czwartek, 12 października 2017

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to znakomita alternatywa dla kotletów mielonych, no i przynajmniej zawsze smakują dzieciom.
Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:

80 dag mięsa mielonego wieprzowego
3 ząbki czosnku
1 namoczona bułka
jajko
sól, pieprz czarny
pieprz ziołowy
koncentrat pomidorowy
bułka tarta
liść laurowy, ziele angielskie
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki mąki pszennej


Wykonanie:

Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy namoczoną bułkę, jajko, przyprawy, przeciśnięty czosnek i wyrabiamy. Masa mięsna ma mieć taką samą konsystencję jak na mielone, więc dodajemy tyle bułki tartej, aby ją uzyskać. Z mięsa formujemy niewielkiej ilości kulki i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pulpety przekładamy do garnka, dokładamy liść laurowy i ziele angielskie oraz zalewamy ciepłym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 20 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Sos zagęszczamy śmietaną roztrzepaną z 2 łyżkami mąki pszennej i odrobiną wody. Całość zagotowujemy i podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą np. bulgur oraz surówką.


środa, 11 października 2017

Placek królewski ze śliwkami

Ten przepis dotarł do mnie pocztą pantoflową a jego autorką jest Magda Gessler.
Placek królewski ze śliwkami
Składniki:

2,5 szkl. mąki
1/2 kostki masła
3 zółtka
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gęsta śmietana
ok 1 kg śliwek węgierek
cynamon

Karmel:

4 łyżki cukru
1/2 szkl. wody
1 kieliszek cherry
paczka płatków migdałowych

Wykonanie:

Z podanych składników na zagniatamy szybko ciasto.  Śmietany dodajemy tyle abyśmy mogli połączyć składniki ze sobą. Ciasto wykładamy na posmarowaną blachę. Na nie wykładamy połówki śliwek. Z cukru, wody i cherry przygotowujemy karmel i polewamy nim śliwki oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Placek pieczemy 1 godzinę w 180°C.

Pierogi z kapustą i grzybami

Ten wysyp grzybów, jaki mamy w tym roku wykorzystuję do przyrządzania różnego rodzaju potraw z ich udziałem. Pierogi z kapustą i grzybami już znalazły się w naszym jesiennym menu. Polecam je nie tylko na Wigilię.
Pierogi  z kapustą i grzybami
Składniki:

2 kg  kapusty kiszonej
2 cebule
1 kg obgotowanych świeżych grzybów
pieprz czarny

Wykonanie:

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, co potrwa ok. godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Następnie kapustę odciskamy z nadmiaru wody i siekamy drobno na desce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach. W misce łączymy ze sobą powyższe składniki, doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Do farszu możemy dolać łyżkę lub dwie oleju, aby farsz dobrze się nam kleił. Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i nadziewamy farszem, Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia i odcedzamy. Mnie najbardziej smakują pierogi odgrzane  na oleju na złoty kolor, podane z kubkiem barszczu czerwonego.

wtorek, 10 października 2017

Zupa krem z pieczonej papryki

Jesień darzy nas pięknymi kolorowymi warzywami. Nie potrafię przejść obojętnie obok stoisk uginających się pod ciężarem darów ziemi. Stąd z targu wracam przeważnie z reklamówkami  pełnymi warzyw. Dziś postanowiłam wykorzystać w kuchni paprykę bo sezon na nią trwa  zbyt krótko. Będzie to zupa krem z pieczonej papryki, która poprzez ten sposób obróbki nabiera swoistej słodyczy. 
Zupa krem z pieczonej papryki
Składniki:

1 kg papryki czerwonej
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
bulion
 sól, pieprz czarny
tymianek
1/2 papryczki chili

Wykonanie:

Paprykę myjemy, kroimy na połówki i układamy na blasze do piekarnika. Pędzelkiem smarujemy paprykę olejem i pieczemy w piekarniku ok 45 minut w 190°C. W połowie pieczenia obok papryki układamy połówki cebuli. Kiedy skórka na papryce zacznie przypiekać się na czarno, wyjmujemy ją, studzimy a następnie obieramy ze skórki. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy posiekany czosnek oraz posiekane chili, dodajemy pokrojoną w paski  paprykę i cebulę oraz zalewamy bulionem.  Zupę gotujemy przez kilkanaście minut a następnie doprawiamy przyprawami. Na koniec miksujemy blenderem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Printfriendly