piątek, 25 maja 2018

Makaron ze szparagami

Sezon na szparagi wciąż trwa. Jest dosyć krótki bo trwa zaledwie o połowy kwietnia do maja a więc śpieszmy się by przygotować z nich jakieś pyszne danie. U mnie, jako, że po pracy czasu niewiele a jeść się chce, z reguły kończy się na kolejnej wariacji makaronu ze szparagami. Tym razem w wersji bardzo okrojonej co do składników aczkolwiek bogatej w smak.


Składniki:

1 paczka szparagów
1 paczka makaronu penne
3 ząbki czosnku
masło
łyżka zielonego pesto bazyliowego
sól, pieprz czarny
ewentualnie parmezan

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. odcedzamy. Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Gotujemy w wodzie przez kilka minut, na koniec dorzucamy główki szparagów. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek i pesto bazyliowe, sól, pieprz a na koniec dokładamy obgotowane szparagi. Do szparagów przekładamy makaron i delikatnie łączmy ze sobą składniki. Podajemy od razu. 



















Kaszotto z pęczaku z grzybami i boczkiem

Kaszotto z pęczaku z grzybami i boczkiem
Składniki:

2 szklanki kaszy pęczak
kilka suszonych grzybów
bulion warzywny
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 g boczku wędzonego
1 lampka białego wina
sól, pieprz czarny


Wykonanie:

Grzyby płuczemy, namaczamy w zimnej wodzie i moczymy przez całą noc a na drugi dzień gotujemy je przez 15 minut. Kaszę dokładnie płuczemy w kilku wodach i odsączamy. Cebulę siekamy w kostkę a czosnek przeciskamy przez wyciskacz. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni, dodajemy cebulę, czosnek i chwilę smażymy mieszając. Wsypujemy kaszę, wlewamy lampkę wina. Gdy wino odparuje, dolewamy powoli  bulion, często mieszając kaszę. Gdy kasza będzie już prawie miękka, dolewamy wodę z gotowania grzybów i posiekane grzyby. Całość mieszamy i dusimy jeszcze do miękkości kaszy. Kaszotto doprawiamy solą, pieprzem, dokładamy 1-2 łyżki masła. Możemy ewentualnie posypać natką pietruszki i parmezanem.


Tort tiramisu

Tort tiramisu

Tort titamisu

Printfriendly