środa, 14 listopada 2018

Chińszczyzna z kurczakiem

Chińszczyzna z kurczakiem to danie, które nie dość, że jest bardzo smaczne to jest też błyskawiczne w przygotowaniu.
Chińszczyzna z kurczakiem
Składniki:

1 i 1/2 piersi kurczaka
1 opakowanie mieszanki chińskiej
2 szkl. ugotowanego ryżu
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
ostra papryka
sól, pieprz czarny
100 ml wody

Wykonanie:

Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Sos sojowy mieszamy z ostrą papryką i tą marynatą nacieramy mięso. Możemy je odstawić na kilka godzin a następnie smażymy na oleju. Do usmażonego kurczaka dodajemy mieszankę chińską mrożoną, podlewamy wodą i dusimy ok 15 minut aż mięso i warzywa będą miękkie. Danie doprawiamy solą i pieprzem oraz wykładamy na ugotowany ryż. Wierzch dania możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.

Rosół z gęsi

Jak co roku, w okolicach Św. Marcina w sklepach pojawiają się duże ilości gęsiny. Stwarza to nam okazję do przygotowania różnych dań, wśród których, jak dla mnie wyróżnia się rosół. To wspaniała zupa, gorąca, aromatyczna i zdrowa, idealna na tę porę roku. Rosół z gęsi nie jest chudą zupą ale za to sycącą, rozgrzewającą, o pięknym, złocistym kolorze.
Rosół z gęsi
Składniki:

1/2 tuszki z gęsi
3 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
1 nieduża cebula w łupinie
natka pietruszki
makaron
sól, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Gęś płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy nożem na mniejsze kawałki,  przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zupę doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny i dodajemy warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Rosół gotujemy na wolnym ogniu aby był klarowny, do miękkości mięsa. Osobno gotujemy makaron nitki lub wąskie wstążki. Rosół doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

A teraz zaprezentuję inną wersję ciasta marchewkowego, z masą z serka śmietankowego.
Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Składniki:

4 jajka
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
4 średnie marchewki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
125 gr masła
300 g serka śmietanowego
4 łyżki cukru pudru
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i  ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Białka wbijamy do miski i ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier a na koniec po 1 żółtku. Następnie cały czas ubijając dodajemy olej na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz solą. Na sam koniec dodajemy starta marchewkę. Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na pół. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce serek. Ciasto przekładamy kremem a wierzch posypujemy cukrem pudrem.



Printfriendly