piątek, 9 września 2022

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi



 Składniki:


200 g sera feta

500 g pomidorków koktajlowych

4 łyżki oliwy

4 ząbki czosnku

200 g makaronu

1 łyżeczka suszonego oregano

listki bazylii


Wykonanie:


Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Do żaroodpornego naczynia  wkładamy całą kostkę sera feta, całe ząbki czosnku i wsypujemy pomidorki. Posypujemy oregano, czarnym pieprzem i polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Po upieczeniu fetę i pomidorki rozgniatamy widelcem i mieszamy z makaronem. Możemy ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub polać oliwą. Gdyby danie wyszło za suche można dolać 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu.





Biała zapiekanka

Biała zapiekanka

 Składniki:


1 mały kalafior

5 jajek ugotowanych na twardo

2-3 frankfurterki

szynka gotowana plastry

ser żółty tarty


Sos beszamelowy:


30 g masła

45 g mąki pszennej

500 ml mleka

1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej


Wykonanie:


Kalafior płuczemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy masło i energicznie mieszamy różgą aby nie było grudek, następnie dodajemy ciepłe mleko i wciąż mieszamy. Na koniec sos doprawiamy solą i gałką. Gotujemy jeszcze kilka minut, do zgęstnienia. W szerokim naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora, pomiędzy kładziemy po ćwiartce jajka, pokrojone frankfurterki, pokrojoną szynkę. Całość zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i zapiekamy około pół godziny. 





Makaron w sosie kurkowym oprószony parmezanem

 

Makaron w sosie kurkowym oprószony parmezanem


Składniki:


1 paczka  makaronu np.: wstążki, świderki

200 g  świeżych kurek

1 mała cebula

2 łyżki masła

250 ml śmietany 30%

sól, pieprz

parmezan

natka pietruszki


Wykonanie:


Na patelni roztapiamy masło, szklimy posiekaną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki. Dusimy je ok 10 minut. Grzyby na patelni zalewamy śmietaną 30%, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia sosu.  Osobno wg przepisu na opakowaniu gotujemy makaron al dente. Makaron łączymy z sosem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.


Sałatka z buraków

Sezon na buraki rozpoczęty. Czas na pyszną sałatkę, jest chrupiąca i bardzo smaczna

Sałatka z buraków

 Składniki: 


4 ugotowane czerwone buraki (mogą być pieczone)

2 średniej wielkości cebule

4 jajka ugotowane na twardo

4 szt ogórków kiszonych

2 ząbki czosnku na oleju. Dodajemy posiekany czosnek


Składniki na sos:


 5-6 łyżek majonezu

1 łyżeczka ostrej musztardy

sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w półplastry. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek.Cebula powinna zmięknąć a nie zbrązowieć. Przekładamy ją do miski i studzimy. Czerwone ugotowane lub upieczone buraki ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Jajka obieramy i kroimy w  grubszą kostkę. Kiszone ogórki również kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki, buraki i jajka przekładamy do jednej miski. Osobno łączymy ze sobą składniki na sos. Warzywa mieszamy z przyprawionym majonezem. Sałatkę przekładamy do miski i dekorujemy zieleniną. Przed podaniem najlepiej schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.




Sałatka z miksem sałat, awokado, fetą i pomidorkami

Sałatka z miksem sałat, awokado, fetą i pomidorkami

 Składniki:


mix sałat z rukolą

1/2 awokado

garść pomidorków cherry

50 g fety

papryka jalapeno

6 łyżek oliwy

1,5 łyżki octu  jabłkowego

miód do smaku

sól, pieprz


Wykonanie:

Na półmisku wykładamy mix sałat, n a na nim pokrojoną w kostkę fetę, pomidorki, paprykę, pokrojone w półplasterki awokado oraz podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika (ostudzone). Całość polewamy dressingiem z oliwy, octu, miodu i przypraw.

Dorada pieczona z batatami

Dorada pieczona z batatami

 Składniki:


2 sprawione dorady

2 bataty

sól, kolorowy pieprz

1 łyżka sosu sojowego

3 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

6 ząbków czosnku

gałązka świeżego rozmarynu

2 łyżki masła

1,5 łyżeczki musztardy

1/2 szkl. białego wina


Wykonanie:


Ryby płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i robimy nacięcia po 3 z każdej strony. Dorady solimy z zewnątrz i od środka. Skrapiamy je marynatą z sosu sojowego, soku z cytryny i oliwy. Odstawiamy na  godzinę lub dwie do lodówki. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je wodą i gotujemy ok 13 minut. Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ryby, obok nich bataty, ząbki czosnku, kolory pieprz zmielony, posypujemy posiekanym rozmarynem, rybę smarujemy masłem. Danie pieczemy w 250 ° przez 15 minut. W połowie pieczenia podlewamy winem.

Printfriendly