środa, 22 marca 2017

Ciasto Biedronka

Przepis na to ciasto jest w mojego pomysłu. Zaczęłam od wykonania ciasta, potem wymyśliłam masę z sera, który akurat był w lodówce a galaretkę zatopioną w kółkach z ciasta dodałam dla podkręcenia jego charakteru.
Ciasto Biedronka
Składniki na ciasto:

1,5 szkl. mąki
1  szkl. cukru
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki kakao
5 łyżek wody

Składniki na masę:

500 g sera białego (może być z wiaderka)
4 jajka
1 niepełna szkl. cukru
1/2 kostki margaryny

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe
2 szkl. wody

Wykonanie:

Zaczynamy od pieczenia ciasta: margarynę, cukier kakao i cukier waniliowy oraz 5 łyżek wody podgrzewamy i gotujemy przez 5 min. Studzimy a następnie dodajemy żółtka i ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką i wykładamy na blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.
Masa: margarynę ucieramy na puch, dodajemy po jednym jajku a na koniec resztę składników. Do masy można dodać aromat. 
Ciasto przekrawamy na pół, nie wymaga nasączania. Na jedną połowę wykładamy masę. W drugim blacie ciasta robimy kieliszkiem kółka i przekładamy na masę
Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzącej wody. Zostawiamy do stężęnia. Teżejącą galaretką zalewamy kółka w cieście. Ciasto schładzamy.


poniedziałek, 20 marca 2017

Zapiekane pulpety w sosie cebulowo-borowikowym

Ostatnio coraz częściej na naszym stole goszczą dania z piekarnika. Bardzo odpowiada mi ta forma, nie muszę nic wcześniej podsmażać, przygotowane mięsko z sosem wkładam do piekarnika, nastawiam a ono samo się piecze. Zapiekane pulpety bardzo nam smakowały, sosik wyszedł aromatyczny, ładnie wzbogacił puree ziemniaczane. Do tego ulubiona surówka i obiad jak się patrzy.
Zapiekane pulpety w sosie cebulowo-borowikowym
Składniki:

70 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 kajzerka
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz czarny
przyprawa do mięsa mielonego
1 zupa w proszku cebulowa
1 zupa w proszku borowikowa
500 g niedużych pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki wody

Wykonanie:

Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki a następnie podduszamy na maśle. Bułkę namaczamy a następnie odciskamy i przekładamy do miski z mięsem mielonym. Cebulę drobno siekamy i łączymy z mięsem, wbijamy jajko oraz dodajemy przyprawy, bułkę tartą i wodę. Całość dokładnie wyrabiamy, formujemy kulki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W połowie podanej na opakowaniach wody roztrzepujemy trzepaczką obie zupy w proszku. Pomiędzy kulki wykładamy uduszone pieczarki. Zalewamy wodą z zupami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy ok. 40 minut. W połowie czasu kulki przewracamy na druga stronę. Najlepiej podać z puree ziemniaczanym.

Barszcz ukraiński

Przepyszna i pożywna zupa, która wspaniale nas rozgrzewa. Zawiera moc witamin z warzyw a do tego łatwo przyswajalne białko, którego żródłem jest biała fasola.
Barszcz ukraiński
Składniki:

200 g fasoli białej
2 duże buraki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebulka
2 ziemniaki
1/2 główki małej kapusty białej
2 łyżki majeranku
1 łyżka koperku
3 łyżki śmietany 30%
sól, pieprz czarny
3 łyżki octu jabłkowego

Wykonanie:

Do wywaru z kości lub warzyw wrzucamy namoczoną przez noc fasolę. Gotujemy ok. 1 godziny. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę w przekładamy do garnka. Po 15 min dodajemy pokrojone ziemniaki i starte na tarce jarzynowej buraki oraz pokrojoną drobno cebulę. Następnie wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy aż będzie miękka. Zupę zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy majerankiem i pieprzem, gotujemy jeszcze kilka chwil. Na koniec zupę zaciągamy śmietaną i posypujemy koperkiem. 



Printfriendly