piątek, 4 sierpnia 2017

Bób w oliwie czosnkowej

Uwielbiam bób! W sezonie kupuję go co najmniej 3 razy w tygodniu i staram się nasycić swój apetyt i najeść się na zapas bo mrożony już tak dobrze nie smakuje. Zwykle gotuję go w osolonym wrzątku i zajadam. Tym razem  pokusiłam się o dodatek oliwy i przypraw. Zawsze to jakaś mała odmiana.
Bób w oliwie czosnkowej
Składniki:

1/2 kg bobu
oliwa z oliwek
sól, pieprz czarny
2 ząbki czosnku
koperek

Wykonanie:

Bób płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórek. Przekładamy d o miseczki. Oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Polewamy oliwą bób, delikatnie mieszamy. Możemy posypać koperkiem. Taka sałatka z bobu świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków lub ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly