środa, 30 sierpnia 2017

Zupa ze świeżych pomidorów

To zupa  jak najbardziej sezonowa. Zapewniam, że z pomidorów ogrzanych sierpniowym słońcem smakuje wybornie! Zachęcam do wykonania!
Zupa ze świeżych pomidorów
Składniki:

2 kg pomidorów
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek papryczki chili
1 szkl. bulionu
1 łyżeczka cukru
suszone oregano
świeża bazylia
sól morska, pieprz czarny


Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklimy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną papryczkę chili i suszone oregano. Po chwili wlewamy bulion. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dokładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę miksujemy blenderem  i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Zupę podajemy oprószoną startym parmezanem, liściem bazylii i bagietką. Prawdziwa zupa pomidorowa - 100 % pomidorów.


Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017, którą przygotowała autorka bloga Mops w kuchni.

Naleśniki biszkoptowe

To był obiad na słodko, baardzo słodko. Na ruszt poszły naleśniki w wersji bardziej puszystej bo biszkoptowej. Jako nadzienie posłużyła mi bita śmietana 30%, banany, galaretka z czarnej porzeczki i borówki.
Naleśniki biszkoptowe
Składniki na ciasto:

400 ml mleka
200 g mąki
3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli

Dodatki:

330 ml śmietany 30%
opakowanie borówek
ewentualnie galaretka z porzeczki czarnej
2 banany

Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą  soli. Żółtka miksujemy z mlekiem, mąką i cukrem. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni, rozprowadzając niezbyt cienką warstwę ciasta. Nakładamy ulubione nadzienie. Naleśniki możemy zwinąć w rulon lub podać złożone na pół.

Zupa krem z żółtej cukinii

U mnie w domu wszyscy lubimy zupy kremy. Dziś na obiad zupa z żółtej cukinii. Równie dobrze  możemy przygotować zupę z zielonej cukinii. Ja akurat taką miałam pod ręką.
Zupa krem  z żółtej cukinii
Składniki:

1 spora cukinia
1 cebula
3 ziemniaki
bulion
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
3 łyżki masła
sól, pieprz czarny
szczypta kurkumy
śmietana

Wykonanie:

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy razem z czosnkiem na maśle. Dorzucamy cukinię i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie zalewamy bulionem i dokładamy pokrojone ziemniaki. Zupę gotujemy do miękkości warzyw ok 20 minut. Całą zupę miksujemy na krem za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku i zaciągamy niewielką ilością śmietany. Podajemy np. z groszkiem ptysiowym.

wtorek, 29 sierpnia 2017

Dżem z zielonych pomidorów

Zadziwiający przepis, trudny do określenia smak; na pewno nie czuć w nim pomidorów.

Dżem z zielonych pomidorów
Składniki:

1 kg zielonych pomidorów
1,2 szkl. cukru
sok z 2 cytryn lub limonek

Wykonanie:

Pomidory płuczemy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zasypujemy połową cukru i smażymy ok. 2 godzin. Po tym czasie sypiemy resztę cukru i wyciśnięty sok. Smażymy dalej przez 15 minut. Jeżeli zachodzi potrzeba możemy dżem na koniec zblendować.

Frytki z batatów

Przepyszna przekąska lub dodatek do obiadu. Słodkie i aromatyczne tzw. "słodkie ziemniaki"  posmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi.
Frytki z batatów
Składniki:

800 g batatów
sól, czarny pieprz
3-4 łyżki oliwy
tymianek
słodka wędzona papryka

Wykonanie:


Bataty cienko obieramy ze skórki i kroimy w słupki o grubości 1-1,5 cm. Przekładamy je do miski i polewamy oliwą. przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy nimi bataty, dokładnie obtaczamy a następnie wykładamy na blaszce jeden obok drugiego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 20 min w 180°C. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy są już miękkie. Ja podałam je z kurczakiem barbecue.

Surówka z jarmużu i pomidorków koktajlowych

Świetna, smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu surówka do obiadu.
Surówka z jarmużu i pomidorków koktajlowych
Składniki:

1 opakowanie jarmużu (200g)
300 g pomidorków koktajowych
1/2 cebuli lub szczypiorek
sól, czarny pieprz
4 łyżki oliwy
2 łyżki wody
1,5 łyżki musztardy francuskiej lub dijon

Wykonanie:

Jarmuż wysypujemy do salaterki. Pomidorki płuczemy i przekrawamy na pół, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę i pomidorki wykładamy na jarmuż. Składniki dressingu łączymy ze sobą i polewamy nim surówkę.

Jarmuż jest odmianą kapusty o pomarszczonych liściach o dużych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Liście te są skarbnicą białka, błonnika, witamin: C i K a także soli mineralnych: wapnia i potasu oraz sulforafanu -  silnego przeciwutleniacza, który ma silne działanie przeciwnowotworowe.

Printfriendly