czwartek, 16 marca 2017

Pancakes

To wspaniałe, bo szybkie w wykonaniu i błyskawicznie znikające z talerza, amerykańskie placuszki. Polecam je na śniadanie dla niejadków czy syty podwieczorek lub kolację. Zwykle podaję je z syropem klonowym lub dowolnym dżemem.
Pancakes
Składniki:

1 i 1/3 szkl. mąki
1 i  1/4 szkl. maślanki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju

Wykonanie:

Wszystkie składniki przekładamy do miski i razem miksujemy. Smażymy  na rozgrzanej patelni na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Podajemy ciepłe ze słodkimi dodatkami, można użyć również świeżych owoców.

Galareta wieprzowo-drobiowa

Oj dawno nie robiłam galarety, ten czas to już trzeba nawet w latach liczyć. I pewnie dlatego wyszła wyśmienita a z lodówki zniknęła w oka mgnieniu. To już ostatnia salaterka galarety pozowała do zdjęcia.
Galareta wieprzowo-drobiowa
Składniki:

2-3 golonki wieprzowe
1-2 udka kurczaka
1 nóżka wieprzowa
3 marchewki
1 pietruszka
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz czarny
ok. 2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Mięso myjemy i przekładamy do sporego garnka, zalewamy wodą. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie oraz obrane warzywa. Całość gotujemy ok. 3 godzin, w połowie gotowania wyjmujemy drób. Mięso po ugotowaniu powinno ładnie odchodzić od kości. Następnie wyjmujemy je z wywaru i kroimy tak jak i kurczaka w kostkę. Skórę odkładamy. Pozostały po ugotowaniu wywar odcedzamy, doprawiamy do smaku solą oraz rozpuszczamy w nim żelatynę. Pokrojone mięso przekładamy do miski, wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki. W przygotowanych naczynkach: mogą to być kubki plastikowe, salaterki, pucharki czy inne foremki, układamy plasterki marchewki, natkę pietruszki (można również użyć zielonego groszku, kukurydzy, pietruszki, jajka na twardo itp.) a następnie kładziemy warstwę mięsa. Całość zalewamy wywarem z żelatyną. Tak przygotowane galaretki wstawiamy do lodówki aby stężały. Wykładamy je spodem do góry na talerzyk i skrapiamy sokiem z cytryny lub octem.

środa, 15 marca 2017

Kotlety schabowe marynowane

Zaintrygował mnie tak bardzo chwalony w necie przepis na te kotlety a pochodzi on pochodzi z tego bloga. Kotlety przygotowałam na niedzielny obiad dla gości, wszystkich smakowały, są bardzo aromatyczne i miękkie.
Kotlety schabowe marynowane
Składniki:

1,3 kg schabu
sól, pieprz czarny

Składniki na  marynatę:

3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki majeranku
3 łyżki keczupu
5 ząbków czosnku
5 łyżek oleju
1 łyżka musztardy

Wykonanie:

Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem a następnie przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Składniki na marynatę łączymy ze sobą a najlepiej zrobić to rózgą kuchenną. Każdy kotlet obtaczamy w marynacie i przekładamy do naczynia. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 3-5 dni ( ja marynowałam 3 dni).  Po tym czasie wyjmujemy kotlety z marynaty i nie otrzepując smażymy je na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety koniecznie należy poddusić na patelni pod pokrywką ok. 15 minut tak aby były miękkie.

poniedziałek, 13 marca 2017

Szarlotka na cienkim i kruchym cieście

Nie lubię w szarlotkach grubego ciasta, stąd ta mi bardzo odpowiada. Przepis przywędrował do mnie od koleżanki, która go dostała o d koleżanki, która... itd
Szarlotka na cienki i kruchym cieście
Składniki:

30 dag mąki
20 dag masła roślinnego
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
cukier waniliowy
starta skórka z cytryny
2 łyżki śmietany

2 duże słoiki smażonych jabłek, cynamon

Wykonanie:

Z podanych  składników zagniatamy szybko ciasto. Schładzamy je  w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią blachę do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w 180°C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka a drugą część ciasta rozwałkowujemy albo układamy  w szachownicę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Posypujemy cukrem pudrem,



Śródziemnomorska surówka z kapusty pekińskiej

Kolejna prosta surówka zaimprowizowana składnikami, które miałam w lodówce. Zrobiłam jej dwie wersje: z oliwą i majonezem. Prezentowana to ta zdrowsza wersja.

