sobota, 10 września 2016

Pikantne skrzydełka

Cała nasza rodzina uwielbia skrzydełka z kurczaka. Często je piekę ponieważ są łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Gotuj z Mariolą
Pikantne skrzydełka

Składniki:

2 kg skrzydełek
sól
dobra przyprawa do kurczaka
majeranek
papryka ostra w proszku
olej

Wykonanie:

Skrzydełka myjemy, odsączamy z wody i obtaczamy w mieszance powyżej wymienionych przypraw. Polewamy olejem i mieszamy  aby przyprawy dobrze pokryły skrzydełka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wykładamy na blachę i pieczemy w 180 C z termoobiegiem ok. godziny i 15 minut.

Sałatka z pomidorów

Gotuj z Mariolą
Prosta sałatka z pomidorów

Składniki:

1/2 kg pomidorów
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
papryka ostra
ewentualnie szczypiorek
oliwa
ocet jabłkowy

Wykonanie:

Pomidory myjemy,  kroimy w średnią kostkę i przekładamy do salaterki. Siekamy drobno cebulę, natkę pietruszki, przeciskamy przez praskę czosnek i  dodajemy do pomidorów. Osobno przygotowujemy sos: olej, ocet i przyprawy. Polewamy sosem pomidory i delikatnie mieszamy. Posypujemy po wierzchu posiekanym szczypiorkiem. Sałatka jest lekka, w sam raz do pieczonego mięsa.

Paszteciki z ciasta filo z serem feta

Wreszcie znalazłam ciasto filo z markecie w naszym mieście. Nie mogłam sobie odmówić przyjemności wykorzystania go w mojej kuchni. Użyję prostych składników, które świetnie się ze sobą komponują. Będzie to świetna przekąska na zbliżającą się  imprezkę.
Gotuj z Mariolą
Paszteciki z ciasta filo z serem feta
Składniki:

1 opakowanie ciasta filo
1,5 opakowania sera feta
kminek lub czarnuszka do posypania
olej do smarowania


Wykonanie:

Jeden arkusz ciasta filo wykładamy na zwilżoną ściereczkę i smarujemy olejem (lub zamiennie roztopionym masłem), w ten sposób układamy kilka warstw. Następnie wzdłuż krótszego brzegu układamy paski sera feta, zawijamy i odcinamy nadmiar ciasta. Czynimy tak do wykorzystania ciasta. Kroimy na dowolną długość, smarujemy z wierzchu olejem i posypujemy kminkiem bądż czarnuszką. Układamy na wysmarowanej blasze i pieczemy 25 min w 180 C. 

Faszerowana papryka

Zawsze chętnie korzystam z sezonowych darów natury. Mamy wrzesień, czas na paprykę!
Gotuj z Mariolą
Papryka faszerowana

Składniki:

6 średnie  papryki
2 małe pomidory
1 cebula
1,5 szkl. suchego ryżu
60 dag mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
zioła prowansalskie


Wykonanie:

Ryż ugotować. Papryki umyć, osuszyć, ściąć czapeczki od strony ogonka, wyciąć gniazda nasienne. 
Osobno w misce połączyć ze sobą składniki na farsz: ryż, mięso, jajko, sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Dobrze wyrobić i nadziewać farszem papryki, wstawić je do naczynia żaroodpornego, przykryć z wierzchu czapeczkami i piec w 180 C ok 45 minut. 
W taki sam sposób możemy faszerować pomidory a środek po ich wydrążeniu zużyć do farszu.
Gotuj z Mariolą
Faszerowane pomidory


Fasolka po bretońsku

Gdy tylko będąc na targu zobaczyłam świeżą fasolę Jaś, już wiedziałam, co będzie na obiad. 
Gotuj z Mariolą
Fasolka po bretońsku

Składniki:

