piątek, 15 czerwca 2018

Bataty z boczkiem

Bataty z boczkiem
Składnik:

3 sztuki batatów
150 g wędzonego boczku
szczypiorek


Wykonanie:

Bataty płuczemy, osuszamy i kroimy na pół. Lekko wydrążamy środek i smarujemy olejem. Bataty zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie odwijamy folię.  Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni na złoto. Boczek przekładamy do batatów i zapiekamy razem przez kilkanaście minut. Bataty wyjmujemy z piekarnika, posypujemy szczypiorkiem i podajemy ciepłe. 

Makaron z kurczakiem i pomidorami

Makaron z kurczakiem i pomidorami
Składniki:

1 duża pierś kurczaka
1 paczka makaronu
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 puszki kukurydzy
1 cukinia
czosnek
przyprawa włoska
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Pierś kurczaka płuczemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i obsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni z dodatkiem soli, pieprzu i czosnku. Do podsmażonej cukinii dodajemy kurczaka, kukurydzę i zalewamy krojonymi pomidorami z puszki. Powstały sos doprawiamy przyprawami a następnie łączymy z ugotowanym makaronem. Całość mieszamy i podajemy gorące.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Składniki:

1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
150 g wędzonego boczku
1/2 szkl. wody
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Główkę kapusty kroimy na pół i nie zbyt drobno  siekamy nożem.  Gotujemy ja w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę a kapustę zalewamy połową szklanki wody. Boczek kroimy w kostkę lub paski i podsmażamy na patelni. Zrumieniony boczek przekładamy do kapusty a do wytopionego tłuszczu dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy zasmażkę i chwilę razem gotujemy. Na koniec do kapusty dodajemy sporą ilość koperku. Młodą kapustę możemy podawać solo lub jako dodatek do mięsa np. kotleta schabowego. 

Tort szpinakowo-truskawkowy

Tort szpinakowo-truskawkowy
Tort szpinakowo-truskawkowy

Printfriendly