środa, 6 stycznia 2021

Żeberka w coli, miodzie i keczupie

To ulubiony przepis na żeberka mojego syna. Żeberka same rozpływają się w ustach, mają wyważony słodko-kwaśny smak za sprawą dodatków. Sosem można polać ryż, z którym podajemy mięso.
 

Żeberka w coli, miodzie i keczupie
Składniki:

1,5 kg żeberek

1/2 szkl. miodu

1,2/ szkl. coli

3 łyżki keczupu

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki



Wykonanie:


Żeberka myjemy i osuszamy, kroimy w kawałki. Z miodu, coli i keczupu robimy zalewę. Żeberka nacieramy przyprawami, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Naczynie przykrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku w 180° C przez 1,5 godziny. Podajemy z ryżem i surówką 

Filety z kurczaka w kremowym sosie z bobem

 

Filety kurczaka w kremowym sosie z bobem
Składniki:

500 g filetów z kurczaka

1 szkl ugotowanego i obranego bobu

2-3 łyżki maki

1 marchewka

sól, pieprz czarny

szczypta kurkumy

mała cebula

100 ml śmietany kremówki


Wykonanie:

Filety płuczemy i dzielimy na polędwiczki. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę a następnie dodajemy startą marchewkę i smażymy ok 2 minuty. Wkładamy kotleciki i zalewamy bulionem, doprawiamy kurkumą. Na małym ogniu podgrzewamy przez 3 minuty. Zaprawiamy śmietaną kremówką połączoną z mąką. Dodajemy ugotowany i obrany bób. Gotujemy jeszcze przez minutę i podajemy z ziemniakami lub ryżem.


Tort na I Komunię Św.

 

Tort na I Komunię Św.

Printfriendly