1 kg świeżej fasoli Jaś
30 dag wędzonego boczku
60 dag dobrej kiełbasy
1 spora cebula
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
majeranek
ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Fasolę przepłukać w zimnej wodzie, zalać czystą i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć tworzącą się na powierzchni pianę, zmniejszyć gaz i dorzucić do garnka ziele angielskie oraz liść laurowy. Na tym etapie nie dodaję soli, ponieważ spowodowałaby ona popękanie skórek na fasoli. Gotuję do miękkości ok. 1 godziny. Pod koniec gotowania zajmuję się dodatkami. Podsmażam na patelni kiełbasę i boczek, niezadługo, by tylko oddały swój smak i przekładam je do garnka z fasolą. Na tłuszczu, który wytopi się z mięsa szklę pokrojoną w kostkę cebulę. Również przekładam ją do garnka. Dodaję także pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę ( ja akurat lubię ten dodatek, grzechem byłoby jej nie dodać skoro jest świeża, sezonowa). Dodaję przyprawy: sól, pieprz, sporo majeranku. A także dolewam wody, jeśli zachodzi taka potrzeba. Całość gotuję ok.  15 min. Gdy smaki już się dobrze połączą a fasola jest odpowiednio miękka, dodaję koncentrat pomidorowy.  Na patelni robię zasmażkę, którą zagęszczam danie. Całość chwilę gotuję aby zasmażka straciła smak surowizny i danie gotowe. Lubię  również dodać drobno pokrojoną papryczkę chili a jeśli jej nie mam po ręką dosypuję odrobinę papryki ostrej. Natomiast porą zimową kupuję suchą fasolę, którą przed gotowaniem należy moczyć co najmniej 12 godzin.

FASOLA jest cennym żródłem białka roślinnego, witamin takich jak A,B,E,PP oraz minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Poza tym posiada właściwości zasadotwórcze, co przy diecie bogatej w produkty przetworzone ma duże znaczenie. Spożywanie jej ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola stanowi również naturalne żródło lecytyny.

Nalewka z aronii

Jak obiecałam ciąg dalszy przetworów  dorodnej w tym roku aronii. Tym razem będzie to wyrób alkoholowy. 
Gotuj z Mariolą
Nalewka z aronii
Składniki:

1,5 kg aronii 
3 l wody
400 liści wiśniowych
1,5 kg cukru
5 dag kwasku cytrynowego
1 l spirytusu

Wykonanie:

Aronię najlepiej przemrozić, wystarczy 48 godzin. Do wysokiego garnka wsypujemy aronię, opłukane liści z wiśni i wlewamy wodę. Całość gotujemy 15-20 minut. Następnie odcedzamy. Sok przelewamy do garnka  i zagotowujemy z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Gotujemy 5 min. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy sok już będzie zimny wlewamy do niego spirytus i  mieszamy. Rozlewamy do butelek. Z podanej porcji wyjdzie ok. 4,5 litra nalewki. Po dwóch tygodniach "przegryzania się" nalewka jest gotowa i smaczna. Ja robię podwójną porcję, część wypijamy a drugą część rozdaję znajomym i rodzinie.

piątek, 9 września 2016

Tort Barbie dla córeczki

Tym razem zmiana scenerii i wyszedł różowy tort dla dziewczynki, która jak każda kocha róż.
Dodaj napis

Tort Barbie

Kotlety z cukinii

Placki z cukinii cieszą się u nas w domu sporym powodzenie. Cała nasza Wielka Piątka wcina je z apetytem.
Kotlety z cukinii
Składniki:

1 średnia cukinia
2 jajka
vegeta
pieprz czarny mielony
bułka tarta

Wykonanie:

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w 5 mm plastry. W misce roztrzepać jajka z przyprawami. Każdy plaster cukinii maczać najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony. Najlepsze kotleciki są gorące, prosto z patelni.  

Fasolka szparagowa z bułką tartą

To już zdecydowanie ostatni zbiór fasolki szparagowej w tym roku. Podam ją tak, jak lubimy:
Fasolka szparagowa z bułką  tartą
Składniki:

1/2 kg fasolki szparagowej
150 g masła 82%
bułka tarta
1 łyżka cukru
sól

Wykonanie:

Fasolkę oczyścić, pokroić na dowolną wielkość, umyć i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić.  Na patelni rozpuścić masło i dodać taką ilość bułki aby "zabrała" całe masło. Zrumienić ją  na złoto. Fasolkę przełożyć do salaterki i posypać bułką tartą. Ewentualnie dosalamy jeszcze do smaku na talerzu.
Fasolka szparagowa jest żródłem wielu witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminy A, C, K oraz kwas foliowy zalecany kobietom w ciąży a także minerały jak magnez, wapń, cynk.  Wysoka zawartość błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit. Jest niezastąpiona w diecie dla cukrzyków, ponieważ jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Ugotowane strączki  fasolki działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu a prawidłowy przepływ moczu sprzyja pozbywaniu się toksyn z organizmu. Dobrze, że można szparagówkę mrozić na zimę i cieszyć się jej właściwościami prozdrowotnymi również w zimowe wieczory

