piątek, 23 grudnia 2016

Barszcz wigilijny

Bardzo lubię potrawy wigilijne ale barszcz czerwony jest dla mnie numerem jeden.
Barszcz wigilijny
Składniki:

1 l zakwasu buraczanego
3 buraki
kilka suszonych grzybów
2 l bulionu warzywnego
ziele angielskie, liść laurowy
2 łyżki majeranku
sól, pieprz czarny
1 ząbek czosnku
ocet, cukier do smaku

Wykonanie:

Buraki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, część możemy zetrzeć na tarce jarzynowej i gotujemy je do miękkości w bulionie warzywnym.  Grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą. Moczymy całą noc a na drugi dzień gotujemy. Dodajemy je do barszczu wraz z woda z ich przyrządzania, dodajemy zakwas buraczany, przyprawy i gotujemy razem jeszcze jakiś czas do połączenia się smaków. Tak przygotowany barszcz rozlewamy do talerzy i dopełniamy go uszkami z kapustą i grzybami. 

Śledzie w musztardzie

Gdy kupuję płaty śledziowe lubię je wykorzystać na kilka sposobów. Tym razem padło na śledzie w musztardzie. Ten sposób  gwarantuje nam dosyć delikatną przystawkę, złamaną smakiem musztardy.
Śledzie w musztardzie
Składniki:

4 płaty śledziowe
1 duża cebula
musztarda
ok. 1 szkl. oleju
ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, aż nie będą słone. Układamy je na talerzu i smarujemy z obu stron musztardą. Następnie kroimy je na kawałki. Cebulę kroimy w plastry i odstawiamy. W litrowym słoiku układamy na dno kilka krążków cebuli, na nie kładziemy warstwę śledzi, lekko dociskamy i zalewamy olejem. Kolejno układamy cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i kolejno warstwę śledzi oraz olej. Tak czynimy do całkowitego wykorzystania składników. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Po upływie doby śledzie są gotowe do konsumpcji. 

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy. Musimy pamiętać, że czyści krew, podnosi odporność, reguluje pracę jelit oraz obniża ciśnienie. Możemy pić go dwa razy dziennie po pół szklanki lub wykorzystać do przygotowania barszczu wigilijnego czystego. 

Zakwas buraczany


Składniki:

1 kg buraków czerwonych
2 litry przegotowanej wody
3 łyżeczki soli
6  ząbków czosnku
liście laurowe, ziele angielskie

Wykonanie:

Wodę gotujemy, studzimy i solimy. Obrane, pokrojone w plasterki buraki, czosnek i przyprawy przekładamy do naczynia kamionkowego. Zalewamy przygotowaną solanką i odstawiamy na 5-7 dni. Słój stawiamy w pomieszczeniu o temperaturze 18-25°C. Możemy dodać kromkę chleba żytniego na zakwasie. Ja jednak tego nie czynię. Po tym czasie zlewamy zakwas i przechowujemy w lodówce. Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraków. Zakwasu używamy do przygotowania barszczu czerwonego na zakwasie lub w celach leczniczych.

środa, 21 grudnia 2016

Uszka z kapustą i grzybami

Nie wyobrażam sobie barszczu czerwonego w Wigilię bez domowej roboty uszek. Smakują zawsze tak samo dobrze. Być może dlatego, że jemy je tylko przeważnie raz w roku.
Uszka z kapustą i grzybami
Składniki:

2 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 cebule
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny, vegeta
olej rzepakowy

Wykonanie:

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy, studzimy, dobrze odciskamy oraz drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju rzepakowym z odrobiną vegety. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dusimy a pod koniec dodajemy łyżkę masła, sól i pieprz. Przepuszczamy je przez maszynkę. Wszystkie składniki łączymy razem, doprawiamy przyprawami, dolewamy kilka łyżek oleju, aby farsz nam się nie rozsypywał.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy kółka i nadziewamy niewielką ilością farszu. Zlepiamy pierożka i formujemy z niego uszko. Pozostało nam już tylko je ugotować w osolonym wrzątku. Uszka podajemy z gorącym  barszczem czerwonym. 

Cynamonowe ciasteczka na Boże Narodzenie

Wspaniałe ciasteczka, idealne na święta i nie tylko. Są miękkie a jednocześnie kruche a na dodatek dziecinnie proste w przygotowaniu ze składników, które zawsze mamy w domu. Można je oprószyć cukrem pudrem, ja jednak tego nie zrobiłam. Dla mnie byłyby za słodkie. Mogą być świetną alternatywą dla bardziej pracochłonnych pierniczków. Ilość ciasteczek na zdjęciu została wykonana z 1,5 porcji.
Cynamonowe ciasteczka na Boże Narodzenie
Składniki:

3 szkl. mąki
1 masło
4 żółtka
4 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek miodu

Wykonanie:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dosypujemy proszek do pieczenia i dodajemy kostkę masła. Całość siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier, miód i cynamon. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na 40 min do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka pieczemy w 170°C przez 12 minut. Musimy uważać aby ich nie przypiec. Ciasteczka możemy je przechowywać w hermetycznym pudełku przez dłuższy okres. 


poniedziałek, 19 grudnia 2016

Golonka pieczona

To był treściwy obiad! Po skończonej konsumpcji byłam zmuszona zaparzyć miętę z dziurawcem na trawienie.😀
Golonka pieczona
Składniki:

2 golonki
1 marchewka
1 pietruszka
ziele angielskie, liść laurowy
majeranek
sól, pieprz czarny
czosnek granulowany
kolendra utłuczona w możdzieżu
papryka ostra

Wykonanie:

Golonki płuczemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, sól, marchewkę i pietruszkę w całości. Golonki gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 2,5 godziny. Po tym czasie golonki wyjmujemy, skórę nacinamy w kratkę  i nacieramy ulubionymi przyprawami. Ja użyłam majeranku, czosnku granulowanego, kolendry, pieprzu czarnego i papryki. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180°C ok. 40 min, do uzyskania chrupiącej złotej skórki.
Golonkę najlepiej podać z musztardą, kromką dobrego chleba i szklanką piwa.


