środa, 30 stycznia 2019

Zupa krem z borowików

Już od wrześniowego wypadu do Łeby miałam w spiżarni  pudełko pełne nasuszonych aromatycznych prawdziwków amerykańskich, których cały wysyp był pod latarnią Stilo. Zup
Zupa krem z borowików
Składniki:

5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
2 garście suszonych borowików
1  cebula
150 ml śmietanki 30%
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz czarny
gałka muszkatołowa
natka pietruszki
ugotowany makaron łazanki
bulion
3 łyżki masła

Wykonanie:

Grzyby płuczemy i moczymy w zimnej wodzie na całą noc. Na drugi dzień odsączamy grzyby i podsmażamy wraz z cebulą na maśle. Zalewamy wodą, dodajemy ziemniaki i włoszczyznę. Wlewamy wywar z grzybów. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Zupę doprawiamy do smaku, zaprawiamy śmietaną i miksujemy blenderem. Podajemy w miseczkach z posiekaną natką pietruszki i łazankami.

Zupa krem z białych warzyw

Delikatna w smaku zupa krem z białych warzyw wzbogacona oliwą z pestek dyni.
Zupa krem z białych warzyw
Składniki:

5 sporych ziemniaków
1 seler
1/2 białej części pora
2 korzenie pietruszki
1 mała cukinia
ziarnka dyni
oliwa z nasion dyni
sól
biały pieprz

Wykonanie:

Na oleju przesmażamy pora, dodajemy seler i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Całość zalewamy wodą, dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy przez 15 minut a następnie dodajemy obraną ze skóry i pokrojoną cukinię. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, potem miksujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Smakową oliwą skrapiamy zupę na talerzu, możemy też posypać uprażonymi ziarnkami dyni.







Printfriendly