Makaron z sosem bolognese

Kupiłam kiedyś w markecie makaron szpecle, który urzekł mnie swoim sielskim wyglądem. Szpecle to niemiecki lub austriacki makaron, przypominający grube "lane kluski". Jest twardy i smakuje wyśmienicie. Postanowiłam dokonać fuzji kuchni niemieckiej i włoskiej na talerzu i podać go z sosem bolognese. Efekt widać na talerzu.
Makaron z sosem bolognese
Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 mała cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
2-3 koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
zioła prowansalskie
bazylia
sól, pieprz czarny
olej

 Wykonanie:

Do szerokiego rondla, na rozgrzany olej dajemy mięso mielone i mieszając podduszamy aż przestanie być surowe. Wtedy dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Chwilę razem dusimy. Dorzucamy posiekaną w drobną kostkę marchewkę i całość zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa i marchewki. Następnie wsypujemy przyprawy. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy ok 2 łyżek. W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do sosu. Całość ładnie nam się zagęści i od razu po zagotowaniu wyłączamy gaz. Gotowym sosem polewamy ciepły makaron, posypujemy startym serem i gotowe.

Szybka pizza na cienkim spodzie

Ten przepis otrzymałam całkiem niedawno od koleżanki i zdążył się już dobrze przyjąć w naszym rodzinnym menu. Nie dość, że pizza na cienkim spodzie w połączeniu z ulubionymi składnikami  jest przepyszna to kolejnym jej atutem jest krótki czas przygotowania.
Szybka pizza na cienkim spodzie
 Składniki na ciasto:
1,5 szkl. mąki
3/4 szkl. mleka
20 g drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli, trochę cukru

Wykonanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dosypujemy cukier. Osobno mieszamy mąkę z solą i olejem. Wszystko razem łączymy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, zawijamy brzegi i przekładamy na wysmarowaną olejem i posypaną mąką blachę.  Smarujemy  sosem pomidorowym i  wykładamy ulubione składniki ( u mnie, w zależności od humoru: boczek, salami lub szynka) oraz oprószamy startym serem żółtym. Na wierzchu układamy plasterki pieczarek oraz posypujemy oregano. Pieczemy równie krótko bo 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem.

Jabłka smażone na zimę

Papierówki w tym roku obrodziły co nie miara, gałęzie wręcz się łamały pod ciężarem owoców. Postanowiłam wykorzystać tę okoliczność na maksa. Efekt - 50 słoików zawekowanych jabłek.
Jabłka smażone
Składniki:

5 kg jabłek ( najodpowiedniejsze będą papierówki i antonówki)
2 kg cukru
2-3 łyżki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Smażymy w szerokim rondlu aż nam się dobrze rozprażą. Dopiero wtedy dosypujemy cukier i dalej smażymy, często mieszając. Kiedy już jabłka będą dobrze usmażone i kawałki owoców nie będą widoczne dosypujemy cynamon (jak kto woli - ja wolę). Chwilę razem dusimy, sprawdzamy smak i można nakładać do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, studzimy i tradycyjne do spiżarki. Jabłka w słoikach powinny być sztywne. Gdy tylko zamarzy nam się zimową porą szarlotką, jabłka są jak znalazł.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Znakomita przystawka dla lubiących tuńczyka i jajka.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki:

5 jaj
1 puszka tuńczyka (nierozdrobnionego) w sosie własnym
1 kiszony ogórek 
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, drobno pokrojonego ogórka, majonez, i przyprawy. Łączymy wszystko razem. Gotowym farszem nadziewamy połówki białek, układamy na półmisku. Można udekorować ogórkiem kiszonym lub szczypiorkiem.

Tradycyjny kotlet schabowy

Tradycyjna polska kuchnia nie może obyć się bez "schaboszczaka", ja również;). Oto moja wersja:
Tradycyjny kotlet schabowy
Składniki:

6 plastrów schabu
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz czarny
1 łyżka pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Schab rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. W misce rozbijamy jajka, wsypujemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Rozkłócamy całość widelcem. Zamaczamy kolejno plastry schabu i  wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( koniecznie). Mięso ładnie przejdzie przyprawami i będzie aromatyczne. Następnie każdy plaster schabu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na wolnym ogniu. Ja jeszcze po usmażeniu duszę w rondelku. Gotowe! Dziś tradycja do bólu: podałam z ziemniakami z wody i mizerią.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Rozpoczął się na dobre sezon śliwkowy. Na dobry początek postanowiłam upiec ciasto drożdżowe. Jest wiele przepisów na ciasta ze śliwkami, wiele próbowałam ale zawsze wracam do tego starego i prostego przepisu, który gwarantuje sukces i smak. Ciasto jest bardzo wilgotne i świetnie zachowuje swą świeżość jeszcze drugiego dnia. Bardzo szybko znika z talerza i  wybornie smakuje z mlekiem.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