Śródziemnomorska surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:

1 kapusta pekińska
ok 6-7 szt. suszonych pomidorów
10 czarnych oliwek
1/2 pomidora
1 mała cebula
koperek
oliwa z oliwek
ocet jabłkowy
sól ziołowa
pieprz czarny

Wykonanie:

Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną cebulę, pomidory pokrojone w kostkę i oliwki w plasterkach. Przygotowujemy sos z podanych składników i łączymy go z kapustą. Najlepiej tę surówkę przygotować kilkanaście minut przed podaniem.

Sałatka brokułowa

Przepyszna sałatka w wiosennych, wesołych barwach, na dodatek lekka i zdrowa. Z powodzeniem nadaje się na drugie śniadanie do pracy, no chyba że ten czosnek...
Sałatka brokułowa
Składniki:

1 brokuł (500g)
2 pomidory
4 jajka
garść ziaren słonecznika
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
5-6 ząbków czosnku
sól
koperek

Wykonanie:

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z cukrem przez ok. 5 minut. Pomidory myjemy i kroimy w sporą kostkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Z pozostałych składników wykonujemy sos czosnkowy. W salaterce do sałatek warstwowych układamy kolejno:

- brokuł i ćwiartki jajek, solimy pieprzymy, polewamy sosem czosnkowym
- pomidory i resztę brokułu solimy i pieprzymy, polewamy resztą sosu czosnkowego
- uprażone na patelni ziarnka słonecznika.

Sałatkę schładzamy w lodówce.

Polędwiczki a'la KFC

Moi domownicy uwielbiają drób a szczególnie kurczaka. Tym razem zaproponowałam im domowe polędwiczka a'la KFC.
Polędwiczki a'la KFC
Składniki:

1,5 podwójnej piersi z kurczaka
400 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka chili
2 łyżeczki soli

Składniki na panierkę:

 1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz czarny
 
Wykonanie:

Piersi kurczaka sprawiamy i kroimy na polędwiczki. Z jogurtu, chili i soli robimy marynatę. Wkładamy mięso i obtaczamy w niej. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, ja  trzymałam ok. 12 godzin. Składniki na panierkę mieszamy ze sobą a następnie każdą polędwiczką obtaczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor ( marynaty nie usuwamy z mięsa). Tak usmażone polędwiczki ułożyłam na blasze i zapiekłam w piekarniku przez 5 min. aby panierka była chrupiąca. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami.

Surówka Colesław

Do obiadu najbardziej smakują mi proste surówki. Taki jest właśnie Colesław.
Surówka Colesław
Składniki:

1/2 główki kapusty białej
1 marchewka
1/2 pomidora
1 mała cebula
koperek
3 łyżki oliwy
1 łyżka majonezu
1,5 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz czarny
cukier do smaku
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy koperek. Z podanych składników przygotowujemy sos, który łączymy z warzywami. Surówkę odstawiamy na pół godziny do "przegryzienia".


Ciasto Capuccino

Pyszne ciasto, w moim stylu, lekkie, niezbyt słodkie i  z nutą kawy. Od kiedy dostałam ten przepis od koleżanki, robię je regularnie co tydzień, już trzeci raz. Polecam!!!
Ciasto Capuccino
Składniki na tortownicę:

1 paczka okrągłych biszkoptów
5 żółtek
1 jajko
1/2 szkl. cukru pudru
1 margaryna
3 serki waniliowe
2 szkl. mleka w proszku
3 łyżki żelatyny
1/2 szkl. wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
kakao

Wykonanie:

Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Zaparzamy kawę w 1 szkl. wrzącej wody. Gdy kawa ostygnie namaczamy w niej krótko biszkopty i wykładamy nimi dno tortownicy. 
Żółtka, jajko i cukier puder miksujemy. Osobno ucieramy margarynę i dodajemy do niej masę jajeczną a następnie na zmianę  po łyżce serka waniliowego i mleko w proszku. Na koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Do masy można również dodać po łyżce alkoholu i kawy. Wierzch posypujemy gorzkim  kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. Wspaniale smakuje z popołudniową kawą pitą w miłym towarzystwie.

Printfriendly