Moje dziewczynki zażyczyły sobie coś słodkiego na kolację. Od razu wiedziałam, czym ich zadowolę. Będzie to ciasto marchewkowe z wykorzystaniem własnej marchewki prosto z grządki. W przygotowaniu nie jest pracochłonne, składniki są w domu a więc do dzieła.
Ciasto marchewkowe |
6 dużych jaj
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. brązowego cukru
1 i 1/2 szkl. oleju
3 szkl. mąki
6 sztuk dużych marchewek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody
szczypta pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy mikserem. W następnej kolejności dodajemy po jednym żółtku w dalszym ciągu miksując. Do piany z jajek dolewamy powoli olej i delikatnie mieszamy. Teraz dodajemy startą marchewkę. Na koniec dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę pieprzu i kurkumę. Opcjonalnie do ciasta można dorzucić posiekane orzechy, migdały czy rodzynki. Ciasto wylewamy na dużą blachę uprzednio wysmarowaną i pieczemy 40 minut w 180 C. Gotowe ciasto można przełożyć dżemem, kremem lub polać polewą czekoladową. Ja zwykle posypuję cukrem pudrem i to w zupełności wystarcza.