4 szkl. mąki tortowej
4 jajka
10 dag drożdży
1 szkl. oleju
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
1,5 śliwek węgierek ( dużych)

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru  i łyżki mąki. W międzyczasie ubić jajka z cukrem,  jak na biszkopt. Do miski z mąką, solą, cukrem waniliowym dodać wyrośnięty rozczyn i ubite jajka i połączyć wszystko łyżką. Na koniec mieszając dodawać powoli olej. Ciasto jest trochę rzadkie ale takie ma być. Nie dodajemy więcej mąki. Wykładamy go do przygotowanej blachy a na wierzchu układamy na sztorc połówki śliwek. Całość posypuję kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok. 50min.

Makaron ryżowy z kurczakiem

Jedno z moich ulubionych dań z makaronem. Świetnie wygląda również posypane posiekanym szczypiorkiem albo świeżą kolendrą, która tu wyjątkowo pasuje. Polecam dla fanów kuchni azjatyckiej i nie tylko.
Makaron ryżowy z kurczakiem
Składniki:

2 paczki makaronu ryżowego po 200g
1 pierś kurczaka
1 papryka czerwona
6-7 pieczarek
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple. W tym czasie zajmujemy się kurczakiem. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do ugotowanego makaronu. Na tej samej patelni podduszamy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane w plasterki pieczarki. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy do makaronu i kurczaka. Łączymy razem drewnianą łyżką, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Musimy uważać na sól bo sam sos sojowy jest słony. Gotowe. Na talerzu można posypać zielonym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.

Ziemniaki hasselback

Z ziemniakami to jest tak, ze przeważnie tradycyjnie gotujemy je do obiadu. Każdy inny sposób przygotowania ziemniaków jest mniej lub więcej pracochłonny. Ziemniaki hasselback wymagają jedynie ponacinania. Reszta robi się sama. Można je wykorzystać jako dodatek do drugiego dania ale dzieciom same świetnie smakują.
Ziemniaki hasselback

Składniki:

12 średniej wielkości ziemniaków
sól, pieprz,
3 ząbki czosnku
kilka łyżek masła do zrobienia masła ziołowego
zioła prowansalskie
oliwa

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie każdy ziemniak nacinamy ostrym nożem, tak aby nie przeciąć ziemniaka do końca. Ja idąc za radą gotuj.skutecznie.tv, układałam ziemniaki pomiędzy dwie deski do krojenia i wówczas je nacinałam. Zaskoczył mnie szybki efekt i łatwość wykonania. Następnie nacieram z wierzchu masłem ziołowym ( wymieszane w miseczce miękkie masło, zioła prowansalskie, sól, pieprz i roztarty czosnek). Ziemniaki układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piekę ok godziny w 200 stopniach. W zależności od piekarnika i użycia funkcji termoobiegu ten czas może się wydłużyć.

Zupa-krem szczawiowa

Do wykonania zupy natchnęła mnie okoliczność. Teściowa podarowała mi sporo świeżego szczawiu i ten fakt stał się przyczynkiem do tej zupy. Mąż skomentował, że denerwują go liście w zupie, stąd pomysł na zupę krem. A że miałam za dużo ugotowanych ziemniaków do obiadu, wykonanie jej okazało się o wiele szybsze.

Zupa-krem szczawiowa

Składniki:

szczaw świeży ok. 0,5 kg
5 ziemniaków
1 marchewka
śmietana kremówka
8 jajek
30 dag dobrej kiełbasy
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotować wywar na kości lub warzywny. Szczaw dokładnie opłukać i pokroić w paski. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę i gotować je do miękkości. Dorzucić szczaw. Pogotować wszystko razem aż szczaw zmięknie. Następnie zmiksować blenderem.  Kiełbasę pokroić w cienkie paski i dorzucić do zupy. Osobno ugotować jajka na twardo. Zupę zaciągnąć słodką śmietaną, doprawić. Na talerzu układamy ćwiartki jajka i zalewamy zupą.

Pieczony pstrąg

Zapraszam na rybę! Dziś przygotowałam pieczonego pstrąga z ziołami i cytryną. Rybka jest bardzo smaczna i dosyć aromatyczna.

