wtorek, 5 czerwca 2018

Makaron ze szparagami, pomidorkami cherry i fetą

Dziś na talerzu pyszny i lekki obiad na upalny dzień, taki jak dziś za oknem.
Makaron ze szparagami, pomidorkami cherry i fetą
Składniki:

1 opakowanie makaronu
1 pęczek szparagów
150 g pomidorków cherry
1/2 opakowania fety
sól, pieprz czarny
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazyli

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na 4 części. Podsmażamy na oliwie przez kilka minut. Dodajemy pomidorki koktajlowe i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Na patelnię wykładamy makaron i mieszamy ze szparagami. Danie przekładamy na talerz i oprószamy pokruszonym serem feta i świeżym pieprzem. 

Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

Już w  sklepach pojawiły się świeże bakłażany, co prawda importowane, ale skusiły mnie swoim obłędnym "bakłażanowym" kolorem:)
Bakłażany faszerowane mięsem mielonym
Składniki:

2 bakłażany
40 dag mięsa mielonego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 pomidory
zioła prowansalskie
tymianek
sól, pieprz czarny
ser żółty

Wykonanie:

Bakłażany myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół  i łyżką wydrążamy farsz tak, aby została łódeczka. Bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut aby straciły gorzki smak. Po tym czasie dokładnie  je płuczmy i osuszamy. 
Miąższ z bakłażanów kroimy w kostkę. Cebulę  siekamy w drobną kostkę a pomidory w grubą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, szklimy. Dodajemy mięso mielone i dusimy do utraty wyglądu surowizny. po tym czasie dokładamy posiekany miąższ z bakłażana. Dusimy dalej przez 5 minut a następnie dokładamy posiekanego pomidora, doprawiamy ziołami i przyprawami do smaku i dusimy do odparowania wody. Do bakłażanów nakładamy farsz i oprószamy z wierzchu serem żółtym. Bakłażany zapiekamy w piekarniku przez około 40 minut. Podajemy od razu.

Printfriendly