piątek, 4 lutego 2022

Zupa krem porowo-ziemniaczana

 Bardzo pożywna i smaczna zupa krem.

Zupa krem porowo-ziemniaczana

Składniki:

1 duży por
1 kg ziemniaków
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
150 ml śmietanki 30%
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
3 ząbki czosnku
3-4 plastry wędzonego boczku
2 łyżki masła


Wykonanie:

Ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w grubą  kostkę, zalewamy osoloną wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, siekamy w kostkę i dusimy na maśle aż cebula się zeszkli. Pora przekrawamy na pół, siekamy w półplasterki i dodajemy do cebuli, na koniec dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy przez  kilka minut. Gdy cebula i por dobrze zmiękną, dodajemy je do ugotowanych warzyw. Całość gotujemy do miękkości. W międzyczasie rumienimy plasterki boczku na patelni. Zupę doprawiamy solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową.  Garnek zestawiamy  z ognia i blendujemy zupę na krem. Dolewamy do niej śmietanę kremówkę, zagotowujemy na około 2 minuty. Zupę rozlewamy do miseczek i dekorujemy zrumienionym boczkiem.




Printfriendly