Pieczony pstrąg

Składniki: 

4 całe świeże pstrągi
1 cytryna
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa do polania
świeży rozmaryn
czosnek

Wykonanie:

Pstrągi  myjemy pod bieżącą wodą, lekko osuszamy ręcznikiem papierowym. Tusze nacieramy solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem. W środek tuszki wkładamy gałązkę natki pietruszki i plasterek cytryny. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i skrapiamy po wierzchu oliwą. Całość wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i dajemy chwilę rybie odpocząć. Ja podaję z pieczonymi ziemniaczkami lub bagietką i surówką.

Domowa pizza

Nie ma to jak pizza aby zadowolić dzieci.
Domowa pizza


Składniki na ciasto: ( 1 porcja)

2 szkl. mąki
1 szkl. ciepłej wody
3 dag drożdży
sól, cukier

Wykonanie:

Z podanych składników zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min, po czym dobrze wyrobić i odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Składniki na sos pomidorowy:

1 mały keczup łagodny
sół, pieprz
tymianek
oregano
czosnek
 Wykonanie:
Podane składniki połączyć ze sobą. Przed położeniem składników na ciasto, smarujemy nim każdy placek.

Składniki do pizzy:

Co kto lubi. U mnie:
boczek
ser żółty
kukurydza
 pieczarki.
Pizzę piec przez 20 min. w 180 stopniach C z termoobiegiem.

Filet kurczaka z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką

Piersi z kurczaka należą do ulubionego mięsa mojej rodziny. Aby nie był to zwykły kotlet, dodaję różne składniki, co zmienia charakter potrawy na bardziej wykwintny.
Filet kurczaka z pieczarkami i papryką pod serową pierzynką


Składniki:

2 podwójne piersi kurczaka
1 papryka czerwona
6-8 pieczarek
30 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
przyprawy prowansalskie

Wykonanie:

Piersi podzielić na 8 dużych kotletów. Zostają nam cztery małe polędwiczki, z których przeważnie robię nuggetsy dla najmłodszych. Ja nie rozbijam tłuczkiem mięsa, bo uważam je za zbyt delikatne i nie chcę psuć  jego struktury. Przyprawione solą i pieprzem smażę je na wolnym ogniu. Paprykę kroję, pieczarki siekam i łącze je z ziołami prowansalskimi. Kotlety układam na blasze i na każdym z nich kładę farsz z pieczarek i papryki. Na wierzch posypuję obficie startym serem żółtym i zapiekam w piekarniku do roztopienia sera. Jest to też czas, kiedy piersi "dochodzą"   i na pewno nie będę w środku surowe. U mnie podane z ziemniakami hasselback i mizerią.

Czarny makaron ze szparagami

Uwielbiam makarony, co pewnie widać z ilości zamieszczonych przepisów z nim w roli głównej. Tym razem użyłam jego czarnej wersji. Większość z nas jest wzrokowcami i stąd ukuto powiedzenie "jemy oczami". Moja wypadkowa wielu przepisów z netu to danie dosyć kolorowe  a czarny makaron fantastycznie komponuje się w nim z kontrastowymi zielonymi szparagami i czerwoną papryką. 
Czarny makaron ze szparagami
Składniki:
1 paczka czarnego makaronu wstążki (400 g)
1 opakowanie zielonych szparagów (500 )
kilka pieczarek
pół czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki ziół prowansalskich
oliwa do polania potrawy

Wykonanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Szparagi przepłukać pod zimną wodą, odciąć części zdrewniałe i przekroić na pół. Następnie włożyć  je do wrzącej wody i gotować   2-3 minuty. Delikatnie wyjąć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki posiekane na plasterki, chwilę poddusić i dodać paprykę pokrojoną w kostkę i czosnek. Razem chwilę dusimy aby wytworzył się sosik. Przyprawiamy do smaku i dokładamy ugotowane szparagi. Delikatnie łączymy wszystkie składniki i wykładamy na makaron. Po wierzchu polewamy oliwą i gotowe. Potrawę można posypać startym parmezanem, choć nie jest to konieczne.

Domowa kaszanka

Na początek zaproponuję świeżo upieczoną kaszankę własnej roboty. Jest to trochę pracochłonne danie, które lubi cała moja rodzina.

Domowa kaszanka
Domowa kaszanka

Składniki:

3 szkl. kaszy gryczanej
2 szkl. ryżu
60 dag krwi oważonej
1 kg skórek wieprzowych
sól, pieprz
majeranek otarty
kilka ząbków czosnku

Wykonanie:
Skórki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz sól. Gotujemy do miękkości ok. 2,5 godz. Skórki mielimy wraz z krwią. Na wywarze ze skórek gotujemy kaszę wraz z ryżem. Po ugotowaniu mieszamy je ze skórkami (można również dodać gotowane podroby np.:serce) i krwią. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie napychamy jelita gotowym farszem. Gdy farsz robi się gęsty należy dolać gorącej wody. Tę czynność można powtarzać. Jelita napychamy do 2/3 wysokości, nakłuwamy je grubą igłą. Układamy na blasze i pieczemy ok. 1,5 godz. w 180 C.
Najlepiej smakuje świeża lub odgrzana na tłuszczu z cebulką.

