Przepyszna sałatka w wiosennych, wesołych barwach, na dodatek lekka i zdrowa. Z powodzeniem nadaje się na drugie śniadanie do pracy, no chyba że ten czosnek...
 |
Sałatka brokułowa |
Składniki:
1 brokuł (500g)
2 pomidory
4 jajka
garść ziaren słonecznika
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
5-6 ząbków czosnku
sól
koperek
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z cukrem przez ok. 5 minut. Pomidory myjemy i kroimy w sporą kostkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki. Z pozostałych składników wykonujemy sos czosnkowy. W salaterce do sałatek warstwowych układamy kolejno:
- brokuł i ćwiartki jajek, solimy pieprzymy, polewamy sosem czosnkowym
- pomidory i resztę brokułu solimy i pieprzymy, polewamy resztą sosu czosnkowego
- uprażone na patelni ziarnka słonecznika.
Sałatkę schładzamy w lodówce.