczory
Makaron z sosem bolognese
Kupiłam kiedyś w markecie makaron szpecle, który urzekł mnie swoim sielskim wyglądem. Szpecle to niemiecki lub austriacki makaron, przypominający grube "lane kluski". Jest twardy i smakuje wyśmienicie. Postanowiłam dokonać fuzji kuchni niemieckiej i włoskiej na talerzu i podać go z sosem bolognese. Efekt widać na talerzu.
Makaron z sosem bolognese |
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 mała cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2-3 koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
bazylia
sól, pieprz czarny
olej
Wykonanie:
Do szerokiego rondla, na rozgrzany olej dajemy mięso mielone i mieszając podduszamy aż przestanie być surowe. Wtedy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę razem dusimy. Dorzucamy posiekaną w drobną kostkę marchewkę i całość zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i marchewki. Następnie wsypujemy przyprawy. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy ok 2 łyżek. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do sosu. Całość ładnie nam się zagęści i od razu po zagotowaniu wyłączamy gaz. Gotowym sosem polewamy ciepły makaron, posypujemy startym serem i gotowe.
Szybka pizza na cienkim spodzie
Ten przepis otrzymałam całkiem niedawno od koleżanki i zdążył się już dobrze przyjąć w naszym rodzinnym menu. Nie dość, że pizza na cienkim spodzie w połączeniu z ulubionymi składnikami jest przepyszna to kolejnym jej atutem jest krótki czas przygotowania.
Szybka pizza na cienkim spodzie |
1,5 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka
20 g drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli, trochę cukru
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dosypujemy cukier. Osobno mieszamy mąkę z solą i olejem. Wszystko razem łączymy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, zawijamy brzegi i przekładamy na wysmarowaną olejem i posypaną mąką blachę. Smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione składniki ( u mnie, w zależności od humoru: boczek, salami lub szynka) oraz oprószamy startym serem żółtym. Na wierzchu układamy plasterki pieczarek oraz posypujemy oregano. Pieczemy równie krótko bo 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem.
Jabłka smażone na zimę
Papierówki w tym roku obrodziły co nie miara, gałęzie wręcz się łamały pod ciężarem owoców. Postanowiłam wykorzystać tę okoliczność na maksa. Efekt - 50 słoików zawekowanych jabłek.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Znakomita przystawka dla lubiących tuńczyka i jajka.
Jajka faszerowane tuńczykiem |
Składniki:
5 jaj
1 puszka tuńczyka (nierozdrobnionego) w sosie własnym
1 kiszony ogórek
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, drobno pokrojonego ogórka, majonez, i przyprawy. Łączymy wszystko razem. Gotowym farszem nadziewamy połówki białek, układamy na półmisku. Można udekorować ogórkiem kiszonym lub szczypiorkiem.
Tradycyjny kotlet schabowy
Tradycyjna polska kuchnia nie może obyć się bez "schaboszczaka", ja również;). Oto moja wersja:
Składniki:
6 plastrów schabu
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz czarny
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Tradycyjny kotlet schabowy |
6 plastrów schabu
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz czarny
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Schab
rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. W misce rozbijamy jajka,
wsypujemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Rozkłócamy całość widelcem. Zamaczamy kolejno plastry schabu i
wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( koniecznie). Mięso ładnie
przejdzie przyprawami i będzie aromatyczne. Następnie każdy plaster
schabu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu. Ja jeszcze po
usmażeniu duszę w rondelku. Gotowe! Dziś tradycja do bólu: podałam z
ziemniakami z wody i mizerią.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Rozpoczął się na dobre sezon śliwkowy. Na dobry początek postanowiłam
upiec ciasto drożdżowe. Jest wiele przepisów na ciasta ze śliwkami,
wiele próbowałam ale zawsze wracam do tego starego i prostego przepisu,
który gwarantuje sukces i smak. Ciasto jest bardzo wilgotne i świetnie
zachowuje swą świeżość jeszcze drugiego dnia. Bardzo szybko znika z
talerza i wybornie smakuje z mlekiem.
Składniki:
4 szkl. mąki tortowej
4 jajka
10 dag drożdży
1 szkl. oleju
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
1,5 śliwek węgierek ( dużych)
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe ze śliwkami |
Składniki:
4 szkl. mąki tortowej
4 jajka
10 dag drożdży
1 szkl. oleju
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
1,5 śliwek węgierek ( dużych)
Wykonanie:
Zrobić
rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki. W
międzyczasie ubić jajka z cukrem, jak na biszkopt. Do miski z mąką,
solą, cukrem waniliowym dodać wyrośnięty rozczyn i ubite jajka i
połączyć wszystko łyżką. Na koniec mieszając dodawać powoli olej. Ciasto
jest trochę rzadkie ale takie ma być. Nie dodajemy więcej mąki.
