Karkówka pieczona z pieczarkami i serem |
Składniki:
1,2 kg karkówki
2 cebule
1/2 kg pieczarek
30 dag sera żółtego
sól, pieprz
przyprawa ziołowa do karkówki
czubryca
papryka mielona
majonez
keczup
Wykonanie:
Karkówkę płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry. Mięso obtaczamy w przyprawach i przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka i wykładamy na karkówkę. Pieczarki kroimy w plasterki i wykładamy na cebulę. Na wierzch ścieramy ser żółty. Na nim robimy kleksy z majonezu i keczupu. Ja swoją karkówkę przygotowałam wedle przepisu i wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi dzień piekłam ją w piekarniku przez 1,5 godziny, połowę czasu z pokrywką, drugą bez. Z pieczarek, cebuli, majonezu i keczupu wytworzył się fajny sosik, w sam raz do polania ryżu. Karkówka wyszła miękka i aromatyczna. Ja podałam ją właśnie z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z mozzarellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz