sobota, 17 marca 2018

Kurczak w sosie teriyaki

Sos teriyaki to fantastyczna marynata do pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs oraz ryb. Sos ten tworzy orientalną, błyszczącą glazurę oraz chrupiącą skórkę. Są różne warianty przygotowania sosu teriyaki, dostępne są również "gotowce" w sklepach. Zachęcam jednak do własnoręcznego wykonania sosu. Niezwykłe połączenie słonego i słodkiego sprawia, że potrawy przyprawione tym sosem zyskują niezwykły, oryginalny smak. 
Kurczak w sosie teriyaki
Składniki:

12 szt. podudzi kurczaka
150 ml sosu sojowego
60 ml wody
50 ml  mirinu albo białego wina
100 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Składniki na marynatę przekładamy do garnka i gotujemy przez kilka minuta aby sos zgęstniał. Marynatę studzimy i obtaczamy w niej z każdej strony kurczaka. Mięso odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Do  płaskiego naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka, smarujemy resztą marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°. Pieczemy przez godzinę. Podajemy z ryżem i surówką. 


wtorek, 13 marca 2018

Sałatka grzybowa na zimę

Fantastyczna sałatka z grzybów na zimę, wystarczy wyłożyć ze słoika do salaterki i przystawka gotowa.
Sałatka grzybowa na zimę
Składniki:

sitko drobno pokrojonych, obgotowanych grzybów (u mnie podgrzybki)
3/4 szkl. oleju
6 cebul
1 mały koncentrat pomidorowy
5 łyżek cukru
3 łyżki octu
2 łyżki vegety
2 łyżki maggi w płynie
2 łyżeczki papryki słodkiej


Wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju, dodajemy grzyby i dusimy przez 10 minut. W dalszej kolejności dodajemy pozostałe składniki i dusimy jeszcze przez ok 20 minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut.

Printfriendly