piątek, 1 grudnia 2017

Schab w mleku

Schab w mleku to świetny sposób na przygotowanie schabu na kanapki i nie tylko. Równie dobrze smakuje na ciepło. Mięso jest bardzo kruche i soczyste. Zachęcam do wykonania.
Schab w mleku
Składniki:

1,5 kg schabu
1,5 l mleka
5 ząbków czosnku
rozmaryn
majeranek
sól pieprz czarny
liść laurowy
ziele angielskie

Wykonanie:

Schab nacieramy majerankiem  i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy mleko z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, rozmarynem, solą i pieprzem. Schab obsmażamy z każdej strony na patelni i wkładamy do mleka. Gotujemy na wolnym ogniu tyle ile waży  mięso (1 kg schabu przez 1 godzinę). Mięso studzimy w mleku a następnie przechowujemy w lodówce. 

Printfriendly