Wykładamy go do przygotowanej blachy a na wierzchu układamy na sztorc
połówki śliwek. Całość posypuję kruszonką. Piec w 180 stopniach przez
ok. 50min.
Makaron ryżowy z kurczakiem
Jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Świetnie wygląda również
posypane posiekanym szczypiorkiem albo świeżą kolendrą, która tu
wyjątkowo pasuje. Polecam dla fanów kuchni azjatyckiej i nie tylko.
Składniki:
2 paczki makaronu ryżowego po 200g
1 pierś kurczaka
1 papryka czerwona
6-7 pieczarek
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ryżowy z kurczakiem |
2 paczki makaronu ryżowego po 200g
1 pierś kurczaka
1 papryka czerwona
6-7 pieczarek
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron
ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple. W
tym czasie zajmujemy się kurczakiem. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy
na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do
ugotowanego makaronu. Na tej samej patelni podduszamy pokrojoną w kostkę
paprykę i posiekane w plasterki pieczarki. Gdy warzywa lekko zmiękną,
dodajemy do makaronu i kurczaka. Łączymy razem drewnianą łyżką,
doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Musimy uważać na sól bo sam sos
sojowy jest słony. Gotowe. Na talerzu można posypać zielonym
szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.
Ziemniaki hasselback
Z ziemniakami to jest tak, ze przeważnie tradycyjnie gotujemy je do
obiadu. Każdy inny sposób przygotowania ziemniaków jest mniej lub więcej
pracochłonny. Ziemniaki hasselback wymagają jedynie ponacinania. Reszta
robi się sama. Można je wykorzystać jako dodatek do drugiego dania ale
dzieciom same świetnie smakują.
Składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
sól, pieprz,
3 ząbki czosnku
kilka łyżek masła do zrobienia masła ziołowego
zioła prowansalskie
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki hasselback |
Składniki:
12 średniej wielkości ziemniaków
sól, pieprz,
3 ząbki czosnku
kilka łyżek masła do zrobienia masła ziołowego
zioła prowansalskie
oliwa
Wykonanie:
Ziemniaki
obieramy i myjemy. Następnie każdy ziemniak nacinamy ostrym nożem, tak
aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Ja idąc za radą
gotuj.skutecznie.tv, układałam ziemniaki pomiędzy dwie deski do krojenia
i wówczas je nacinałam. Zaskoczył mnie szybki efekt i łatwość
wykonania. Następnie nacieram z wierzchu masłem ziołowym ( wymieszane w
miseczce miękkie masło, zioła prowansalskie, sól, pieprz i roztarty
czosnek). Ziemniaki układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i
piekę ok godziny w 200 stopniach. W zależności od piekarnika i użycia
funkcji termoobiegu ten czas może się wydłużyć.
Zupa-krem szczawiowa
Do wykonania zupy natchnęła mnie okoliczność. Teściowa podarowała mi
sporo świeżego szczawiu i ten fakt stał się przyczynkiem do tej zupy.
Mąż skomentował, że denerwują go liście w zupie, stąd pomysł na zupę
krem. A że miałam za dużo ugotowanych ziemniaków do obiadu, wykonanie
jej okazało się o wiele szybsze.
Składniki:
szczaw świeży ok. 0,5 kg
5 ziemniaków
1 marchewka
śmietana kremówka
8 jajek
30 dag dobrej kiełbasy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Zupa-krem szczawiowa |
Składniki:
szczaw świeży ok. 0,5 kg
5 ziemniaków
1 marchewka
śmietana kremówka
8 jajek
30 dag dobrej kiełbasy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotować
wywar na kości lub warzywny. Szczaw dokładnie opłukać i pokroić w
paski. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę i gotować je do
miękkości. Dorzucić szczaw. Pogotować wszystko razem aż szczaw zmięknie.
Następnie zmiksować blenderem. Kiełbasę pokroić w cienkie paski i
dorzucić do zupy. Osobno ugotować jajka na twardo. Zupę zaciągnąć słodką
śmietaną, doprawić. Na talerzu układamy ćwiartki jajka i zalewamy zupą.
