czwartek, 23 listopada 2017

Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z dodatkiem makaronu smakuje wyśmienicie a dodatek makaronu sprawia, że jest dosyć sycąca.
Zupa grzybowa z makaronem
Składniki:

bulion
garść suszonych grzybów
4 ziemniaki
150 g drobnego makaronu
1 marchewka
1 pietruszka
sól, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie
śmietana 30%

Wykonanie:

Suszone grzyby przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą, moczymy najlepiej całą noc. Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa i namoczone grzyby, gotujemy do miękkości. Osobno w osolonej wodzie gotujemy makaron. Zupę doprawiamy solą, pieprzem czarnym i zaciągamy słodką śmietanką. Podajemy zalewając zupą makaron i posypujemy natka pietruszki.


wtorek, 21 listopada 2017

Surówka z białej kapusty

Tradycyjna, popularna surówka, jest lekko słodka za sprawą kukurydzy.  Wszyscy ją zawsze chętnie jedzą i pasuje do wielu dań.
Surówka z białej kapusty
Składniki:

1 mała główka białej kapusty
1 marchewka
1/2 cebuli
1/2 puszki kukurydzy
szczypiorek
sól, pieprz czarny
majonez
jogurt grecki

Wykonanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół  i trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy ze sobą w misce, dosypujemy kukurydzę. Solimy, pieprzymy i łączmy z jogurtem i majonezem w proporcji pół na pół.

Śledzie w majeranku z warzywami

Śledzie w oleju są bardzo delikatne w smaku, a dodatek majeranku i konserwowych warzyw delikatnie podkręca ich smak.
Śledzie w majeranku z warzywami
Składniki:

1/2 kg płatów śledziowych
1 cebula
2 ogórki konserwowe
2-3 papryki konserwowe
ziele angielskie, liść laurowy
1 szkl. oleju
1,5 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
pieprz czarny

Wykonanie:

Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy aż przestaną być słone. Oczywiście wodę możemy  co jakiś czas zmieniać. Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i sparzamy wrzątkiem a następnie studzimy. Ogórki i paprykę siekamy w wąskie paski. Płaty śledziowe kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Olej mieszamy z majerankiem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy cebulę, ogórki i paprykę. Gotową zalewą polewamy wymoczone śledzie ułożone w pojemniku. Delikatnie mieszamy. Przykrywamy pokrywą  i wstawiamy do zamarynowania na 2 dni do lodówki.

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Chyba już pisałam, że iż prostsza surówka do obiadu, tym bardziej mi smakuje. Tym razem kolejna wariacja na temat pora. Proponuję proste połączenie z marchewką i jabłkiem - klasykami surówek!

Surówka z pora, marchewki i jabłka
Składniki:

1 duży por
1 spora marchewka
1 jabłko
sól, pieprz czarny
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego

Wykonanie:

Białą część pora przekrawamy na pół i siekamy na półplasterki. Pora solimy i odstawiamy n a chwilę aby zmiękł. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa łączymy ze sobą, doprawiamy pieprzem i mieszamy z jogurtem i majonezem. Surówka jest gotowa do podania.


Printfriendly