poniedziałek, 16 lipca 2018

Cevapici

Cevapici to pochodzące z kuchni bałkańskiej grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Możemy je podać je z sosem tzatziki czy sosem czosnkowym.
Cevapici
Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz czarny
2 ząbki czosnku


Wykonanie:

Mięso mieszamy z przyprawami i dobrze wyrabiamy. Formujemy wałeczki i nabijamy je na namoczone patyczki do szaszłyków. Mięso grillujemy aż nabierze ładnego brązowego koloru.  Podajemy ciepłe z sosem jogurtowym. Świetnie pasuje do nich sałatka z młodych ziemniaków.


Sałatka z młodych ziemniaków

Tę sałatkę polecam szczególnie do dań z grilla. Nigdy ona tak nie smakuje jak na wiosnę, kiedy mamy łatwy do świeżych młodych ziemniaków.
Sałatka z młodych ziemniaków
Składniki:

ok. 10 młodych ziemniaków
2 spore ogórki kiszone
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
koperek
sól, pieprz czarny
2-3 żabki czosnku

Wykonanie:

Młode ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ogórki przekrawamy na pół i siekamy w półplasterki. Ogórki lekko odsączamy z wody i mieszamy z ziemniakami. W miseczce przygotowujemy sos czosnkowy z jogurtu, majonezu, czosnku, soli i pieprzu. Dodajemy posiekany koperek. Sałatkę mieszamy z sosem, schładzamy i podajemy.



Sałatka z bobem, pomidorkami i serem feta

Sałatka z bobem, pomidorkami i serem feta
Składniki:

1 kg bobu
100 g sera feta
150 g pomidorków koktajlowych
sól, pieprz czarny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka oliwy czosnkowej
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy i obieramy z łupinek.  Ser kroimy w kostkę a pomidory przekrawamy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki. Przygotowujemy sos z oliwy, soku z cytryny i przepraw i polewamy nim warzywa. Sałatkę delikatnie mieszamy i podajemy od razu.

Printfriendly