sobota, 8 października 2016

Muffiny marchewkowe

Idąc za ciosem, zaraz po cieście marchewkowym, postanowiłam wykonać muffiny o podobnym smaku. Zdjęcie, zamieszczone poniżej, zatytułowałam "znikająca muffinka". Wniosek sam się nasuwa. Te babeczki są tak pyszne i mięciutkie,  że nie nadążają "pozować" do zdjęć;).
Muffiny marchewkowe
Składniki:

3 szkl. mąki
4 duże jajka
3/4 szkl. cukru
1 szkl. i 2 łyżki oleju
400 g marchewki startej na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
1 duże jabłko starte na tarce jarzynowej o drobnych oczkach
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
szczypta soli


Wykonanie:

Jajka ubić, dodać partiami cukier i olej. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem. W dalszej kolejności dodajemy starte jabłko i marchewki. Wszystko mieszamy łyżką. Formę muffinkową wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy przez 25 minut w 180 C . Z podanej ilości wychodzi 24 muffinki.

Marchew to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Marchew jest żródłem karotenoidów, przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne za jej pomarańczowy kolor. Możemy w niej znależć: alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę i niewielkie ilości likopenu.  Najwięcej zawiera jednak beta-karotenu (prowitaminy A), z której powstaje witamina A. Beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóżnia pojawienie się zmarszczek.

piątek, 7 października 2016

Muffinki z budyniem

Zadzwoniła do mnie Pani z trójki klasowej z prośbą, aby coś upiec do szkoły na Dzień Chłopaka. Przy mojej kochanej Trójeczce, wiem, co będzie dzieciom smakowało najbardziej. Pamiętam, jak raz najmłodsza Słodycz mówiła, że jej koleżanka z wizyty u nas w domu najlepiej wspomina muffinki. A ze mną jak z dzieckiem - mówisz i masz;).
Muffinki z  budyniem


Składniki:

2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 jajko
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 budyń o ulubionym smaku
1 tabliczka czekolady mlecznej

Wykonanie:

Budyń gotujemy w mniejszej ilości mleka niż podana na opakowaniu. W jednej misce mieszamy suche a w drugiej mokre składniki. Następnie łączymy składniki razem. Czekoladę mleczną łamiemy na kostki. Przygotowujemy formę mufinkową i ją wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy po 1 łyżce ciasta, łyżce budyniu, kostce czekolady i znowu   łyżka ciasta. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 25 minut. Moja dobra rada aby podwoić lub nawet potroić porcję bo znikają błyskawicznie. Z jednej porcji wychodzi 15 sztuk muffinek.

środa, 5 października 2016

Hot dogi

Kolejny domowy fast food, który wcale nie musi być niezdrowy. Użyjmy pełnoziarnistych bułek, dobrej jakości parówek i warzyw z targu a  będziemy mieć pewność, że jemy zdrowiej.

Hot dog


























Składniki:



10 podłużnych bułek pełnoziarnistych
10 długich parówek
1 sałata
5 pomidorów
1 długi ogórek
kilka plastrów cebuli
majonez
keczup
ewentualnie sól

Wykonanie:

Parówki obieramy z osłonek i gotujemy. Bułki rozkrawamy na pół, pilnując aby nie przeciąć do końca i opiekamy w piekarniku. Warzywa myjemy i kroimy  w plasterki. Środek ciepłej bułki smarujemy łyżką majonezu, układamy sałatę a na nią parówkę. Wokół niej obkładamy warzywa, jakie lubimy, może to być nawet ogórek kiszony, papryka, kto co woli. Z wierzchu polewamy keczupem i ze smakiem zajadamy.

poniedziałek, 3 października 2016

Ciasto Shrek

Świetne ciasto, praktycznie bez pieczenia ( nie licząc biszkoptu). W swoim składzie  nie zawiera margaryny, a dodatek śmietany i galaretek dodaje mu lekkości. Jest dosyć szybkie w przygotowaniu a czas oczekiwania wydłuża nam jedynie studzenie galaretek i masy. Ale, jeśli wszystko odpowiednio zaplanujemy, to nie spędzimy polowy dnia na pieczeniu.
Ciasto Shrek