Kulki serowe

Efektowna przystawka na przyjęcia. Błyskawiczne wykonanie!

Kulki serowe
Kulki serowe

Składniki:

25 dag sera białego półtłustego
27 dag sera typu feta 
papryka słodka i curry 
zioła prowansalskie

Wykonanie:

Biały ser i ser typu feta rozdrobnij widelcem i połącz ze sobą na gładką masę. Można przyprawić na ostro ale bez soli (feta jest słona). Formuj w zwilżonych dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj je w różnych przyprawach (zioła, koperek, papryka wędzona, papryka słodka, curry itp.)

Ciasto Latte macchiato

20160430_125842
Ciasto Latte Macchiato
Biszkopt  6 jaj:

6 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
2-3 łyżki ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia

Wykonanie:

Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodawać powoli cukier kryształ. Następnie dodawać po jednym żółtku, w dalszym ciągu ubijając masę. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami resztę składników, mieszając wszystko łyżką. Piec w 180 stopniach ok. 25 min. Wystudzić i przekroić na pół.

Pącz:

2 szkl. zaparzonej kawy rozpuszczalnej
50ml. wódki
2-3 łyżki cukru ( do smaku)
Wystudzić.

 Masa

Składniki:

1 masło roślinne
2 szkl. serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl. mleka w proszku
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szkl. wody
5 żółtek
1 jajko
3/4 szkl. cukru

Wykonanie:

Żółtka, jajko i cukier ubić na parze. Osobno roztrzepać masło i dodawać partiami ubitą masę jajeczną. Następnie dodajemy na przemian serki z mlekiem w proszku. Na koniec łączymy z rozpuszczoną żelatyną w wodzie. Masę dzielimy na 3 części.

Dodatkowo:

2 paczki okrągłych biszkoptów
ciemne kakao do posypania

Przełożenie ciasta:

1. ciemny biszkopt - delikatnie nasączyć
2. 1/3 masy
3. biszkopciki maczane w pączu i oprószone kakao
4. 1/3 masy
5. biszkopt ciemny delikatnie nasączony pączem
6. 1/3 masy
7. biszkopciki maczane w pączu i oprószone kakao
Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.
 

Sernik jak pianka

Sernik, który bardzo lubię. Świeżo po upieczeniu jest delikatny jak ptasie mleczko, póżniej lekko tężeje. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnego, ciężkiego sernika.

Sernik jak pianka
Sernik jak pianka
Składniki:

3 paczki herbatników
1 kg sera mielonego w wiaderku
1 serek mascarpone
1 masło roślinne w kostce
6 jajek klasy L
1 szkl. cukru pudru
1 szkl. mleka w proszku (niegranulowanego)
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 olejku cytrynowego
2 mleczne czekolady lub masa krówkowa

Wykonanie:

Herbatniki ułożyć na blasze (25x28)  wyłożonej papierem do pieczenia. Rozdzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Do drugiego naczynia przełożyć masło, ser, ser mascarpone, żółtka jaj - zmiksować razem. Następnie dodać cukier puder, mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną - zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, olejek cytrynowy i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wylać na blachę z herbatnikami i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 50min.
Po wyjęciu  i częściowym ostudzeniu polać roztopioną czekoladą lub masą krówkową. Można udekorować np. płatkami migdałowymi.. Odstawić do wystudzenia. Smacznego!!!

Orzeszki nadziewane masą krówkową

Dziś proponuję orzeszki z patelni. Skorupki orzeszków pieczemy na specjalnej patelni, na kuchence gazowej. Robimy prostą masę krówkową, nadziewamy połówki, łączymy ze sobą i gotowe!

Orzeszki nadziewane masą krówkową
Składniki na orzeszki:

2 szkl. mąki
3/4 margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka octu
1/2 łyżeczki sody
2 jajka
cukier waniliowy

Masa:
1 puszka masy krówkowej toffi
150 g masła roślinnego

Wykonanie:

 Z podanych składników zagnieść w misce ciasto. Formować wałeczki z ciasta wielkości spłaszczonej czereśni. Układać na rozgrzanej patelni do pieczenia orzeszków i piec na kuchence gazowej po kilka minut z obu stron. Tak postępować do wyczerpania ciasta. W międzyczasie utrzeć mikserem masło, dodając po łyżce masy krówkowej. Gotową masą nadziewać połówki orzeszków i sklejać je ze sobą.

