czwartek, 22 lutego 2018

Mule duszone w białym winie

Mule duszone w białym winie
Składniki:

1 kg muli
1 szkl. białego wina
1 cebula
4 ząbki czosnku
masło
sól, pieprz czarny
natka pietruszki

Wykonanie:

Świeże małże dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Na dużej, głębokiej patelni szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, zalewamy winem i wsypujemy małże. Gotujemy pod przykryciem, potrząsając od czasu do czasu patelnią aż małże się otworzą. Małże, które nie otworzą się, są nieświeże lub mocno zanieczyszczone piaskiem i te odkładamy do wyrzucenia.Mule wykładamy na głębokie talerze, posypujemy natką pietruszki i podajemy od razu.


Surówka z sałaty lodowej z kiełkami

Zachęcam do wykonania tej prostej surówki, pasującej do większości obiadów.
Surówka z sałaty lodowej z kiełkami
Składniki:

1/2 główki sałaty lodowej
2 pomidory
1 ogórek
1 czerwona cebula
50 g kiełków mix
4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
sól ziołowa, pieprz czarny

Wykonanie:

Sałatę płuczemy, odsączamy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone pomidory i ogórka oraz posiekaną cebulę. W szklance łączymy ze sobą składniki na sos i polewamy nim naszą surówkę. Dokładnie mieszamy. Wierzch surówki oprószamy miksem kiełków. Podajemy od razu.


środa, 21 lutego 2018

Makaron soba z kurczakiem

Dla mnie rewelacja! Zarówno sam makaron soba ( japoński makaron gryczany), który uwielbiam za wyrazisty smak, jak i jego połączenie z kurczakiem i warzywami, wszystko na nutę japońską z dodatkiem sosem sojowym i olejem sezamowym. Wspaniała uczta dla miłośników orientalnych dań! Polecam.
Makaron soba z kurczakiem
Składniki:

300 g makaronu soba
1 duża pierś kurczaka
1 marchew
1 papryka
3 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
5 łyżek oleju sezamowego
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
pieprz czarny

Wykonanie:

Makaron soba gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy czosnek a następnie mięso pokrojone w kostkę.  Gdy się usmaży, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i pokrojoną w paski paprykę. Smażymy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Danie przyprawiamy w międzyczasie cukrem, sosem sojowym oraz pieprzem. Gotowego kurczaka układamy na ugotowanym makaronie i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  Do posypania możemy użyć również prażonego ziarna sezamu.

Printfriendly