sobota, 17 września 2016

Ciasto Zebra

Przepis trafił do mnie drogą pantoflową, bodajże od szwagierki. Ciasto ładnie wyrasta, jest wilgotne i wybornie smakuje. Polecam!
Ciasto Zebra
Ciasto Zebra
Składniki:

7 jajek
1,5 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
4,5 szkl. mąki + 1 łyżka od białego
1 budyń waniliowy
1,5 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1,5 szkl. wody niegazowanej

Wykonanie:

Jajka ubijamy jak na biszkopt. Następnie dodajemy po trochu, zamiennie, olej, wodę i mąkę, mieszając cały czas  łyżką. Na koniec dodajemy budyń i proszek do pieczenia.  Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dosypujemy 3 łyżki ciemnego kakao, natomiast do drugiej 1 łyżkę mąki. Tortownicę z kominkiem smarujemy tłuszczem i posypujemy np. kaszą manną. Na komin kładziemy kawałek papieru śniadaniowego i po łyżce lejemy ciasto, raz ciemne, raz jasne aż do wyczerpania. Na koniec wyciągamy papierek i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika.Pieczemy w 180 C ok. 50 min.

środa, 14 września 2016

Zapiekanka z wędzonym kurczakiem i leczo warzywnym

Takie danie wymyśliłam ze składników, które akurat miałam w lodówce.
Zapiekanka wędzonym kurczakiem i leczo warzywnym
Składniki:

500 g makaronu np. gnocci
2 wędzone udka kurczaka
1 papryka
8-10 pieczarek
kilka plastrów cukinii
1/2 cebuli
25 dag żółtego sera w kawałku
3 ząbki czosnku
3 pomidory
sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni poddusić cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki, paprykę i cukinię. Można podlać trochę wodą. Gdy warzywa będą jeszcze jędrne dodajemy pokrojone pomidory i czosnek, posiekane w kostkę mięso z udek oraz przyprawy. Chwilę razem dusimy. Powinien nam się wytworzyć sosik. Sos łączymy z ugotowanym makaronem i wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku w 180 C ok. 20 min. Można dodać swoje ulubione przyprawy. Ja jednak tego  nie czynię aby nie zagłuszyć naturalnego aromatu tylu użytych warzyw i smaku wędzonego kurczaka. 



Elsowy tort dla córeczki

Tort utrzymany w kolorystyce charakterystycznej dla Krainy Lody: biel i turkus. Jasne biszkopty przełożyłam turkusowymi masami ( budyniową i śmietanową)- tort  zrobił wrażenie na małej jubilatce! Jeśli macie ochotę na taki tort, proszę do mnie napisać w komentarzach a czy mam dopisać  sposób wykonania?
Elsowy tort dla córeczki

Tort na 16-tkę syna

Jak zwykle u mnie tort śmietanowy. Tym razem zastosowałam ciemne biszkopty i dżem malinowy, do śmietany dodałam świeże maliny oraz borówki, natomiast boki obsypałam startą czekoladą - był przepyszny!
Gotuj z Mariolą
Tort na 16-tkę syna

wtorek, 13 września 2016

Kluski z serem

Moje dzieci uwielbiają to danie. Ja też. Jest proste, z łatwo dostępnych składników a największym atutem, oczywiście oprócz smaku, jest błyskawiczne wykonanie. Podczas gotowania wody na kluski, zarabiam ciasto, drobię ser i topię skwarki i zostaje jeszcze czas na rozstawienie talerzy i sztućców:)

Gotuj z Mariolą
Kluski z serem
Składniki:

3 szkl. mąki
2 jajka
zimna woda
sól
kostka sera białego półtłustego
skwarki

Wykonanie:

Do sporej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto dolewając wody. Ciasto powinno być średnio twarde. Gdy już składniki ładnie nam się połączą, wrzucamy je na gorącą wodę, formując ich kształt łyżką. Aby nam się ciasto nie przyklejało do łyżki za każdym razem przed nabraniem ciasta moczymy ją w wodzie w garnku. Po zużyciu całego ciasta, czekamy aż wszystkie kluski podpłyną nam do góry. Wówczas zestawiamy garnek z palnika, dolewamy trochę świeżej wody, płuczemy i odcedzamy. Gorące kluski przekładamy na talerz, polewamy skwarkami lub roztopionym masłem oraz posypujemy białym serem. Można je  jeszcze lekko dosolić.




poniedziałek, 12 września 2016

Pieczona karkówka z cebulą i majonezem

Miałam wielką ochotę na wieprzowinę a ponieważ karkówka to moja druga ulubiona partia wieprzowiny, tuż po schabie, postanowiłam sobie i bliskim zafundować mięsną ucztę.
Gotuj z Mariolą
Pieczona karkówka z cebulą i majonezem
Składniki:

1,5 kg karkówki
2 cebule
kilka łyżek dobrego majonezu
przyprawa do karkówki
1,5 łyżki musztardy dijon
2 łyżki oleju
1 łyżka całej kolendry

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. W miseczce łączymy olej, musztardę, utłuczoną  w możdzierzu kolendrę oraz przyprawę do karkówki. Tą pastą smarujemy z obu stron każdy plaster karkówki i układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając plastrami cebuli. Po wierzchu smarujemy karkówkę majonezem. Tak przygotowane danie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pieczemy w 180 C ok 1,5 godziny pod przykryciem, po godzinie pokrywkę zdejmujemy. Dzięki dodatkowi majonezu i musztardy oraz cebuli karkówka jest miękka i wilgotna a na dodatek po upieczeniu powstał fajny sosik, który ewentualnie można zagęścić. Podajemy z  ryżem i ulubioną surówką.

Prosta sałatka z papryki

W mojej kuchni staram się gotować sezonowo i niezwykle konsekwentnie wykorzystuję produkty, które akurat dojrzewają na grządce. Wciąż cieszymy się świeżą, krajową papryką, którą tym razem zastosuję do przygotowania lekkiej, aczkolwiek pożywnej sałatki do mięsnego obiadu.
Gotuj z Mariolą
Prosta sałatka z papryki

Składniki:

1 kulka mozzareli
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kilka czarnych oliwek
szczypiorek
oliwa
ocet jabłkowy
sól himalajska, pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę, czosnek i cebulę drobno posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w salaterce. Zalać składnikami sosu i delikatnie wymieszać. Można po wierzchu posypać szczypiorkiem. Podałam tę sałatkę do karkówki i ryżu basmati - smakowała znakomicie.

Papryka ma bardzo duże wartości odżywcze. Przede wszystkim jest bogata w ważną dla organizmu witaminę C, dzięki czemu niweluje oznaki zmęczenia, wzmacnia naszą odporność i pomaga w walce ze zmarszczkami. To bogate żródło beta-karotenu, odpowiedzialnego za proces widzenia, stan skóry i czynności nabłonków. Papryka zawiera również spore ilość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, witaminy E, B2 i B6. Dzięki temu poprawia kondycję naszego organizmu, zmniejsza działanie złego cholesterolu a tym samym chroni przed miażdżycą. Zawarta w niej rutyna wzmacnia kruche naczynka krwionośne. Dobra wiadomość dla osób będących na diecie - papryka przyspiesza spalanie tłuszczu a do tego jest niskokaloryczna bo jej 100 g to jedynie 32 kcal.

Printfriendly