Pieczony pstrąg
Zapraszam na rybę! Dziś przygotowałam pieczonego pstrąga z ziołami i cytryną. Rybka jest bardzo smaczna i dosyć aromatyczna.
Składniki:
4 całe świeże pstrągi
1 cytryna
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa do polania
świeży rozmaryn
czosnek
Wykonanie:
Pieczony pstrąg |
Składniki:
4 całe świeże pstrągi
1 cytryna
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa do polania
świeży rozmaryn
czosnek
Wykonanie:
Pstrągi
myjemy pod bieżącą wodą, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym. Tusze
nacieramy solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem. W środek tuszki
wkładamy gałązkę natki pietruszki i plasterek cytryny. Układamy w
natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i skrapiamy po wierzchu oliwą.
Całość wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i
dajemy chwilę rybie odpocząć. Ja podaję z pieczonymi ziemniaczkami lub
bagietką i surówką.
Domowa pizza
Nie ma to jak pizza aby zadowolić dzieci.
Składniki na ciasto: ( 1 porcja)
2 szkl. mąki
1 szkl. ciepłej wody
3 dag drożdży
sól, cukier
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min, po czym dobrze wyrobić i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Składniki na sos pomidorowy:
1 mały keczup łagodny
sół, pieprz
tymianek
oregano
czosnek
Wykonanie:
Podane składniki połączyć ze sobą. Przed położeniem składników na ciasto, smarujemy nim każdy placek.
Składniki do pizzy:
Co kto lubi. U mnie:
boczek
ser żółty
kukurydza
pieczarki.
Pizzę piec przez 20 min. w 180 stopniach C z termoobiegiem.
![]() |
Domowa pizza |
Składniki na ciasto: ( 1 porcja)
2 szkl. mąki
1 szkl. ciepłej wody
3 dag drożdży
sól, cukier
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min, po czym dobrze wyrobić i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Składniki na sos pomidorowy:
1 mały keczup łagodny
sół, pieprz
tymianek
oregano
czosnek
Wykonanie:
Podane składniki połączyć ze sobą. Przed położeniem składników na ciasto, smarujemy nim każdy placek.
Składniki do pizzy:
Co kto lubi. U mnie:
boczek
ser żółty
kukurydza
pieczarki.
Pizzę piec przez 20 min. w 180 stopniach C z termoobiegiem.
Filet kurczaka z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką
Piersi z kurczaka należą do ulubionego mięsa mojej rodziny. Aby nie był
to zwykły kotlet, dodaję różne składniki, co zmienia charakter potrawy
na bardziej wykwintny.
Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka
1 papryka czerwona
6-8 pieczarek
30 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
przyprawy prowansalskie
Wykonanie:
Filet kurczaka z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką |
Składniki:
2 podwójne piersi kurczaka
1 papryka czerwona
6-8 pieczarek
30 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
przyprawy prowansalskie
Wykonanie:
Piersi
podzielić na 8 dużych kotletów. Zostają nam cztery małe polędwiczki, z
których przeważnie robię nuggetsy dla najmłodszych. Ja nie rozbijam
tłuczkiem mięsa, bo uważam je za zbyt delikatne i nie chcę psuć jego
struktury. Przyprawione solą i pieprzem smażę je na wolnym ogniu.
Paprykę kroję, pieczarki siekam i łącze je z ziołami prowansalskimi.
Kotlety układam na blasze i na każdym z nich kładę farsz z pieczarek i
papryki. Na wierzch posypuję obficie startym serem żółtym i zapiekam w
piekarniku do roztopienia sera. Jest to też czas, kiedy piersi
"dochodzą" i na pewno nie będę w środku surowe. U mnie podane z
ziemniakami hasselback i mizerią.
Czarny makaron ze szparagami
Uwielbiam makarony, co pewnie widać z ilości zamieszczonych przepisów z nim w roli głównej. Tym razem użyłam jego czarnej wersji. Większość z nas jest wzrokowcami i stąd ukuto powiedzenie "jemy oczami". Moja wypadkowa wielu przepisów z netu to danie dosyć kolorowe a czarny makaron fantastycznie komponuje się w nim z kontrastowymi zielonymi szparagami i czerwoną papryką.
