piątek, 2 marca 2018

Oczy Carycy

Przepis, który otrzymałam o Jolki i na drugi dzień postanowiłam go przetestować. Ciasto jest wspaniałe i  nie jest za słodkie, masa przepyszna a blaszka ciasta szybko znika. Za tydzień będę go piec ponownie.
Oczy carycy
Składniki na jasne ciasto:

6 białek
1 szkl cukru
210 g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 łyżka octu
100 ml oleju

Składniki na ciemne ciasto:

6 żółtek
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
90 g mąki
2 łyżki kakao
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

700 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 krem tiramisu z mascarpone Dr. Oetkera
1 łyżka capuccino

Dodatkowo:

mała paczka biszkoptów
3 galaretki czerwone ( truskawkowe lub wiśniowe)
800 ml przegotowanej wody

 Pącz:

100 ml przegotowanej wody
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru

Wykonanie jasnego ciasta:

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy olej i ocet, delikatnie mieszamy. W dalszej kolejności dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką.

Wykonanie ciasta ciemnego:

Jajka ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy olej a na koniec mąkę  z proszkiem. Całość delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki wykładamy po łyżce ciasta jasnego i ciemnego. Ciasto pieczemy w 180° przez  ok 35 min, studzimy i przecinamy na pół.

Wykonanie masy:

3 galaretki rozpuszczamy w 800 ml zagotowanej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodajemy po łyżce mascarpone, krem tiramisu w proszku i kawę cappuccino o smaku orzechowym.

W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę i cukier na poncz.

Przygotowujemy polewę czekoladową.

Warstwy ciasta:

1. spód ciasta nasączony kawą
2. połowa kremu
3. biszkopty
4. tężejąca galaretka
5. połowa kremu (wyłożona na dobrze stężałą galaretkę)
6. ciasto nasączone wodą
7. polewa czekoladowa

Ciasto przechowujemy w lodówce.











wtorek, 27 lutego 2018

Strogonow wieprzowy

Rozgrzewający i aromatyczny strogonow to świetna propozycja na takie mrozy, jakie właśnie panują za oknem:)
Strogonow wieprzowy
Składniki:

1,5 kg schabu
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 papryka czerwona
4 ogórki konserwowe
15 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy sarepskiej
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
papryka ostra
czubryca
sól, pieprz czarny
mąka
jogurt grecki lub śmietana 18%
liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na tłuszczu i przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy oraz dodajemy do mięsa. Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. Dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i siekamy na plasterki, podduszamy. Ogórki i paprykę kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do mięsa, gotujemy do połączenia się smaków. Doprawiamy przyprawami. Śmietanę łączymy z mąką i zagęszczany nią sos. Całość zagotowujemy. Nam strogonow najbardziej smakuje z pieczywem.



Ozory cielęce w sosie chrzanowym

Z podrobami jest tak, że albo je się kocha albo nienawidzi. Ozory to miękkie, soczyste mięso a w sosie chrzanowym smakują wybornie. Danie nie jest pracochłonne ani czasochłonne. Ja ozory ugotowałam dzień wcześniej a na drugi zrobiłam z nich sos.
Ozory cielęce w sosie chrzanowym
Składniki:

2 ozory cielęce
1 słoiczek chrzanu
gęsta śmietana
mąka
sól, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie


Wykonanie:

Ozory dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy aż będą prawie miękkie. Następnie wyjmujemy je z wody i obieramy ze skóry oraz kroimy w plastry. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Dokładamy chrzan ze słoiczka. Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną ze  śmietaną., doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Ozorki podajemy z puree ziemniaczanym oraz surówką

Flaki z boczniaków

Flaki z boczniaków to bardzo smaczna i lekka zupa. W sklepach bez problemu zaopatrzymy się w tacki z boczniakami i niech to będzie pretekst do wyczarowania ciekawych dań z nimi w składzie.
Flaki z boczniaków
Składniki:

500 g boczniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Boczniaki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodajemy boczniaki i smażymy aż lekko zmiękną. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do wywaru dokładamy cebulę z grzybami oraz przyprawy. Gotujemy całość jeszcze przez ok 5 minut. Zupę możemy oprószyć natka pietruszki. Podajemy z pieczywem.

niedziela, 25 lutego 2018

Polędwiczki z piersi kurczaka

Prosty i szybki obiad, na dzień kiedy nie mamy czasu na pracochłonne potrawy a chcemy aby każdemu smakowało.
Polędwiczki z piersi kurczaka
Składniki:

15 szt polędwiczek z piersi kurczaka
sól
pieprz czarny
4 ząbki czosnku
papryka słodka
pieprz ziołowy
3 jajka
bułka tarta

Wykonanie:

Polędwiczki płuczemy  pod bieżącą, zimną wodą. W misce rozkłócamy widelcem jajka i dodajemy wszystkie przyprawy, W jajku obtaczamy z obu stron polędwiczki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy i obtaczamy każdą polędwiczkę w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polędwiczki podajemy z ulubionymi dodatkami i sosami.



Sałatka z awokado i ogórka

Awokado to owoc, który posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Zawiera zdrowy tłuszcz - likopen, potas ,witaminy C, E, A, z grupy B ,luteinę i zeaksantynę. Dzięki tym składnikom reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na układ nerwowy, ma działanie przeciwnowotworowe,  wpływa korzystnie na wzrok. A więc jedzmy na zdrowie!
Sałatka z awokado i ogórka
Składniki:

1 dojrzałe awokado
1 czerwona cebula
1 ogórek wężowy
koperek
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu winnego
1 łyżka oliwy
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Wykonanie:

Awokado obieramy ze skóry, wykręcamy pestkę i kroimy w półplasterki, skrapiamy je sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ogórka obieramy i kroimy wraz z cebulą w półplasterki. Warzywa mieszamy ze sobą w salaterce. Składniki na sos wymieszać ze sobą, dodajemy koperek i czosnek. Sosem polewamy warzywa w salaterce. Surówka lepiej smakuje lekko schłodzona w lodówce.


Gulasz z żołądków i serc drobiowych

Będąc na zakupach z mężem w markecie, zakupiłam na jego specjalne życzenie żołądki i serca drobiowe, z myślą o jego ulubionym gulaszu. A więc do dzieła!
Gulasz z żołądków i serc drobiowych
Składniki:

60 dag żołądków drobiowych
60 dag serc drobiowych
1 spora marchewka
1 cebula
bulion
3 ząbki czosnku
koperek
śmietana
1,5 litra bulionu drobiowego
mąka
sol, pieprz czarny
liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Żołądki i serca dokładnie płuczemy i oczyszczamy z tłuszczu. Następnie żołądki kroimy w paski a serca w plasterki. Podroby podduszamy na patelni i przekładamy do większego garnka. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa. Dodajemy startą na tarce marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku oraz zagęszczamy mąką ze śmietaną. Gulasz posypujemy koperkiem. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Printfriendly