środa, 7 marca 2018

Sałatka Leśna Polana

Świetna sałatka na większe imprezy i nie tylko. Pięknie się prezentuje na stole jak wszystkie sałatki warstwowe i równie dobrze smakuje. 
Sałatka Leśna Polana
Składniki:

1 duży słoik marynowanych pieczarek
2 marchewki
4 ziemniaki
400 g piersi kurczaka
4 jajka
4 ogórki konserwowe
120 g sera żółtego
majonez i jogurt grecki w proporcji 1:1
sól, pieprz czarny
przyprawa do kurczaka ewentualnie przyprawa gyros
koperek
natka pietruszki

Wykonanie:

Marchewkę, ziemniaki i jajka gotujemy. Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Marchewkę, ziemniaki i jajka kroimy w kostkę. Ogórki i ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Koperek i natkę, ewentualnie szczypiorek, siekamy nożem. Dno i boki tortownicy ( u mnie 16 cm średnicy) wykładamy folią spożywczą.

Układamy następującymi warstwami:

1. pieczarki główkami do dołu
2. koperek, szczypiorek, natka pietruszki
3. marchewki, sól, pieprz, smarujemy  cienko majonezem z jogurtem i dociskamy
4. ziemniaki, sól pieprz, dociskamy, smarujemy sosem majonezowo-jogurtowym
5. mięso, smarujemy sosem
6. ogórki, smarujemy sosem
7. jajka, sól, pieprz, dociskamy, smarujemy sosem
8. ser żółty, dociskamy, smarujemy sosem

Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wykładamy sałatkę na talerz odwracając formę do góry dnem. ściągamy delikatnie obręcz i folię. Boki możemy udekorować zieleniną lub roszponką.

wtorek, 6 marca 2018

Mus z tuńczyka

Uproszczając można by nazwać ten mus - pasztetem z tuńczyka. Fantastycznie smakuje z pieczywem, z dodatkiem sałaty. W smaku jest delikatny, pachnący skórką cytrynową, o aksamitnej konsystencji.
Mus z tuńczyka
Składniki:

2 puszki tuńczyka w oleju
18 g żelatyny
100 ml wody
300 ml kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz czarny
otarta skórka z cytryny

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, niewielka ilość oleju może pozostać. Tuńczyka miksujemy na gładką masę z dodatkiem łyżki śmietany. Pozostałą śmietanę dodajemy do napęczniałej żelatyny i podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny. Śmietanę  łączymy z tuńczykiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i skórką z cytryny. Mus przekładamy do foremek ( mnie z tej porcji wyszły dwie miseczki) i odstawiamy do stężenia do lodówki. 

Sałatka ze szpinaku z pomidorkami koktajlowymi

Sałatka, którą polubią nawet ci, którzy nie przepadają za szpinakiem. Idzie wiosna a z nią świeże uprawy naszego krajowego szpinaku a więc zapraszam do jej wykonania. Sałatka jest niezwykle smaczna, chrupiąca i pasuje do większości dań.
Sałatka ze szpinaku z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:

1 opakowanie szpinaku baby
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 cebula czerwona
100 g sera żółtego wędzonego
garść posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka octu jabłkowego
sól ziołowa
pieprz czarny

Wykonanie:

Szpinak przekładamy do dużej salaterki. Pomidorki płuczemy i kroimy na pół, cebulę siekamy w kosteczkę a ser kroimy na większe kawałki. Mieszamy se sobą składniki na sałatkę i polewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu.

Ryba na sposób środziemnomorski

Dawno na moim stole nie gościła ryba, postanowiłam to zmienić i zakupiłam w lokalnej hurtowni rybnej parę dobrych kilogramów różnych gatunków ryb. Na pierwszy rzut poszedł filet z miruny bez skóry i lodu, oczywiście. Filety z miruny są dosyć sporych gabarytów, ja dzielę je na pół a i tak wychodzi konkretna porcja dla jednej osoby. Aby danie nie było sztampowe, postanowiłam wypróbować nowo odkryty przeze mnie przepis na rybę po śródziemnomorsku. Danie smakowało bardzo, zarówno nam jak i gościom.
Ryba na sposób śródziemnomorski
Składniki:

6 filetów rybnych ( u mnie miruna  bez skóry)
oregano
bazylia
pieprz ziołowy
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy
natka pietruszki
6 ząbków czosnku
1 cytryna

Wykonanie:

Filety rybne obtaczamy w mieszance przypraw (sól, pieprz czarny, ziołowy, cytrynowy, oregano i bazylia). Układamy na blasze wysmarowanej olejem. Rybę posypujemy posiekaną natka pietruszki i plasterkami czosnku oraz sparzonej cytryny. Skrapiamy oliwą. Rybę pieczemy w piekarniku przez ok 20-25 minut w 200°C. 
Smacznego:)

Printfriendly