![]() |
Czarny makaron ze szparagami |
Składniki:
1 paczka czarnego makaronu wstążki (400 g)
1 opakowanie zielonych szparagów (500 )
kilka pieczarek
pół czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki ziół prowansalskich
oliwa do polania potrawy
Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Szparagi przepłukać pod zimną wodą, odciąć części zdrewniałe i przekroić na pół. Następnie włożyć je do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Delikatnie wyjąć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki posiekane na plasterki, chwilę poddusić i dodać paprykę pokrojoną w kostkę i czosnek. Razem chwilę dusimy aby wytworzył się sosik. Przyprawiamy do smaku i dokładamy ugotowane szparagi. Delikatnie łączymy wszystkie składniki i wykładamy na makaron. Po wierzchu polewamy oliwą i gotowe. Potrawę można posypać startym parmezanem, choć nie jest to konieczne.
|
Domowa kaszanka
Na początek zaproponuję świeżo upieczoną kaszankę własnej roboty. Jest
to trochę pracochłonne danie, które lubi cała moja rodzina.
Składniki:
3 szkl. kaszy gryczanej
2 szkl. ryżu
60 dag krwi oważonej
1 kg skórek wieprzowych
sól, pieprz
majeranek otarty
kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Domowa kaszanka |
Składniki:
3 szkl. kaszy gryczanej
2 szkl. ryżu
60 dag krwi oważonej
1 kg skórek wieprzowych
sól, pieprz
majeranek otarty
kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
Skórki
zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz sól.
Gotujemy do miękkości ok. 2,5 godz. Skórki mielimy wraz z krwią. Na
wywarze ze skórek gotujemy kaszę wraz z ryżem. Po ugotowaniu mieszamy je
ze skórkami (można również dodać gotowane podroby np.:serce) i krwią.
Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie napychamy jelita
gotowym farszem. Gdy farsz robi się gęsty należy dolać gorącej wody. Tę
czynność można powtarzać. Jelita napychamy do 2/3 wysokości, nakłuwamy
je grubą igłą. Układamy na blasze i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 C.
Najlepiej smakuje świeża lub odgrzana na tłuszczu z cebulką.
Kulki serowe
Efektowna przystawka na przyjęcia. Błyskawiczne wykonanie!
Składniki:
25 dag sera białego półtłustego
27 dag sera typu feta
papryka słodka i curry
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Kulki serowe |
Składniki:
25 dag sera białego półtłustego
27 dag sera typu feta
papryka słodka i curry
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Biały
ser i ser typu feta rozdrobnij widelcem i połącz ze sobą na gładką
masę. Można przyprawić na ostro ale bez soli (feta jest słona). Formuj w
zwilżonych dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w
różnych przyprawach (zioła, koperek, papryka wędzona, papryka słodka,
curry itp.)
Ciasto Latte macchiato
Ciasto Latte Macchiato
Biszkopt 6 jaj:
6 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2-3 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Schłodzone
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodawać powoli cukier
kryształ. Następnie dodawać po jednym żółtku, w dalszym ciągu ubijając
masę. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami resztę składników,
mieszając wszystko łyżką. Piec w 180 stopniach ok. 25 min. Wystudzić i
przekroić na pół.
Pącz:
2 szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalnej
50ml. wódki
2-3 łyżki cukru ( do smaku)
Wystudzić.
Masa
Składniki:
1 masło roślinne
2 szkl. serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl. mleka w proszku
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. wody
5 żółtek
1 jajko
3/4 szkl. cukru
Wykonanie:
Żółtka, jajko i cukier ubić na parze. Osobno roztrzepać masło i dodawać partiami ubitą masę jajeczną. Następnie dodajemy na przemian serki z mlekiem w proszku. Na koniec łączymy z rozpuszczoną żelatyną w wodzie. Masę dzielimy na 3 części.
Dodatkowo:
2 paczki okrągłych biszkoptów
ciemne kakao do posypania
Przełożenie ciasta:
1. ciemny biszkopt - delikatnie nasączyć
2. 1/3 masy
3. biszkopciki maczane w pączu i oprószone kakao
4. 1/3 masy
5. biszkopt ciemny delikatnie nasączony pączem
6. 1/3 masy
7. biszkopciki maczane w pączu i oprószone kakao
Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.
|
Sernik jak pianka
Sernik, który bardzo lubię. Świeżo po upieczeniu jest delikatny jak
ptasie mleczko, póżniej lekko tężeje. Polecam jako alternatywę dla
tradycyjnego, ciężkiego sernika.
