Ciasto Jakuba |
3,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
250 g masła
1 szkl. śmietany
1/2 szkl. cukru pudru
szczypta soli
Składniki na różową bezę:
3 kisiele wiśniowe z cukrem
6 białek
3 łyżki cukru
Składniki na masę:
2 budynie śmietankowe
3 szkl. mleka
1 masło
2/3 szkl. cukru
Dodatkowo:
1 słoik kompotu wiśniowego lub wiśnie w syropie
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 6 części i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną porcję ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i przekładamy na blachę. Ubijamy pianę z 2 białek z 1 łyżką cukru a na koniec sypiemy kisiel. Pianę wykładamy na ciasto. Wiśnie odsączamy i drylujemy oraz układamy lekko wciskając je w pianę. Kolejną porcję ciasta rozwałkowujemy i przykładamy nią pianę. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku. W taki sam sposób pieczemy jeszcze 2 kolejne placki.
Masa: z podanych składników gotujemy budyń, studzimy go a następnie ucieramy na puch z masłem.
Przełożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy połowę masy i równomiernie ją rozprowadzamy. Przykładamy kolejnym plackiem i drugą częścią masy. Kładziemy ostatnie ciasto. Możemy po wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Fajny taki przekładaniec :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, trochę pracochłonny jak każdy ale warto!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho
OdpowiedzUsuń