poniedziałek, 15 stycznia 2018

Pieczony udziec z indyka

Pieczony udziec indyczy
Pieczony udziec z indyka
Składniki:

2 udżce z indyka bez kości

Marynata:

1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka keczupu
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
1 cebula

Wykonanie:

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Mięso płuczemy pod zimną bieżącą wodą, osuszamy. Mięso dokładnie smarujemy z każdej strony marynatą, okładamy plastrami cebuli i odstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie udżce wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem rozcinamy rękaw aby mięso ładnie nam się przyrumieniło. 

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z ziemniakami
Składniki:

5 płatów śledziowych
5 ziemniaków
3 jajka
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 cebula
sól, pieprz czarny
koperek


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Wymoczone w zimnej wodzie płaty śledziowe kroimy w paski.  Cebulę siekamy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Majonez z jogurtem oraz solą i pieprzem mieszamy w miseczce. Wszystkie składniki łączymy ze sobą oraz sosem majonezowo-jortowym, dodajemy koperek i mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce. 

Printfriendly