Składniki:
3 paczki herbatników
1 kg sera mielonego w wiaderku
1 serek mascarpone
1 masło roślinne w kostce
6 jajek klasy L
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. mleka w proszku (niegranulowanego)
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 olejku cytrynowego
2 mleczne czekolady lub masa krówkowa
Wykonanie:
Sernik jak pianka |
3 paczki herbatników
1 kg sera mielonego w wiaderku
1 serek mascarpone
1 masło roślinne w kostce
6 jajek klasy L
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. mleka w proszku (niegranulowanego)
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 olejku cytrynowego
2 mleczne czekolady lub masa krówkowa
Wykonanie:
Herbatniki
ułożyć na blasze (25x28) wyłożonej papierem do pieczenia. Rozdzielić
białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Do drugiego naczynia
przełożyć masło, ser, ser mascarpone, żółtka jaj - zmiksować razem.
Następnie dodać cukier puder, mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną -
zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, olejek cytrynowy i delikatnie
wymieszać łyżką.
Masę wylać na blachę z herbatnikami i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 50min.
Po
wyjęciu i częściowym ostudzeniu polać roztopioną czekoladą lub masą
krówkową. Można udekorować np. płatkami migdałowymi.. Odstawić do
wystudzenia. Smacznego!!!
Orzeszki nadziewane masą krówkową
Dziś proponuję orzeszki z patelni. Skorupki orzeszków pieczemy na
specjalnej patelni, na kuchence gazowej. Robimy prostą masę krówkową,
nadziewamy połówki, łączymy ze sobą i gotowe!

Składniki na orzeszki:
2 szkl. mąki
3/4 margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
cukier waniliowy
Masa:
1 puszka masy krówkowej toffi
150 g masła roślinnego
Wykonanie:
Składniki na orzeszki:
2 szkl. mąki
3/4 margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
cukier waniliowy
Masa:
1 puszka masy krówkowej toffi
150 g masła roślinnego
Wykonanie:
Z
podanych składników zagnieść w misce ciasto. Formować wałeczki z ciasta
wielkości spłaszczonej czereśni. Układać na rozgrzanej patelni do
pieczenia orzeszków i piec na kuchence gazowej po kilka minut z obu
stron. Tak postępować do wyczerpania ciasta. W międzyczasie utrzeć mikserem masło, dodając po łyżce masy krówkowej. Gotową masą nadziewać połówki orzeszków i sklejać je ze sobą.
Sałatka caprese
Składniki:
2 kulki mozzarelli
2 spore pomidory
kilka czarnych oliwek
szczypiorek lub posiekana bazylia
oliwa z oliwek
pieprz, sól, zioła do sałatek
ocet balsamiczny
Wykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić, podobnie jak mozzarellę w plastry. Ułożyć na przemian na talerzu i udekorować bazylią, szczypiorkiem i oliwkami. Składniki sosu połączyć ze sobą w słoiczku i polać nim sałatkę. Przed podaniem schłodzić ją przez godzinę w lodówce. Podawać z białym pieczywem.
Makaron razowy z warzywami
Dziś na obiad makaron razowy z sezonowymi warzywami w roli głównej. Coś co u mnie w domu jadam sama:(
Składniki:
1 mała cukinia
1 nieduży bakłażan
2 duże dojrzałe pomidory
1 papryczka chili
pół paczki makaronu razowego świderki
oliwa
2 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie kroimy w cienkie paski i lekko podduszamy na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek. Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, układamy je na talerzu i oprószamy solą. Gdy puszczą sok, odciskamy bakłażana i dajemy na patelnię. Pomidory sparzamy i ściągamy skórkę a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko chwilę razem dusimy a na koniec dorzucamy pokrojoną drobno papryczkę chili ( bez pestek). Całość doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wykładamy na talerz ciepły makaron, na nim kładziemy sos warzywny i lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem zimnotłoczonym ( u mnie słonecznikowy). Smacznego!!
Składniki:
1 mała cukinia
1 nieduży bakłażan
2 duże dojrzałe pomidory
1 papryczka chili
pół paczki makaronu razowego świderki
oliwa
2 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinie kroimy w cienkie paski i lekko podduszamy na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek. Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, układamy je na talerzu i oprószamy solą. Gdy puszczą sok, odciskamy bakłażana i dajemy na patelnię. Pomidory sparzamy i ściągamy skórkę a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko chwilę razem dusimy a na koniec dorzucamy pokrojoną drobno papryczkę chili ( bez pestek). Całość doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wykładamy na talerz ciepły makaron, na nim kładziemy sos warzywny i lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem zimnotłoczonym ( u mnie słonecznikowy). Smacznego!!