Sałatka caprese


20160430_1638351
Składniki:

2 kulki mozzarelli
2 spore pomidory
kilka czarnych oliwek
szczypiorek lub posiekana bazylia
oliwa z oliwek
pieprz, sól, zioła do sałatek
ocet balsamiczny

Wykonanie:

Pomidory umyć, osuszyć i pokroić, podobnie jak mozzarellę w plastry. Ułożyć na przemian na talerzu i udekorować bazylią, szczypiorkiem i oliwkami. Składniki sosu połączyć ze sobą w  słoiczku i polać nim sałatkę. Przed podaniem schłodzić ją przez godzinę w lodówce. Podawać z białym pieczywem.

Makaron razowy z warzywami

Dziś na obiad makaron razowy z sezonowymi warzywami w roli głównej. Coś co u mnie w domu jadam sama:(


Składniki:

1 mała cukinia
1 nieduży bakłażan
2 duże dojrzałe pomidory
1 papryczka chili
pół paczki makaronu razowego świderki
oliwa
2 ząbki czosnku
bazylia
sól, pieprz

Wykonanie:

Cukinie kroimy w cienkie paski i lekko podduszamy na oleju, pod koniec dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek. Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, układamy je na talerzu i oprószamy solą. Gdy puszczą sok, odciskamy bakłażana i dajemy na patelnię. Pomidory sparzamy i ściągamy skórkę a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko chwilę razem dusimy a na koniec dorzucamy pokrojoną drobno papryczkę chili ( bez pestek). Całość doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wykładamy na talerz ciepły makaron, na nim kładziemy sos warzywny i lekko skrapiamy oliwą lub innym olejem zimnotłoczonym ( u mnie słonecznikowy). Smacznego!!

Zapiekanka bolognese




  

Czy już wspominałam, że uwielbiam makarony? Oto kolejna jego odsłona. Potrawa podobna do makaronu z sosem bolognese a jednak dodatek świeżych pomidorów i pieczarek oraz zapiekana forma czyni to danie różnym od włoskiej klasyki.

P4021924
Zapiekanka bolognese

 


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
4 pieczarki (opcjonalnie)
2 świeże pomidory
oliwki (opcjonalnie)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz czarny
makaron rurki (lub inny o dużej formie)
30 dag sera żółtego twardego

Wykonanie:

Mięso podduszamy aż do utraty surowego wyglądu. Solimy. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz pieczarki w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po tym czasie dodajemy czosnek, zioła i przyprawy. Gdy sos już nabierze smaku zagęszczamy go mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Doprowadzamy do wrzenia i skręcamy gaz.  Ugotowany al dente a nawet bardziej twardy niż al dente makaron (dojdzie nam podczas zapiekania) mieszamy z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Po wierzchu posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy do rozpuszczenia sera ok. 20 min. w 180 C.

czwartek, 8 września 2016

Aromatyczny smalczyk do pieczywa

A oto moja odsłona smalczyku do pieczywa. Smalec z tego przepisu jest aromatyczny, dobrze się smaruje a na przyjęciach grillowych pierwszy znika ze stołu.

Gotuj z Mariolą
Aromatyczny smalczyk do pieczywa

Składniki:

70 dag surowego boczku
70 dag podgarla
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
opcjonalnie pieczarki (starte na tarce jarzynowej)

Wykonanie:

Tłuste kawałki mięsa mielimy przez maszynkę i delikatnie topimy. Gdy w garnku już zaczął się wytapiać tłuszcz,  dodajemy pokrojone na paski kawałki mięsa. Dusimy dalej na wolnym ogniu, aż mięso będzie podsmażone ale nadal miękkie. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem dusimy do zeszklenia cebuli. W międzyczasie dodajemy przyprawy w odpowiedniej ilości aby uzyskać odpowiedni smak. Gotowe danie przekładamy do pojemnika, studzimy a następnie schładzamy w lodówce. Świetnie smakuje ze świeżym, grubo ukrojonym chlebem. 

