piątek, 12 sierpnia 2022

Tort-koń dla córki

Tort koń

 

Sałatka z tortelini i salami


Sałatka z tortellini i salami jest świetną  propozycją na lunch do pracy. Sprawdzi się również podczas imprez. Błyskawiczna w przygotowaniu. Wystarczy 15 min i sałatka gotowa.
 
Sałatka z tortellini i salami
Składniki:


250 g tortellini

60 g  dobrego salami

100 g czarnych oliwek

12  suszonych pomidorów

70 g rukoli


Składniki na dressing:


3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów

1 łyżeczka octu balsamicznego

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki oliwy

sól i pieprz do smaku


Wykonanie:


Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Plastry salami kroimy w kwadraty. Oliwki kroimy w plasterki. Suszone pomidory siekamy dość drobno. Do salaterki przekładamy salami, tortellini, suszone pomidory, rukolę. W kubku mieszamy składniki na dressing. Polewamy nim sałatkę i gotowe.





Ryba po japońsku

Smażona rybka zanurzona w słodko-kwaśnej zalewie
Ryba po japońsku

Składniki:

1 kg filetów rybnych np. dorsz, miruna
1 litrowy słoik papryki konserwowej
1 litrowy słoik ogórków konserwowych
3 duże cebule
sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy
mąka, jajko i olej do smażenia

Zalewa:

1 szkl. wody (250ml)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1,2 szkl. oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki keczupu pikantnego
2 łyżeczki miodu
1 łyżka soli

Wykonanie:

Filety rybne kroimy na kawałki, posypujemy przyprawami i obtaczamy w mące oraz smażymy na oleju na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, marchew kroimy w słupki. Dodajemy do cebuli i dusimy na oleju. paprykę kroimy w paski  i dodajemy do cebuli i marchewki. Gdy warzywa będą miękkie dokładamy pokrojone w słupki ogórki. 
W dużym naczyniu przygotowujemy zalewę. Łączmy koncentrat, wodę, olej, sok z cytryny, cukier i sól. Zagotowaną zalewę dodajemy do warzyw. Mieszamy i studzimy.
W szklanej salaterce lub innym naczyniu układamy warstwami: farsz, ryba, farsz, ryba, farsz. Przed podaniem danie schładzamy w lodówce. Danie można tez podawać na ciepło.





 

Rajski kordiał


Świetna zaprawa do rozcieńczania z wodą. Smak lekko oranżadkowy, orzeżwiający.
Rajski kordiał


Składniki:

24 duże, ładne kwiatostany bzu czarnego, zbierane w słoneczny dzień

4 pomarańcze

2 cytryny

1 kg cukru

50 g kwasku cytrynowego

1,5 l wody


Wykonanie:

W letniej wodzie rozpuszczamy cukier i kwasek cytrynowy. Kwiaty bzu odcinamy od zielonej łodygi, dodajemy do syropu (woda z cukrem). Cytryny i pomarańcze kroimy w plastry ze skórką i układamy na kwiecie. Całość przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 48 godzin. Po 24 godzinach mieszamy. Po  dwóch dniach wyciskamy owoce pomarańczy i cytryny. Całość odcedzamy przez gazę. Powinno nam wyjść 1,75l. Syrop zlewamy w butelki trzymamy w lodówce. 


  Właściwości lecznicze syropu z czarnego bzu:

- działanie antywirusowe
- wzmacnia odporność
- rozrzedza katar
- działą wykrztuśnie
- działa napotnie


 

Printfriendly