Lato to świetny okres na przygotowanie sernika na zimno. Tylko wtedy smakuje on najlepiej. Łatwy dostęp do świeżych owoców, lekkość sernika oraz orzeźwienie jakie daje nam galaretka kuszą aby taki serniczek sobie sprawić. Przepis jest łatwy w wykonaniu, ciasto lekkie i niesłodkie. Zapraszam do wypróbowania.
Sernik na zimno |
1 kg sera z wiaderka
500 ml śmietany 30%
1 szkl. cukru pudru
4 pełne łyżeczki żelatyny
1/2 szkl. wody
3 galaretki malinowe
1 mała paczka okrągłych biszkoptów
maliny i jeżyny
Wykonanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Osobno ubijamy ser z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Łączymy ze sobą ser, śmietanę i żelatynę. Blachę o wymiarach 23x27cm wykładamy folią spożywczą i układamy na dnie biszkopciki. Wylewamy masę serową schładzamy w lodówce. Galaretki rozpuszczamy w 3-4 szkl. gorącej wody, po lekkim stężeniu wylewamy delikatnie na sernik, gdzie już ułożyliśmy owoce. Całość ponownie wstawiamy do lodówki aby galaretka zupełnie stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz