![]() |
Yaki udon z wołowiną |
Tu znajdziesz moje kulinarne inspiracje, sprawdzone przepisy oraz smaki z dzieciństwa.
![]() |
Yaki udon z wołowiną |
Uwielbiam ryby a pstrągi w szczególności. Dziś na zakupach zainspirowałam się apetycznie wyglądającym różowym mięskiem ryby. Płatki migdałowe już w domu były i danie gotowe. Płatki rewelacyjnie uzupełniają smak ryby a ich chrupkość uzupełnia miękkość fileta.
![]() |
Pstrąg łososiowy pieczony w migdałach |
Najlepszy przepis na domowe pączki. Pączki są lekkie i puszyste. Namawiam aby zrobić je na Tłusty Czwartek ale nie tylko. Z podanej porcji wyszło mi 18 pączków. Do nadziania pączków użyłam marmolady wiśniowej.
![]() |
Pączki |
![]() |
Zupa toskańska |
2 puszki pomidorów lub 1 słoik passaty pomidorowej
700 ml bulionu
1 cebula
4 ząbki czosnku
zioła włoskie
400 g tortellini
1 łyzka masła
oliwa z oliwek
120 ml śmietany kremóki
parmezan
świeża bazylia
Wykonanie:
Na maśle i oliwie podsmażamy cebulkę, czosnek i suszone zioła. Dodajemy passatę pomidorową i bulion. Całość gotujemy 10 min. Dolewamy śmietanę kremówkę. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy zupę solą i piperzem. Pierożki tortellini gotujemy bezpośrednio w zupie. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy obficie startym parmezanem oraz świeżą bazylią. Przygotowanie tej zupy to jedynie 25 minut.