wtorek, 16 kwietnia 2019

Jaja z chrzanem

Pasta jajeczna z dodatkiem chrzanu.
Jaja z chrzanem
Składniki:

4 jajka
1 łyżka chrzanu bez dodatków
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
sól

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i siekamy drobno nożem (możemy też zetrzeć na tarce jarzynowej na grubym oczku). Dodajemy chrzan, majonez i śmietanę. Doprawiamy solą do smaku.

Tajskie czerwone curry z warzywami

To pożywne i zdrowe curry warzywne to szybki pomysł na rozgrzewającą obiadokolację dla zapracowanych. 
Tajskie czerwone curry z warzywami
Składniki:

1 batat
1 mały ziemniak
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
3 łyżki czerwonej pasty curry
limonka


Wykonanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, dodajemy pastę curry i imbir oraz czosnek, Smażymy ok  2 minut aby aromat się uwolnił. Dodajemy paprykę, cukinię, batata, ziemniaka, wlewamy bulion i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości warzyw tj. ok 15 minut. Wlewamy mleczko kokosowe, sok z limonki i gotujemy jeszcze kilka minut do zagęszczenia potrawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Potrawę przekładamy do miseczek i podajemy z ryżem.


Babka jogurtowa

Świetny przepis na smaczną i wilgotną babkę na bazie jogurtu. 
Babka jogurtowa
Składniki:

5 dużych jaj
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 ml oleju
300 g jogurtu naturalnego
500 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku cytrynowego lub soku z cytryny

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Miksując na niskich obrotach dolewamy olej i jogurt. Łyżką mieszamy masę  z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w 175°C przez ok 55 minut. Babkę studzimy i polewamy białą polewą, obsypujemy cukrem pudrem ale i bez tego jest smaczna i wilgotna. 



Sajgonki z kurczakiem

Sajgonki z kurczakiem
Składniki:

1 duża pierś kurczaka
1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich
kawałek świeżego imbiru
15 arkuszy papieru ryżowego
sól, pieprz
sos sojowy
sos chili-czosnkowy

Wykonanie:

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę oraz oprószamy przyprawami. Na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w woku szklimy pokrojony w kostkę imbir, dosypujemy mrożone warzywa i dusimy je do miękkości, ewentualnie podlewając odrobiną wody. Osobno smażymy kurczaka. Mięso łączymy z warzywami i doprawiamy sosem sojowym. Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy 5 sekund w zimnej wodzie, rozkładamy na desce i nakładamy farsz. Sajgonki zawijamy jak krokiety. Sajgonki możemy smażyć na głębokim tłuszczu lub podawać od razu, koniecznie z orientalnym sosem.

Makaron z suszonymi pomidorami i fetą


Makaron z suszonymi pomidorami i fetą
Składniki:

1 opakowanie makaronu
8 sztuk suszonych pomidorów
30 g fety
oliwa - może być też oliwa z zalewy z suszonych pomidorów
1 czosnek
szczypiorek
sol, pieprz czarny
bazylia

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. W rondelku gotujemy pokrojone suszone pomidory w kilku łyżkach wody i oliwy. Gotujemy do czasu aż zmiękną a sos się zagęści. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek oraz suszoną bazylię. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron i oprószamy pokrojoną fetą oraz szczypiorkiem. Składniki razem mieszamy a następnie makaron wykładamy na talerze.

Zupa miso

Przepis na japońską zupę samurajów -zupę miso! To chyba najszybsza zupa jaką znam. Miso to japońska pasta z fermentowanych nasion soi. Jest bogata w białko, sporo witamin i minerałów. Podstawowy przepis ma w składzie tofu i dymkę ale możemy go wzbogacić o wakame,  pieczarki, marchew, pak choi czy ziarna sezamu.  
Zupa miso
Składniki:

3 łyżki pasty miso
4 szklanki wody
1 opakowanie tofu
szczypiorek

Wykonanie:

Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i rozpuszczamy w niej pastę miso. Do zupy dokładamy tofu pokrojone w kostkę. Gotową zupę oprószamy posiekanym szczypiorkiem. 

Zapiekanka Gratin

Zapiekankę Gratin polecam wegetarianom lub jako dodatek do mięs.
Zapiekanka Gratin
Składniki:

1 kg ziemniaków
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
2 łyżki startego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka  tymianku
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na bardzo cienkie plasterki o grubości 1-2 mm. Przekładamy do miski i obsypujemy tymiankiem. Śmietanę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Formę żaroodporną smarujemy czosnkiem a następnie natłuszczamy masłem. Wykładamy 1/2 plastrów ziemniaków, ściśle jeden obok drugiego i polewamy połową śmietanki. Na to układamy kolejną warstwę ziemniaków, polewamy pozostałą śmietanką i posypujemy serem. Formę przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 70 minut. Na 10 minut przed końcem zdejmujemy folię i zrumieniamy wierzch zapiekanki.

Sałatka z wędzonym łososiem

Dziś prosta, szybka i efektowna sałatka z wędzonym łososiem, na Wielkanoc i nie tylko.
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:

100 g świeżego szpinaku baby
łosoś wędzony - ok 2 plastrów
1 mały brokuł
2 jajka
sól, pieprz czarny

 Sos jogurtowy:

100 g gęstego jogurtu
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki keczupu

Wykonanie:

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy. Na talerzu rozkładamy szpinak lub sałatę. Na nim brokuły, kawałki łososia i jajka pokrojone na ósemki. Sałatkę lekko solimy i pieprzymy. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.



Printfriendly