Ciasto jogurtowe z truskawkami |
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 i 1/2 szkl. mąki
6 łyżek oleju
1,5 szkl. jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrami jak na biszkopt. Dodajemy jogurt naturalny i olej, delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki. Blaszkę ( ja użyłam kwadratowej) smarujemy tłuszczem, wysypujemy kaszą manna i wykładamy do niej masę. Na dość gęste ciasto wykładamy truskawki, delikatnie je wciskając w masę. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/