czwartek, 20 kwietnia 2017

Galareta drobiowa

Po ostatnio zrobionej galarecie, która miała tak dobre wzięcie przyszła kolej na galantynę drobiową  m.in. w skorupkach po jajkach.
Galantynki drobiowe

Składniki:

4 udka kurczka
3 marchewki
1 pietruszka
sól, pieprz czarny
2 ząbki czosnku
żelatyna
1/2 puszki kukurydzy
natka pietruszki

Wykonanie:

Udka kurczaka oczyszczamy, myjemy, zalewamy wodą, dodajemy surowe warzywa i gotujemy do miękkości. Po tym czasie mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy i oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem. Ugotowane warzywa kroimy  w kostkę. Łączymy ze sobą mięso, kukurydzę, warzywa i natkę pietruszki. Wywar z udek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W zależności od jego ilości rozpuszczamy w nim żelatynę zgodnie z proporcją podana na opakowaniu. Farsz mięsno-warzywny przekładamy do miseczek lub do wyparzonych wydmuszek po jajkach a następnie zalewamy bulionem z żelatyną. Galaretę wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Podajemy z sokiem z cytryny lub octem.

środa, 19 kwietnia 2017

Sałatka z ciecierzycą, roszponką i fetą

Taka sałatkę zaserwowałam gościom na drugi dzień świąt. Roszponka rośnie akurat  u mnie w ogrodzie więc stanowiła bazę sałatki, pozostałe składniki dopasowałam według uznania i wyszła pyszna, lekka, wiosenna sałatka.
Sałatka z ciecierzycą, roszponką i fetą
Składniki:

garść roszponki
1 opakowanie sera feta
200 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Składniki na sos:

3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól ziołowa, pieprz czarny

Wykonanie:

Roszponkę płuczemy i oczyszczamy. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Ser feta kroimy w kostkę. Składniki mieszamy ze sobą w salaterce i zalewamy sosem przygotowanym z podanych składników.

Printfriendly