wtorek, 17 października 2017

Kotlet schabowy z leśnymi grzybami

Ta mnogość grzybów powoduje, że przepisy z nimi mnożą się w naszej kuchni z tygodnia na tydzień. Tym razem zaproponuję danie, które jest hybrydą tradycyjnego schabowego i sosu z leśnych grzybów. Wystarczy tylko połączyć jedno z drugim i już mamy wariację na temat kotletów.
Kotlet schabowy z leśnymi grzybami
Składniki:

6 kotletów schabowych z tego przepisu
sos grzybowy z tego przepisu

Wykonanie:

Usmażone, ciepłe kotlety schabowe wykładamy na talerze i polewamy grzybami duszonymi w śmietanie. Do tego świetnie pasuje kasza lub ziemniaki i ulubiona surówka.

poniedziałek, 16 października 2017

Polędwiczki z mozzarellą w sosie szałwiowym

Ten przepis otrzymałam od znajomego, który bardzo mi polecał ten sposób  przyrządzenia polędwiczek wieprzowych. Wypróbowałam i zachwyciłam się.
Polędwiczki z mozzarellą w sosie szałwiowym
Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe
2 kulki mozzarelli
ok 300 g cienko pokrojonej szynki
sól, pieprz czarny
czosnek granulowany
750 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego
5 listków szałwi (może też być suszona)
masło klarowane

Wykonanie:

Polędwiczki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Następnie kroimy w medaliony i rozbijamy tłuczkiem. Każdą porcję przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Na brzegu układamy plasterek sera mozzarella i zawijamy w rulon. Każdy zawijas owijamy w plasterek szynki i obsmażamy na maśle klarowanym. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki wylewamy śmietanę, dadajemy cukier i ocet balsamiczny. Przez chwilę redukujemy sos, pod koniec dorzucamy posiekaną szałwię. Tym sosem zalewamy polędwiczki, przykrywamy np.  folią aluminiowa i pieczemy przez 50 minut w piekarniku. Podajemy z grzankami ziołowo-czosnkowymi.

Grzanki ziołowo-czosnkowe

Dziś do mięska podałam domowej roboty grzanki ziołowo-czosnkowe. Można je wykorzystać na wiele sposobów, jako dodatek do drugiego dania, przystawkę, późną kolację np. podane z plastrem szynki,  stanowią też świetny dodatek do dań z grilla.
Grzanki ziołowo-czosnkowe
Składniki:

1 bagietka lub bułka wrocławska
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
zioła prowansalskie
100 g masła

Wykonanie:

Bagietkę kroimy w kromki 1- 1,5cm. W miseczce łączymy masło z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdą kromkę smarujemy masłem ziołowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C  i wstawiamy blachę z grzankami. Pieczemy przez 20 minut, do zrumienienia się grzanek. 

Brukselka ze słonecznikiem w sosie musztardowym

Dla fanów  brukselki  mam wspaniały przepis na jarzynkę do obiadu.
Brukselka ze słonecznikiem w sosie musztardowym
Składniki:

1/2 kg brukselki
5 łyżek słonecznika

Sos:

2 łyżki musztardy sarepskiej
1-2 łyżeczki wody
1-2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Brukselkę czyścimy, myjemy a duże sztuki przekrawamy na pół. Gotujemy w osolonym wrzątku bez przykrycia  przez ok 20 minut. W szklance łączymy ze sobą składniki na sos i polewamy nim brukselkę, delikatnie mieszamy łyżką. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika i posypujemy nimi brukselkę. Podajemy na ciepło.

Zupa opieńkowa

Przyznam się, że zapomniałam o tej zupie w moim codziennym menu. Przypomniała mi  o niej koleżanka i chwała jej za to, bo smakowała obłędnie.
Zupa opieńkowa
Składniki:

2 garście obgotowanych opieniek
bulion
1 marchewka
1 pietruszka
6 ziemniaków
mała cebula
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
śmietana 30%

Wykonanie:

Do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Na dużej patelni roztapiamy masło, dokładamy posiekaną drobno cebulę i szklimy ją. Następnie na patelnie wkładamy obgotowane w dwóch wodach opieńki. Podduszamy przez ok 10 minut a na koniec obsypujemy mąką i przekładamy do garnka z bulionem i warzywami. Zupę gotujemy przez 5 minut po czym doprawiamy solą i pieprzem oraz zaciągamy słodką śmietanką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Przepis bierze udział w akcji  "Na grzyby... Edycja 2"

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/10/na-grzyby-2-zaproszenie-do-udziau-w.html

Printfriendly