poniedziałek, 18 stycznia 2021

Sałatka z surimi

Sałatka z surimi

Sałatka lekko orientalna za przyczyną użytych składników, lekka i orzeżwiająca. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie biesiad grillowych lub lunch w pracy. 

Składniki:

1 opakowanie makarony ryżowego
1 paczka paluszków krabowych (surimi)
2 ogórki wężowe
pęczek szczypiorku
pół puszki kukurydzy
sól, pieprz czarny
koperek
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany lub jogurtu

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy i siekamy nożem. Paluszki kroimy na centymetrowe kawałki. Szczypiorek siekamy.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w  misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę i majonez oraz posiekany koperek. Sałatkę schładzamy przed podaniem.




Makaron chow mein z kurczakiem i pak choi

Jedno z lepszych dań, które jadłam. Gorąco polecam wypróbować to danie w swojej kuchni. 
Makaron chow mein z kurczakiem i pak choi

 Składniki:


1 filet z kurczaka
1 papryka czerwona
1/2 papryki żółtej
2 kapustki pak choi
2 dymki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ziarna sezamu
1 łyżka startego imbiru sól, pieprz 

Składniki na sos:

 3 łyżki wody
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu. Pak choi przekrawamy na pół i dzielimy na mniejsze kawałki. Dymkę kroimy w piórka. Pierś kurczaka kroimy w kostkę wielkości 1,5 cm i oprószamy mąką ziemniaczaną. Na oleju szklimy dymkę i imbir, wrzucamy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy pak choi. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy sos i mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Na koniec doprawiamy olejem sezamowym, posypujemy sezamem. 




Tort makowy



 
Tort makowy

Składniki na ciasto:

1,2 kg maku
10 jaj
30 dag cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 olejku migdałowego
3,5 łyżki bułki tartej

Składniki na masę kawową:

6 jaj
3 kostki masła
2 szkl cukru
5-6 łyżek kawy
100 ml wody

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Dosypujemy partiami mak oraz bułkę tartą, na koniec olejek migdałowy. Osobno ubijamy pianę z białek. Łączymy ją delikatnie z masą makową. Biszkopt makowy pieczemy przez 50 min w 180°C. Studzimy i przekrawamy na pół.
Jajka z cukrem ubijamy w misce  na parze. Masa jajeczna ma być biała i puszysta. Osobno w misce ucieramy dobrze masła. Po łyżce dodajemy ostudzoną masę jajeczną do masła. Kawę rozpuszczalną zaparzamy w 100 ml gorącej wody. Studzimy a na koniec dodajemy do masy. Masa ma łagodny i pyszny smak kawowy. 
Blaty biszkoptów nasączamy i przekładamy gotową masą. Dekorujemy wg uznania. 



Printfriendly