Zapiekanka bolognese
Czy już wspominałam, że uwielbiam makarony? Oto kolejna jego odsłona. Potrawa podobna do makaronu z sosem bolognese a jednak dodatek świeżych pomidorów i pieczarek oraz zapiekana forma czyni to danie różnym od włoskiej klasyki.
Zapiekanka bolognese |
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
4 pieczarki (opcjonalnie)
2 świeże pomidory
oliwki (opcjonalnie)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz czarny
makaron rurki (lub inny o dużej formie)
30 dag sera żółtego twardego
Wykonanie:
Mięso podduszamy aż do utraty surowego wyglądu. Solimy. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz pieczarki w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po tym czasie dodajemy czosnek, zioła i przyprawy. Gdy sos już nabierze smaku zagęszczamy go mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Doprowadzamy do wrzenia i skręcamy gaz. Ugotowany al dente a nawet bardziej twardy niż al dente makaron (dojdzie nam podczas zapiekania) mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy do rozpuszczenia sera ok. 20 min. w 180 C.
czwartek, 8 września 2016
Aromatyczny smalczyk do pieczywa
A oto moja odsłona smalczyku do pieczywa. Smalec z tego przepisu jest aromatyczny, dobrze się smaruje a na przyjęciach grillowych pierwszy znika ze stołu.
Konfitura z aronii do mięsa
Kolejny pomysł na wykorzystanie aronii to właśnie konfitura do mięsa, która z powodzeniem może zastąpić choćby żurawinę.
Sok z aronii
Otrzymałam w darze od taty 10 kg aronii i stało się to przyczynkiem do zrobienia przetworów. Wyszła: nalewka, sok i konfitura. Ale po kolei.
Papryka marynowana
Lubię ten przepis. Jest sprawdzony przez lata. Czasami dodaję cebuli lub jak tym razem bez niej. Zalewa nie jest za kwaśna i nie za słodka, lecz w sam raz. Marynowana papryka świetnie sprawdza się do wykorzystania w zimie jako warzywo do obiadu, dodatek do sałatek lub pasztecików. Należy tylko pilnować czasu marynowania, bo nie ma nic gorszego niż miękka papryka ( no chyba tylko makaron "nie-al dente").
Składniki:
3 kg papryki
1 szkl. octu
5 szkl. wody
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie, liść laurowy
po łyżce oleju
Wykonanie:
Składniki na zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min.. W tym czasie przygotować papryki, umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski dowolnej szerokości. Do umytych słoików wkładamy po liściu laurowym i kilku ziarnach ziela angielskiego.Można również dosypać ziarna gorczycy. Każdy słoik napełniamy ciasno papryką, zalewamy gorącą zalewą i wlewamy po łyżce oleju na każdy słoik . Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy 5 min.
Sok z malin
Maliny w tym roku obrodziły, więc korzystajmy z tych darów natury i zamknijmy ich świeżość w butelkach. Przygotowując sok z malin zawsze korzystam z tego przepisu, jest prosty, szybki a sok zawsze się udaje.

Składniki:
3 kg malin
2 l wody
2,5 kg cukru
300 szt. liści z wiśni (opcjonalnie)
Wykonanie:
Odważone maliny wsypujemy do garnka emaliowego i zalewamy wodą (plus ewentualnie liście). Gotujemy wszystko razem 15min. Następnie odcedzamy przez gęste sito. Do soku dodajemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Zwykle trwa to kilka minut bo sok mamy gorący. Osłodzony sok przelewamy do wyparzonych butelek. Zakręcamy i kładziemy na płasko na blacie do zassania butelek. Ostudzony sok w butelkach przenosimy na zimowy spoczynek do spiżarni.
Sok z malin to lekarstwo na przeziębienia i początki grypy. Zawiera kwas salicylowy, dzięki czemu sprzyja poceniu się i obniża gorączkę. Sok malinowy można również stosować profilaktycznie, ponieważ zawiera spore ilości witamin a także antyoksydanty -polifenole- neutralizujące działanie wolnych rodników. Sok jest bogaty w potas, magnez i wapń, które to składniki wzmacniają serce, obniżają ciśnienie tętnicze oraz działają przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo reguluje pracę układu pokarmowego, zawiera też pektyny i kwasy organiczne, które oczyszczają organizm z toksyn. Wystarczy słodzić nim herbatę przez całą zimę a na pewno zabezpieczy nasz organizm przed wieloma infekcjami.
Subskrybuj:
Posty (Atom)