czwartek, 17 maja 2018

Szparagi w cieście francuskim

Wspaniała przekąska dla wszystkich miłośników szparagów. Polecam, szczególnie na letnie przyjęcia na tarasie.
Szparagi w cieście francuskim
Składniki:

pęczek zielonych szparagów
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
kilka plastrów szynki parmeńskiej
ser żółty plastry
czarnuszka do posypania

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Szparagi płuczemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty. Na każdym kawałku ciasta układamy po plastrze szynki i sera żółtego, na to układamy po 2-3 szparagi. Ciasto zlepiamy na wierzchu i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na złoty kolor, przez ok 15 minut.

Sałata z sosem winegretem czosnkowym

Sałata z sosem winegretem czosnkowym
Składniki:

1 sałata masłowa
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku

Wykonanie:

6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki cukru
pieprz czarny
3 ząbki czosnku
ewentualnie koperek

Wykonanie:

Sałatę, rzodkiewkę i szczypiorek płuczemy. Sałatę i rzodkiewkę kroimy a szczypiorek siekamy drobno. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W miseczce łączymy ze sobą składniki sosu ( pamiętajmy, aby oliwę dolać dopiero po połączeniu pozostałych składników). Sałatę polewamy sosem i delikatnie mieszamy. 

Sałatka z wędzonym łososiem

Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:

1 sałata lub mieszanka sałat
25 dag pomidorków koktajlowych
100 g łososia wędzonego

Sos:

6 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
sok z cytryny
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Sałatę płuczemy, odsączamy z wody i rwiemy na kawałki. Pomidorki kroimy na pół i dodajemy do sałaty. Na wierzch rozkładamy kawałki łososia. Po wierzchu polewamy sosem. Podajemy od razu.

Printfriendly