wtorek, 6 listopada 2018

Musaka

Musaka to grecka zapiekanka z bakłażanów i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Wierzch bakłażanów polałam sosem beszamelowym. Możemy również wykonać tę zapiekankę w wersji  z puree ziemniaczanym jako jedną z warstw.
Musaka
Składniki:

3 bakłażany
1/2 kg pomidorów
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 kg mięsa mielonego
1/4 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz czarny
oregano
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1 szkl. mleka

Wykonanie:

Bakłażany kroimy w plastry centymetrowej grubości, solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie bakłażany płuczemy, osuszamy i przekładamy na blachę do piekarnika, gdzie grillujemy przez 30 minut. Na głębokiej patelni szklimy cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy przyprawami. Dusimy pod przykryciem do zredukowania sosu. W rondelku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę. I gdy zasmażka lekko ściemnieje dolewamy strużką zimne mleko. Sos beszamelowy doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę bakłażanów, warstwę mięsa i przykrywamy kolejną warstwą bakłażanów. Zalewamy sosem beszamelowym, możemy ewentualnie posypać startym serem żółtym. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 50 min. 



Makaron z brukselką i boczkiem

Jak widać seria dań z makaronem w roli głównej nie ma końca. Kolejna wariacja na ten temat to makaron z brukselką i boczkiem. Świeża brukselka jest jeszcze dostępna na targowiskach a więc zapraszam do wykonania. Oczywiście pod warunkiem, że jesteśmy fanami tejże:).
Makaron z brukselką i boczkiem
Składniki:

500 g brukselki
150 g boczku
400 g makaronu
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Brukselkę oczyszczamy, odkrawamy zdrewniałą końcówkę, dzielimy na połówki. Kapustki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. W drugim garnku gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w paski boczek oraz posiekany czosnek. Smażymy aż boczek się lekko wytopi, dodajemy brukselkę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron przekładamy na talerz. Na wierzch makaronu wykładamy brukselkę z boczkiem. Serwujemy od razu.

poniedziałek, 5 listopada 2018

Makaron z krewetkami i pomidorkami

Lekkie danie makaronowe dla wielbicieli owoców morza.
Makaron z krewetkami i pomidorkami
Składniki:

400 g makaronu (może też być spaghetti)
250 g krewetek koktajlowych
250 g pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
4 łyżki masła
5 łyżek oliwy
sól, pieprz czarny
50 ml białego wina wytrawnego
posiekana natka pietruszki

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni, ewentualnie w woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy masło i krewetki, podsmażamy ok. pół minuty a następnie dokładamy pokrojone pomidorki. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy chwilę, po czym zalewamy kieliszkiem wina (może być więcej). Danie oprószamy natką pietruszki i łączymy z gorącym makaronem.

Makaron z kurczakiem i warzywami na patelnię

Prosty i szybki przepis, który sprawdza się, gdy przychodzimy z pracy a w domu czeka na nas głodna rodzina. Potrzebujemy minimalną ilość składników by w ekspresowym tempie wyczarować sycące i ciepłe danie.
Makaron z kurczakiem i warzywami na patelnię
Składniki:

1 paczka dowolnego makaronu
1 mieszanka mrożonych warzyw na patelnię ( bez ziemniaków)
1 filet kurczaka
1 puszka  krojonych pomidorów
sól, pieprz czarny
3 ząbki czosnku
ulubione zioła ( u mnie prowansalskie)

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany czosnek.  Dokładamy mieszankę warzywną i dusimy do miękkości warzyw. Jeśli zajdzie potrzeba możemy podlać trochę bulionem. Pod koniec dolewamy pokrojone pomidory i zioła. Makaron przekładamy do dużej misy i polewamy kurczakiem z warzywami i wytworzonym sosem. Podajemy od razu.

Makaron pappardelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lubię każde danie z makaronem ale to szczególnie skradło mi serce (czytaj:żołądek:)).  Przepyszne połączenie makaronu, kurczaka, szpinaku i suszonych pomidorów zanurzone w aksamitnym sosie śmietanowym. Pycha!
Makaron pappardelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:

400 g makaronu pappardelle
1 pierś kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
7-8 suszonych pomidorów
spora garść świeżego szpinaku
150 ml śmietanki 30%
1/2 szkl. bulionu warzywnego
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
sól, pieprz czarny
oregano

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone mięso i obsmażamy a następnie dokładamy suszone pomidory i zalewamy gorącem bulionem. Dusimy razem ok 5 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę i doprawiamy danie do smaku. Wrzucamy liście szpinaku, czekamy jak zwiędnie i wszystko razem mieszamy. W międzyczasie  gotujemy makaron al  dente. Makaron cedzimy i przekładamy na patelnie, łączymy razem  z sosem. Ciepłe danie wykładamy na talerze i podajemy.



Makaron soba z jarmużem

Makarom soba z jarmużem
Składniki:

1 opakowanie świeżego jarmużu
1 opakowanie makaronu soba (gryczano-pszenny)
2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki uprażonych ziaren sezamu

Sos:

8 łyżeczek sosu sezamowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego


Wykonanie:

Posiekane liście jarmużu przekładamy do miski i polewamy olejem sezamowym i sokiem z cytryny, posypujemy solą. Całość dokładnie mieszamy i ugniatamy dłonią przez 2-3 minut. Odstawiamy na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przekładamy do słoiczka, zakręcamy i dokładnie potrząsamy do wymieszania. Sosem polewamy jarmuż, mieszamy i znowu odstawiamy na 30 minut. W dużej ilości wody gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Makaron odcedzamy i przekładamy do miski z jarmużem. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy sezamem. 
Makaron soba z jarmużem możemy podawać na zimno lub na ciepło.


Makaron Chow Mein z kurczakiem i papryką

Makaron Chow Mein z kurczakiem i papryką
Składniki:

300 g makaronu Chow Mein
1 pierś kurczaka
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
szczypiorek
sól, pieprz czarny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu sezamowego
1 łyżka sosu chili

Wykonanie:

Paprykę, kurczaka i cebulę kroimy w kostkę (cebulę w drobniejszą kosteczkę). Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka oprószamy przyprawami, przeciśniętym czosnkiem i dodajemy wszystkie 3 sosy. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Kurczaka zdejmujemy na bok a na pozostałym oleju smażymy cebulę i paprykę. Kurczaka mieszamy z warzywami, chwilkę razem podgrzewamy a potem przekładamy na ciepły makaron i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kalafior w cieście naleśnikowym

Stragany targowe na jesieni uginają się pod dostatkiem warzyw kapustnych. Wykorzystajmy je więc do przyrządzenia prostych i smacznych dań warzywnych.
Kalafior w cieście naleśnikowym
Składniki:

1 duży  kalafior
1,5 szkl. mleka
2 jajka
mąka
sól, pieprz czarny


Wykonanie:

Z jajek, mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mąki dodajemy tyle aby ciasto być dość gęste. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem. Kalafior płuczemy, dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok.10 minut. Odsączamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Podajemy od razu z keczupem lub surówką.

Printfriendly