sobota, 19 listopada 2016

środa, 16 listopada 2016

Makaron z boczkiem w sosie śmietanowo-grzybowym

Pożywny makaron do przygotowania w ekspresowym tempie. Do tego dania według mnie najlepiej nadaje się makaron świderki. Ja użyłam akurat wersji tricolori.  Sos jest bardzo kremowy i aksamitny, mimo niewielu składników, jego smak jest wyważony i wyrazisty zarazem. Jak  to zwykle u mnie z daniem makaronowym, nie obędzie się bez dokładki.
Makaron z boczkiem w sosie śmietanowo-grzybowym
Składniki:

1 paczka makaronu, najlepiej świderki
200 g boczku
1 duży serek topiony np. pieczarkowy
2 łyżki zupy grzybowej instant lub kilka pieczarek
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
400 g śmietany lub jogurtu greckiego
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Na dużej patelni podsmażamy pokrojony w paski boczek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy kilka minut do zeszklenia się cebuli. Dodajemy serek topiony i rozgniatamy go widelcem, dosypujemy zupę grzybową w proszku. Całość zalewamy śmietaną, przyprawiamy i chwilę razem dusimy. Danie można posypać szczypiorkiem.

niedziela, 13 listopada 2016

Schab po rusku

Przy niedzieli mam więcej czasu i ochoty na przygotowanie bardziej pracochłonnego dania. Inspiracji  na dzisiejszy obiad poszukałam tu, w kuchni Aleex.
Schab po rusku
Składniki:

6 plastrów schabu
plastry żółtego sera
1 duża cebula
3 łyżki majonezu
sol, pieprz czarny
przyprawa Małgorzaty
wędzona papryka

Wykonanie:

Schab lekko rozbijamy, przyprawiamy sola, pieprzem, przyprawą Małgorzaty i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę  i łączymy z majonezem. Plastry wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę, smarujemy cebulą z majonezem, na wierzchu układamy plastry sera żółtego. Posypujemy  wędzoną papryką. Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 C, bez przykrycia. 



Ciasteczka owsiane

Świetne, szybkie ciasteczka, zapewne zdrowsze niż te ze sklepu. Często wykorzystuję do nich niezużyte musli, tym razem też tak zrobiłam.
Ciasteczka owsiane
Składniki:

2 szkl. mąki
2 szkl. płatków owsianych np. górskich
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
2 jajka
2 czubate łyżki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. lub więcej bakalii
1 łyżka miodu

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Osobno ucieramy masło z cukrem i żółtkami, dodajemy resztę składników: mąkę, olej, miód, płatki, bakalie i proszek do pieczenia. Możemy dodać swoje ulubione bakalie jak rodzynki, orzechy, mak, skórkę kandyzowaną itp. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Formujemy ciasteczka i pieczemy  je w 180 C przez ok. 10 minut.

Printfriendly