wtorek, 2 lutego 2021

Najlepsze faworki

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Tradycja nakazuje zjeść coś pysznego i kalorycznego. Ja postanowiłam usmażyć najlepsze faworki, ever. Są i kruche i biszkoptowe jednocześnie, delikatne, rozpływające się w ustach. 

Najlepsze faworki
Składniki:


2,5 szklanki mąki

10 żółtek

4 czubate łyżki gęstej śmietany

2 łyżki soku z cytryny



Wykonanie:


Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek i dajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się kleić, możemy podsypywać mąką. Potem uderzamy w kulkę ciasta wałkiem przez 10-15 minut, składamy na pół i wciąż uderzamy. Ciasto pozostawiamy na stolnicy na godzinę lub dwie aby odpoczęło. Ciasto wałkujemy cienko ale nie za cieniutko. Kroimy na pasy o długości 10 cm a szerokości 3 cm. Pośrodku paska robimy nacięcie 2-3 cm nożem. Przewlekamy jeden koniec faworka przez otwór i przeciągamy. Gdy faworki mamy już przygotowane rozgrzewamy olej i wkładamy partiami aż wypłyną i się zarumienią. Wtedy przekręcamy je na drugą stronę. Takie smażenie trwa ok 2 minuty. Usmażone faworki wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Odsączone faworki posypujemy przez sitko cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym. 




 

Chrupiąca pierś kurczaka w panko


 
Chrupiąca pierś kurczaka  to najbardziej chrupiąca panierka do drobiu, panko. Powstaje ona na bazie japońskiej bułki tartej "panko", roztrzepanego jajka i mąki. Panko bez problemu kupicie w sklepach czy marketach. Ta panierka nadaje się również do panierowania ryb czy warzyw.

Chrupiąca pierś kurczaka w panko

Składniki:

2 piersi kurczaka
500 g panierki panko
2 jajka
1 szklanka mąki
sól, pieprz czarny
olej do smażenia

Wykonanie:

Piersi kurczaka myjemy, dzielimy na kotlety i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie mięso obtaczamy najpierw mące, potem w roztrzepanym jajku a na koniec w panko. Smażymy partiami na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.


Paella z kurczakiem i chorizo

Paella to tradycyjna potrawa hiszpańska, składająca się z ryżu oraz dodatków takich jak mięso, owoce morze czy warzywa. Całość jest przyprawiona szafranem i jednocześnie prawie zawsze podawana prosto z patelni, na której była przygotowana. Od włoskiego risotto różni paellę sposób jej przygotowania oraz konsystencja. Gotując hiszpańską paellę całość płynu wlewamy za jednym zamachem, nie mieszamy a pozwalamy aby ryż nabrał odpowiedniej  miękkości. 
Paella z kurczakiem i chorizo

 Składniki:


1 pierś kurczaka

100 g kiełbasy chorizo

400 g ryżu arborio

1,2 l bulionu

1 czerwona papryka 

2/3 puszki kukurydzy

1 czerwona cebula

3 ząbki czosnku

1/3 szkl białego wina

1 duży pomidor

4 łyżki passaty

1/2  łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/3 łyżeczki ostrej papryki

sól

oliwa do smażenia


Wykonanie:


Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone chorizo oraz posiekanego w kostkę kurczaka. Jak już mięso się zetnie dodajemy posiekany czosnek oraz cebulę, Smażymy przez 2-3 minuty i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i kukurydzę. Zalewamy winem i gotujemy przez 3 minuty. Nasze danie doprawiamy przyprawami, dolewamy passatę oraz wsypujemy suchy ryż. Całość mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Ostatni raz mieszamy ze sobą wszystkie składniki, gotujemy przez 12 minut a następnie patelnię przykrywamy folią aluminiową aby cała wilgoć przeszła do ryżu i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Danie odstawiamy na 3 minuty i podajemy najlepiej prosto z patelni. 


Sałatka z selera naciowego

Na degustację tej sałatki zostałam zaproszona przez moją koleżankę. Sałatka jest lekka, orzeżwiająca, lekko słodka z nutka ostrej papryki. Idealna w sam raz na wiosenne spalanie kalorii. 

Sałatka z selera naciowego

 Składniki:


1 seler naciowy

3 - 4 mandarynki

1/2 jabłka

1 marchewka

czerwone  winogrona

papryka ostra w proszku

sól

oliwa



Wykonanie:


Seler płuczemy i kroimy w paski, obrane jabłko w kostkę, winogrona dzielimy na pół a mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy oliwę, paprykę i sól. sałatka smakuje najlepiej jak się lekko "przegryzie"

Printfriendly