Zupa kartoflanka

Po raz pierwszy ugotowałam kartoflankę według tego przepisu. Nie oczekiwałam zbyt wiele od zupy z tak prostych składników. Zostałam jednak zaskoczona pełnią smaku tej zupy, bogactwem aromatu, bo fakt, że jest bardzo pożywna nie zdumiał mnie. Sendo sukcesu tej zupy tkwi w podsmażanych warzywach  i mięsie. Od dziś kartoflanka znajduje się w kanonie moich zup!
Zupa kartoflanka
Składniki:

150 g cienkiej, dobrej kiełbasy
8 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 l bulionu
majeranek
sól, pieprz czarny
śmietana 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju

Wykonanie:

W średnim garnku, w którym ma się zupa gotować, rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub półplasterki kiełbasę. Podsmażamy a następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę szklimy, pilnując aby czosnek się nie przypalił. Dokładamy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz roztarty w rękach majeranek. Kilka minut podsmażamy, często mieszając. W dalszej kolejności zalewamy warzywa i mięso ciepłym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. W szklance rozrabiamy śmietanę z mąką ziemniaczaną. Zaprawiamy nią zupę i gotujemy ok. minuty, aż zupa nam ładnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


niedziela, 18 grudnia 2016

Tradycyjny śledzik w occie i oleju

Muszę przyznać, że jestem smakoszem śledzi. W okresie jesienno-zimowym smakują mi najbardziej. Przygotowuję je na różne sposoby, a ten jest najpopularniejszy.
Tradycyjny śledzik w occie i oleju
Składniki:

4 szt. matiasów
1 duża cebula
4 szkl. wody
1 szkl. octu
1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
liść laurowy, ziele angielskie
olej

Wykonanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, aż nie będą słone. Następnie kroimy na kawałki, cebulę kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier oraz cebulę i gotujemy przez ok 5 min. Następnie studzimy i zimną zalewą zalewamy śledzie ułożone w słoiku, dodajemy olej ok. 5 łyżek. Po 24 godzinach marynowania śledzie nadają się do spożycia.

Oponki serowe

W sumie szykujemy się do świąt a oponki kojarzą nam się jednak raczej z karnawałem. Cóż począć, skoro naszła mnie ochota na oponki, znane również pod nazwą pączków angielskich, na coś smażonego, niezdrowego, a tak pysznego.
Oponki serowe
Składniki:

25 dag. sera białego
1/2 szkl. cukru
1 żółtko
1 1/2  szkl. mąki
1/2 łyżeczki sody (rozpuszczona w łyżce mleka)
szczypta soli

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm (albo grubiej, w zależności jakiej grubości chcemy osiągnąć pączki). Szklanką wykrawamy kółka a kieliszkiem krążki wewnątrz kółek. Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Ja smażę we frytkownicy. Smażę również kółka wykrawane kieliszkiem, ale można je równie dobrze zarobić w ciasto, ponownie rozwałkować i wykrawać oponki. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem.
Acha, zapomniałabym dodać,że to mała porcja, radzę ją podwoić.

Surówka z czarnej rzepy i marchewki

Prosta a jakże smaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki są dostępne zimową porą a użyte składnik gwarantują całe bogactwo witamin.
Surówka z czarnej rzepy z marchewką
Składniki:

3 marchewki
1 duża czarna rzepa
sól, pieprz czarny
2 łyżki majonezu
sok z cytryny

Wykonanie:

Marchewki i czarną rzepę obieramy, płuczemy i trzemy na grubej tarce jarzynowej.  Czarną rzepę skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki mieszamy z majonezem i przyprawami. Dobrze, jak surówka postoi przed obiadem ok. pół godziny. 
Czarna rzepa ma wiele walorów odżywczych i leczniczych - działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobólach. Z wyglądu niepozorna - rzepa jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera , duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu.

Naleśniki z serem i rodzynkami

Dla amatorów słodkich obiadków, naleśniki z serem i rodzynkami, podsmażane na maśle i oprószone cukrem pudrem.
Naleśniki z serem i rodzynkami
Składniki:

10 szt naleśników
1/2 kg sera białego
śmietana 30%
1 żółtko
garść rodzynek
cukier waniliowy
cukier kryształ
cukier  puder

Wykonanie:

W salaterce rozgniatamy widelcem ser biały. Dodajemy żółtko,cukier waniliowy, cukier kryształ do smaku, śmietanę, rodzynki i wyrabiamy kremowe nadzienie do naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy masą twarogową, składamy w trójkąty, lekko dociskając naleśnika. Obsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni a po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.

Printfriendly