środa, 5 lipca 2017

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Gorąco polecam to niezwykle proste ciasto z truskawkami. Jest bardzo wilgotne, delikatne,  nie zsycha się łatwo a to za przyczyną dodatku jogurtu. Zapraszam do wykonania, dopóki są jeszcze truskawki
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:

4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 i 1/2 szkl. mąki
6 łyżek oleju
1,5 szkl. jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrami jak na biszkopt. Dodajemy jogurt naturalny i olej, delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki. Blaszkę ( ja użyłam kwadratowej) smarujemy tłuszczem, wysypujemy kaszą manna i wykładamy do niej masę. Na dość gęste ciasto wykładamy truskawki, delikatnie je wciskając  w masę. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

poniedziałek, 3 lipca 2017

Tort lodowy

Tort lodowy
Tort lodowy wykończony bezikami i świeżymi owocami. Idealny dla wielbicieli lodów!

Printfriendly