Składniki:

biszkopt z 4 jaj
1 sok zielony duża butelka (Kubuś, Pysio)
3 budynie śmietankowe
4 zielone galaretki
1/2 l śmietany
2 opakowania delicji np.; pomarańczowych

Wykonanie:

Na soku gotujemy budyń a gdy przestygnie wylewamy go na upieczony biszkopt. Układamy na nim rzędami delicje. Dwie zielone galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. wody i gdy odpowiednio stężeją dodajemy  do ubitej śmietany kremówki. Gotową masę wykładamy na ciasto.  Natomiast 2 galaretki rozpuszczamy  w 2 szkl. wody i gdy lekko stężeją wylewamy na śmietanę. Ciasto przechowujemy w lodówce.


Zupa grochówka

Przepyszna grochówka, która smakuje jak wojskowa z kotła;))) Świetne rozwiązanie na jesienną szarugę bo rozgrzewa i syci jednocześnie.

Zupa grochówka
Składniki:

300 g grochu
5 ziemniaków
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 mała cebula
100 g wędzonego boczku
100 g kiełbasy
majeranek
sól, pieprz
koperek
liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:


Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Na drugi dzień odlewamy wodę i gotujemy groch przez 45 minut w wywarze mięsnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Kiełbasę i boczek kroimy w paski, cebulę w kostkę i podsmażamy razem na patelni. Wyławiam z garnka kilka łyżek grochu, który będę rozdrabniać blenderem na gładką masę i dodam do zupy jako zagęszczacz. Wędlinę łączę z zupą i gotuję jeszcze przez ok 10 min, przyprawiając solą, pieprzem, dużą ilością majeranku i koperkiem.

Domowy hamburger

Ostatnio siostra zrobiła mi smaka na mac-a. Zakończyło się na domowym hamburgerze, o niebo zdrowszym...
Domowy hamburger
Składniki:

1 kg wołowiny
1 czerstwa bułka
1 mała cebula
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól, pieprz czarny
przyprawa ognista
8 bułek pełnoziarnistych
sałata
5 pomidorów
ogórki kiszone
majonez
keczup

Wykonanie:

Mięso mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy, odciskamy i dokładamy do mięsa. Drobno posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu i dodajemy ją do mięsa wraz z przyprawami: sól, pieprz, musztardą i przyprawą ognistą. Dobrze wyrabiamy rękami i formujemy okrągłe kotlety o średnicy większej niż bułka. Smażymy na patelni z obu stron po ok. 8 min. W tym czasie przekrawamy na pół bułki i opiekamy je przez kilka minut w piekarniku. Sałatę płuczemy, ogórki i pomidory kroimy w plasterki. Następnie składamy hamburgery w następującej kolejności:
  • spód bułki
  • majonez
  • sałata
  • ogórek
  • burger
  • keczup
  • pomidor
  • wierzch bułki
Hamburgera lekko dociskamy i ze smakiem zajadamy. Wołowina jest bardzo sycącym mięsem, więc na pewno nie wstaniemy głodni od stołu;)))


niedziela, 2 października 2016

Łazanki z kiełbasą i boczkiem

Do przygotowania łazanek czasami wykorzystuję makaron świderki.
Łazanki z kiełbasą i boczkiem

Składniki:

500 g makaronu świderki
700 g poszatkowanej białej kapusty
1 marchewka
100 g wędzonego boczku
200 g kiełbasy
1 cebula
sól, pieprz
1,5 łyżki majeranku
1 łyżeczka maggi w płynie

Wykonanie:

Makaron ugotować. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i razem z kapustą ugotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojony boczek i kiełbasę. Połączyć wszystkie składniki: kapustę, makaron i mięso. Wymieszać i doprawić przyprawami. Całość trochę  razem podgotować. 


Biszkopt - przepis podstawowy

Ile osób tyle przepisów na biszkopt. Mój jest następujący:
Biszkopt
Składniki:

4 jaja
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Jajka powinny być schłodzone w lodówce. Białka oddzielamy od żółtek i ubijemy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier w dalszym ciągu ubijając. Nie przestając miksować dodajemy po 1 żółtku. Do dobrze ubitej masy jajecznej dosypujemy po trochu mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy 20 min w 180 C. Jeśli potrzebuję wyższego biszkoptu, odpowiednio zwiększam proporcje. 

Printfriendly