Konfitura z aronii do mięsa

Kolejny pomysł na wykorzystanie aronii to właśnie konfitura do mięsa, która z powodzeniem może zastąpić choćby żurawinę.
Konfitura z aronii do mięsa

Składniki:

1 kg aronii
0,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
0,5 kg gruszek
0,5 kg cukru

Wykonanie:

Aronię opłukać, przełożyć do garnka i lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać cukier i gotować do zmięknięcia. Po 40 min. dodać obrane i pokrojone w niewielką kostkę jabłka i gruszki. Mieszając gotować do miękkości. Mnie to zajęło ok 30 min. Po tym czasie gotową konfiturę przełożyć do słoików. Zakręcić i odwrócić je do góry dnem. 

Sok z aronii

Otrzymałam w darze od taty 10 kg aronii i  stało się to przyczynkiem do zrobienia przetworów. Wyszła: nalewka, sok  i konfitura. Ale po kolei.
Sok z aronii

Składniki:

3 kg aronii
2,5 litra wody
2,5 kg. cukru
300 szt. liści z wiśni
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Aronię  i liście wiśni przebieramy i  płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy wodę i gotujemy ok. 25 min. Następnie przecedzamy. I zagotowujemy wraz  z cukrem i sokiem z cytryny.  Od momentu zawrzenia, gotujemy 10 min. Gotowy sok nalewamy do butelek, zakręcamy  i kładziemy na płasko na blacie aby butelki się zassały. Po wystygnięciu odstawiamy do spiżarni.  Sok jest smaczny i odpowiednio słodki a do tego bardzo zdrowy.
Aronia jest owocem, który wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałające wolnym rodnikom. Sok z aronii stanowi bogactwo witamin i soli mineralnych, przede wszystkim witaminy C, E, PP, B2 oraz kwasu foliowego. Posiada właściwości obniżania ciśnienia, wzmacnia naczynia krwionośne oraz zapobiega żylakom.
A więc pijmy NA ZDROWIE!!!


Papryka marynowana

Lubię ten przepis. Jest sprawdzony przez lata. Czasami dodaję cebuli lub jak tym razem bez niej.  Zalewa nie jest za kwaśna i nie za słodka, lecz w sam raz. Marynowana papryka świetnie sprawdza się do wykorzystania w zimie jako warzywo do obiadu, dodatek do sałatek lub pasztecików. Należy tylko pilnować czasu marynowania, bo nie ma nic gorszego niż miękka papryka ( no chyba tylko makaron "nie-al dente").
DSCN1655
 Składniki:

3 kg papryki
1 szkl. octu
5 szkl. wody
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie, liść laurowy
po łyżce oleju

Wykonanie:

Składniki na zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować 5 min.. W tym czasie przygotować papryki, umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski dowolnej szerokości. Do umytych słoików wkładamy po liściu laurowym i kilku ziarnach ziela angielskiego.Można również dosypać ziarna gorczycy. Każdy słoik napełniamy ciasno papryką, zalewamy gorącą zalewą i wlewamy po łyżce oleju na każdy słoik . Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy 5 min. 

Sok z malin

Maliny w tym roku obrodziły, więc korzystajmy z tych darów natury i zamknijmy ich świeżość w butelkach. Przygotowując sok z malin zawsze korzystam z tego przepisu, jest prosty, szybki a sok zawsze się udaje.
DSCN1665

Składniki:

3 kg malin
2 l wody
2,5 kg cukru
300 szt. liści z wiśni (opcjonalnie)

Wykonanie:

Odważone maliny wsypujemy do garnka emaliowego i zalewamy wodą (plus ewentualnie liście). Gotujemy wszystko razem 15min. Następnie odcedzamy przez gęste sito. Do soku dodajemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Zwykle trwa to kilka minut bo sok mamy gorący. Osłodzony sok przelewamy do wyparzonych butelek. Zakręcamy i kładziemy na płasko na blacie do zassania butelek. Ostudzony sok w butelkach przenosimy na zimowy spoczynek do spiżarni.

Sok z malin to lekarstwo na przeziębienia i początki grypy. Zawiera kwas salicylowy, dzięki czemu sprzyja poceniu się i obniża gorączkę. Sok malinowy można również stosować profilaktycznie, ponieważ zawiera spore ilości witamin  a także antyoksydanty -polifenole- neutralizujące działanie wolnych rodników. Sok jest bogaty w potas, magnez i wapń, które to składniki wzmacniają serce, obniżają ciśnienie tętnicze oraz działają przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo reguluje pracę układu pokarmowego, zawiera też pektyny i kwasy organiczne, które oczyszczają organizm z toksyn. Wystarczy słodzić nim herbatę przez całą zimę a na pewno zabezpieczy nasz organizm przed wieloma infekcjami.

Printfriendly