czwartek, 27 lipca 2017

Ciasto Jakuba

Dziś zaprezentuję Wam przepis na ciasto Jakuba, które nie dość, że świetnie wygląda, to na dodatek pysznie smakuje. Ciasto nie jest za słodkie a połączenie kruchych warstw przeplatanych różową bezą wspaniale komponuje się smakowo z masą budyniową. Na dodatek ciacho  kolorowo i zachęcająco prezentuje się na talerzu.
Ciasto Jakuba
Składniki na ciasto:

3,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
250 g masła
1 szkl. śmietany
1/2 szkl. cukru pudru
szczypta soli

Składniki na różową bezę:

3 kisiele wiśniowe z cukrem
6 białek
3 łyżki cukru

Składniki na masę:

2 budynie śmietankowe
3 szkl. mleka
1 masło
2/3 szkl. cukru

Dodatkowo:
1 słoik kompotu wiśniowego lub wiśnie w syropie
cukier puder

Wykonanie:

Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 6 części i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcję ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy  na blachę. Ubijamy pianę z 2 białek z 1 łyżką cukru a na koniec sypiemy kisiel. Pianę wykładamy na ciasto. Wiśnie odsączamy i drylujemy oraz układamy lekko wciskając je w pianę. Kolejną porcję ciasta rozwałkowujemy i przykładamy nią pianę. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku. W taki sam sposób pieczemy jeszcze 2 kolejne placki.
Masa: z podanych składników gotujemy budyń, studzimy go a następnie ucieramy na puch z masłem.
Przełożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy połowę masy i równomiernie ją rozprowadzamy. Przykładamy kolejnym plackiem i drugą częścią masy. Kładziemy ostatnie ciasto. Możemy po wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki.





Printfriendly