sobota, 14 stycznia 2017

Krokiety z kapustą i grzybami

Co prawda minął już szał na postne dania, typowo wigilijne i nie tylko. Postanowiłam jednak odświeżyć ten temat bo kapusty kiszonej u mnie pod dostatkiem. Tym razem będą to krokiety z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybami. Mojej rodzinie bardzo smakują. Wymagają jednak dużego nakładu pracy ale czego nie robimy dla bliskich. 



Składniki:

1/2 kg pieczarek lub innych grzybów
2 kg kiszonej kapusty
1 spora cebula
sól, pieprz czarny
2 jajka
bułka tarta
olej
ok. 10 wytrawnych naleśników

Wykonanie:

Farsz do krokietów przygotowujemy jak nadzienie do uszek. Nadziewamy nim naleśniki, zawijamy krokiety, które następnie obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokiety, oczywiście, najlepiej smakują z czystym barszczem czerwonym.


Ciasto cytrynowe

To mój smak! Ciasto lekko kwaskowate, z cukrową posypką na wierzchu, orzeżwiające w smaku.
Ciasto cytrynowe

Składniki na ciasto:

4 jajka
225 g miękkiego masła
225 g cukru
275 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
starta skórka z 2 cytryn

175 g cukru
sok z 2 cytryn


Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy na puch, dodajemy po 1 jajku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie mleko i otartą skórkę z cytryn. Wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do  mniejszej formy o wymiarach 22x27cm i pieczemy w 160°C przez 35 minut.
Cukier mieszamy z sokiem z cytryn i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Sok ładnie nam wsiąknie i nawilży ciasto a cukier utworzy chrupiący wierzch. 


czwartek, 12 stycznia 2017

Filet kaczki z żurawiną

Jeśli chodzi o kaczkę, jestem jedyną jej fanką z domowników. Ale to nie znaczy, że muszę rezygnować z tego specjału. Pierś jest nieduża, w sam raz na małe co nie co jak dla mnie.
Filet kaczki z żurawiną
Składniki:

1 pierś kaczki
sól, pieprz czarny
1/3 cebuli
konfitura z żurawiny

Wykonanie:

Pierś kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę nacinamy w kratkę do samego mięsa, nie naruszając go. Oprószamy solą i pieprzem czarnym, wcieramy przyprawy w mięso. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na nią pierś skórą do dołu. Oprószamy ją drobno pokrojoną cebulką. Smażymy dłuższy czas, aż do wytopienia się sporej ilości tłuszczu (10 minut), następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Tak wysmażona pierś zachowuje soki w środku. Pierś kaczki pysznie smakuje z żurawiną. Jak dla mnie idealne połączenie.

Gołąbki

Już od dawna miałam ochotę na domowe gołąbki w sosie pomidorowym. Wreszcie się zebrałam i mocne postanowienie wcieliłam w czyn. Dzień wcześniej sparzyłam kapustę a na drugi dzień ugotowałam ryż, przygotowałam farsz i zawinęłam gołąbki. Poszło sprawnie i było pysznie!
Gołąbki
Składniki:

1 średniej wielkości główka kapusty białej
3 szkl. ryżu
1,7 kg mięsa mielonego wieprzowego ( może być szynka lub łopatka)
2 cebule
2 jajka
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy
ziele angielskie mielone
liść laurowy, ziele angielskie całe

Wykonanie:

Z kapusty wykrawamy głąb a następnie sparzamy ją w gotującej się wodzie, ściągając już sparzone liście. Ryż gotujemy w  wodzie w proporcji 1:2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Wyrabiamy dokładnie farsz: ryż, cebulę, mięso, jajka i przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz zawijamy w liście kapusty i układamy ściśle w garnku, zalewamy wodą, dorzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Gotujemy do miękkości ok 1,5 - 2 godzin. Podaję z sosem własnym lub sosem pomidorowym. 

Printfriendly