Rozgrzewający i aromatyczny strogonow to świetna propozycja na takie mrozy, jakie właśnie panują za oknem:)
|
Strogonow wieprzowy |
1,5 kg schabu
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 papryka czerwona
4 ogórki konserwowe
15 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy sarepskiej
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
papryka ostra
czubryca
sól, pieprz czarny
mąka
jogurt grecki lub śmietana 18%
liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy oraz dodajemy do mięsa. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. Dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i siekamy na plasterki, podduszamy. Ogórki i paprykę kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do mięsa, gotujemy do połączenia się smaków. Doprawiamy przyprawami. Śmietanę łączymy z mąką i zagęszczany nią sos. Całość zagotowujemy. Nam strogonow najbardziej smakuje z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz